Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц АУДИТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

10.1.3. Аудит касових та розрахункових операцій.

Аудит касових операцій. Підприємства здійснюють розрахунки за своїми зобов'язаннями в безготівковій та готівковій формах. Розрахунки готівкою підприємств між собою та з фізичними особами здійснюються через касу підприємства.

Зберігання готівки та інших цінностей у касі підприємства, здійснення касових операцій регулюються «Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затвердженим постановою Правління НБУ №637 від 15.12.2004р.

Мета аудиту касових і розрахункових операцій - установлення законності, достовірності та доцільності здійснення операцій і правильності їх відображення в обліку.

Завданнями аудиту касових операцій є забезпечення умов зберігання готівки та інших цінностей у касі; дотримання встановленого порядку зберігання чекових книжок, виписки чеків і отримання за ними готівки; дотримання порядку документального оформлення надходження грошей до каси та їх видачі, дотримання ліміту каси, своєчасності та повноти оприбуткування готівки, стану обліку касових операцій.

Джерелами інформації аудиту касових операцій е: касова книга, звіти касира з первинними документами, що додаються, журнали реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, книга обліку придбання товарів, платіжних доручень, книга «касира-операціоніста», рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, авансові звіти підзвітних осіб, договори купівлі-продажу, договори про повну матеріальну відповідальність, акт інвентаризації готівки, акт ревізії готівки, облікові регістри за відповідними рахунками, Головна книга, фінансова (бухгалтерська) звітність Послідовність перевірки касових операцій: 1. Збір загальної інформації відносно ведення касових операцій. 2. Оцінка надійності системи внутрішнього контролю касових операцій. 3. Здійснення конкретних аудиторських процедур з перевірки касових операцій. 4. Перевірка правильності документального оформлення операцій по касі. 5. Оцінка повноти і своєчасності оприбуткування грошових коштів. 6. Аналіз правильності списання грошових коштів на видаток. 7. Перевірка додержання касової дисципліни. 8. Перевірка правильності відображення касових операцій в обліку.

До типових порушень при аудиті касових операцій необхідно віднести наступні: виплата готівки за фіктивними рахунками або документами; підроблення підписів отримувачів готівкових коштів; включення до платіжних документів підставних осіб; завищення сум у відомостях на виплату заробітної плати; не оприбуткування готівки, отриманої за чеком у банку; виплата готівки за документами, що взяті з архіву минулих періодів і використаних повторно; заміна тексту касових документів тощо.

Аудит розрахункових операцій. Операції з руху грошових коштів досліджуються аудитором суцільним методом.

Завдання аудиту грошових коштів у банках і розрахункових операцій полягає у визначенні: відповідності сум залишків та оборотів за виписками банку сумам у доданих первинних документах, облікових реєстрах та звітності; правильності використання грошових коштів суворо за цільовим призначенням; своєчасності розрахунків з бюджетом, цільовими фондами та іншими контрагентами; величини, характеру і динаміки дебіторської та кредиторської заборгованостей і причин їх утворення.

Джерелом інформації аудиту грошових коштів та розрахункових операцій виступають: первинні документи (платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, платіжна вимога, розрахунковий чек, акредитив, вексель, рахунки-фактури, товарне-транспорті накладні, договори купівлі-продажу, акти про закупівлю товарів (виконання робіт, надання послуг), кредитні угоди тощо); облікові реєстри (журнали 1, 2, 3 та відомості до них, Головна книга, журнали обліку придбаних матеріальних цінностей, відомості реалізації готової продукції тощо); фінансова звітність (форми №1,2,3,4).

Послідовність аудиту грошових коштів та розрахункових операцій: 1. Порядок відкриття та закриття рахунків. 2. Звіряння залишків на рахунках за виписками банку і обліковими регістрами. 3. Звіряння оборотів і залишків за рахунками в облікових регістрах і Головній книзі. 4. Аудит операцій із чеками. 5. Аудит операцій з акредитивами. 6. Аудит операцій з перерахування коштів акцептованими дорученнями. 7. Аудит операцій з отримання грошей із банку по чеку. 8. Перевірка законності банківських операцій (відсутність договорів і контрактів між підприємствами, перерахування грошей за безтоварними операціями). 9. Перевірка достовірності документів на отримання позик. 10. Перевірка операцій зі списання грошових коштів з банківських рахунків. 11. Аудит первинних документів і реєстрів із заборгованостями. 12. Аудит розрахунку податків до бюджету та позабюджетних фондів. 13. Аудит виписок банку за розрахунковими та валютними рахунками. 14. Аудит відображення кореспонденції рахунків у бухгалтерському обліку.

До типових порушень при аудиті грошових коштів та розрахункових операцій необхідно віднести наступні: відсутність первинних касових документів або оформлення їх з порушенням установлених вимог; недотримання ліміту розрахунку готівкою між юридичними особами; арифметичні помилки під час підрахунку оборотів і залишків у регістрах обліку; відсутність платіжних документів, що підтверджують факт здійснення операції або оформлення їх неналежним чином; відсутність додатків до платіжних документів; некоректна кореспонденція рахунків з обліку банківських операцій; перевірка стану платіжно-розрахункової дисципліни за укладеними договорами.