Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц АУДИТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

17.2. Особливості внутрішнього аудиту за окремими напрямами господарювання і контролю.

Заходи із забезпечення контролю, які доречні для внутрішнього аудиту, передбачають процедури, що допомагають виконанню вказівок управлінського персоналу. Наприклад, проведення необхідних заходів на подолання ризиків бізнесу, які загрожують досягненню визначених цілей суб'єкта господарювання, а також оцінки ризиків для цілей фінансової звітності.

Такі заходи можуть бути спрямовані на розгляд вірогідності не-відображення окремих господарських операцій в обліку, на визначення та аналіз суттєвих оцінок у звітності, надійність фінансової інформації в цілому.

При виявленні ризиків, працівники внутрішнього аудиту розглядають їх суттєвість, ймовірність і визначають належні способи управління ними.

Внутрішні аудитори можуть ініціювати розробку планів, програм заходів, спрямованих на усунення конкретних зовнішніх і внутрішніх подій і обставин, що можуть впливати на належне функціонування суб'єкта господарювання.

У своїй діяльності внутрішні аудитори реалізують різні методики: спосіб нормативно-правового регулювання, логічний аналіз, порівняння, зустрічна і взаємна звірки тощо.

Внутрішні аудитори повинні виконувати свою роботу з належною професійною ретельністю: здійснювати планування, контроль, перевірку та документування внутрішнього аудиту, мати в наявності відповідні аудиторські інструкції, робочі програми та робочі документи.

Документування роботи внутрішніх аудиторів передбачає попереднє визначення обсягів аудиторської перевірки, рівнів перевірки, методів формування вибірки, процедури огляду.

В результаті проведених робіт фахівці служби внутрішнього аудиту формують незалежну думку і відображають її відповідним записом у розділі Аудиторського звіту (Акту).

Внутрішній аудит вирішує для клієнта такі завдання: вивчає систему контролю за активами; перевіряє відповідність діючого контролю політиці компанії; аналізує ситуації ризику і запобігання від банкрутства; використовує ноу-хау для збільшення прибутку і ефективності нової технології та вживає інших заходів, що сприяють розвитку компанії у фінансовому бізнесі.

17.3. Аудит стратегії функціонування підприємства в зовнішньому середовищі.

Глобальний характер сучасного бізнесу, збільшення кількості суб'єктів підприємництва й ускладнення їхніх організаційних структур приводить до посилення ролі стратегічного менеджменту, спрямованого насамперед на вибір оптимального шляху підприємства на основі аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища.

Сучасні підприємства підтримують ділові зв'язки з багатьма партнерами, орієнтуються на численних конкурентів, враховують і передбачають різноманітні вимоги споживачів, суспільних організацій, держави тощо.

Ці фактори визначають необхідність глибокого аналізу зовнішнього середовища. Ревалентне зовнішнє середовище фірми дуже широке, оскільки в нього входять соціальні й економічні фактори, проте ключовий аспект зовнішнього оточення фірми - це галузь (або галузі), в якій вона веде конкурентну боротьбу.

Потреба досягнення конкурентних переваг і прагнення посісти позицію лідерства в галузі змушує великі компанії використовувати послуги не тільки власних спеціалістів, а й зовнішніх експертів-аудиторів.

Оцінювання стратегічних напрямів, пов'язаних з функціонуванням підприємства в зовнішньому середовищі, передбачає вивчення аудитором таких основних об'єктів.

Статутна діяльність

Аудиторське оцінювання здійснюють за двома напрямами:

  1. оцінюється сам статут з точки зору закладених у ньому можливостей розвитку підприємства в ринкових умовах (ступінь диверсифікації діяльності, орієнтація на вкладання коштів у рентабельні сфери діяльності, можливості залучення інвесторів, межі економічної самостійності - усе це визначає ефективність функціонування підприємства і складає, поряд з іншими питаннями, стратегію розвитку підприємства);

  2. установлюється відповідність фактичних видів діяльності тим, що передбачені статутом підприємства (оскільки нестатутна діяльність незаконна і може нанести підприємству значну шкоду, майже до ліквідації).

Конкурентоспроможність продукції (послуг)

Цей об'єкт оцінюють на підставі інформації про обсяги виробництва і реалізації продукції (послуг), залишків на складах, цін, за якими вона продається, стабільності покупців (замовників). Стабільність цих показників визначає можливість продовження підприємством своєї діяльності в майбутньому.

Організація маркетингу

Ознайомлення аудитора зі станом організації маркетингу є продовженням вивчення питання про конкурентоспроможність продукції, порівняння якісних і цінових характеристик власної продукції з характеристиками продукції інших підприємств.

Оновлення продукції (послуг)

Виживання підприємства на ринку повністю залежить від того, як своєчасно і ефективно оновлюється продукція. Об'єктами аудиторської оцінки при цьому є:

  1. характеристики продукції, які визначають її споживчу вартість, а значить і ціну;

  2. характеристики продукції, які визначають її ресурсоємність і собівартість;

  3. своєчасність виготовлення пробних зразків і впровадження їх у виробництво.

Взаємовідношення з постачальниками і покупцями.

Аудитор оцінює склад постачальників з точки зору стабільності,

надійності, тобто у відношенні своєчасності постачання, оптимальності цін і транспортних витрат. Окремо дається оцінка своєчасності розрахунків підприємства з постачальниками.

Аналогічно оцінюють взаємовідношення з покупцями, але акцент тут переміщується на своєчасність розрахунків за відвантажену продукцію, товари, надані послуги.

Власні грошові кошти і кредити

Об'єктом вивчення виступає співвідношення обсягів власних і залучених грошових коштів (кредитів). Опрацьовується система заходів щодо підвищення частки власних грошових коштів у загальному обсязі грошових коштів підприємства.

Це може бути досягнуто шляхом підтримання доцільних співвідношень в їх використанні на розвиток виробництва і споживання.

Економічні показники

Об'єктом вивчення є ступінь ефективності використання всіх видів ресурсів.

Для цього здійснюються розрахунок і аналітичне оцінювання системи показників, а саме: продуктивність праці, фондовіддачу, стан запасів сировини та інших товарно-матеріальних цінностей, собівартість продукції, прибуток, рентабельність.

Довіра до підприємства

Довіра до підприємства з боку контрагентів і органів державного контролю забезпечується його позитивною діловою репутацією.

Конкурентоспроможність продукції, оптимальний склад постачальників і покупців, стабільний фінансовий стан і високі економічні результати діяльності підприємства — всі ці характеристики визначають можливість стабільно функціонувати в зовнішньому середовищі, а значить підвищується рівень довіри до бізнесу підприємства.

Запитання для самоперевірки

  1. Які способи і методичні прийоми застосовують внутрішні аудитори?

  2. Які методичні прийоми внутрішнього операційного аудиту?

  3. Які методичні прийоми внутрішнього аудиту на відповідність (погодженого аудиту)?

  4. Якими документами оформляють результати перевірок внутрішніх аудиторів?

  5. Які прийоми аудиту застосовують до окремих господарських процесів?

  6. Як організовують роботу внутрішнього аудитора за окремими напрямами перевірок?

  7. Назвіть основні етапи організації внутрішнього аудиту.

  8. Що є інформаційним забезпеченням внутрішнього аудиту?

  9. Назвіть основні етапи і послідовність аудиту стратегії функціонування підприємства у зовнішньому середовищі?