Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц АУДИТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

10.1.4. Аудит матеріально-виробничих запасів.

Виробничі запаси є основою господарської діяльності підприємств. Визначення запасів, порядок їх оцінки, визнання й відображення в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності регламентуються П(С)БО 9 «Запаси», затвердженим наказом Мінфіну України від 20.10.1999 р. №246.

Відповідно до П(С)БО 9 запаси - це активи, які: утримують для подальшого продажу; утримують для їх використання у виробництві продукції (робіт, послуг) або в адміністративних цілях; знаходяться у процесі виробництва (незавершеного виробництва) з метою наступного продажу готової продукції.

До запасів відносяться: сировина, основні та допоміжні матеріали, комплектуючі вироби; незавершене виробництво; готова продукція; товари; малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП), які використовуються протягом не більше одного року або операційного циклу, якщо він більше одного року; молодняк тварин і тварини на відгодівлі, продукція сільського та лісового господарства.

Завдання аудиту виробничих запасів полягає в перевірці: забезпечення контролю за збереженням запасів на всіх етапах їх руху і зберігання; правильності та своєчасності документального відображення операцій із надходження та відпуску запасів; правильності визначення первинної вартості запасів, що були придбані або виготовляються безпосередньо підприємством; дотримання норм витрачання запасів для здійснення господарської діяльності і порядку обліку витрачання запасів у виробництві. Джерелами інформації при аудиті виробничих запасів виступають: П(С)БО 1, 2, 3, 4, 9, 10, 11, 15, 16, затверджені відповідними наказами Мінфіну України, Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Мінфіну України від 11.08.1994 №69 (зі змінами і доповненнями), наказ про облікову політику підприємства, первинні документи з обліку запасів (прибуткові ордери, картки обліку ТМЦ, акти приймання ТМЦ, лімітне - забірні картки, вимоги, накладні), облікові реєстри (журнали-ордери 3, 5, 5А та відомості аналітичного обліку до них, Головна книга, журнали продажу товарів, відомості руху ТМЦ тощо), фінансова звітність (форми № 1, 2, 3).

Послідовність аудиту запасів: 1, Інвентаризація запасів. 2. Аудит прибуткових і витратних документів, показників реєстрації та рахунків постачальників. 3. Взаємна звірка прибуткових документів з рахунками постачальників. 4. Взаємна звірка витратних документів з даними оплати рахунків покупців. 5. Порівняння прибуткових і витратних документів з даними натурального обліку складів. 6. Аудит змісту оборотних відомостей натурально-вартісного обліку і порівняння їх з даними обліку Матеріально-відповідальних осіб. 7. Аудит змісту звітів, бухгалтерських операцій, матеріальних цінностей і порівняння їх з даними первинної документації. 8. Аналіз бухгалтерських операцій за Журналом і відомостями до рахунку «Запаси» та порівняння його даних із записами за дебетом і кредитом рахунку «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками». 9. Аналіз бухгалтерських операцій за Журналом і відомостями до рахунку «Запаси» та порівняння його даних з записами за дебетом і кредитом рахунку «Запаси». 10. Аудит даних балансу, фінансової та податкової звітності і порівняння їх з Головною книгою, журналами, відомостями та первинними документами.

До типових порушень при операціях з виробничими запасами необхідно віднести такі: незадовільна організація складського господарства та зберігання виробничих запасів; невиконання завдань по заготівлі матеріальних цінностей; неправильне визначення первинної вартості придбаних запасів (включення до її складу понаднормових втрат і нестач запасів, витрат на збут); порушення правил приймання вантажів; неповне оприбуткування виробничих запасів; необґрунтовані претензії до постачальників; нераціональне використання матеріальних цінностей у виробництві, порушення норм і лімітів їх відпуску; нестачі, крадіжки, псування, привласнення матеріальних цінностей; неправильне визначення розміру компенсації завданих підприємству збитків; несвоєчасне і неправильне оформлення первинних документів з обліку руху виробничих запасів; незадовільна організація бухгалтерського обліку виробничих запасів.