Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 3. Методи навчання

тей. Тоді процес оволодіння тією чи іншою програмною темою буде значно простішим, а учні із задоволенням розв'язуватимуть підіб­рані вчителем завдання.

Насамкінець зазначимо, що усі ці форми роботи на уроці вчитель повинен чергувати і застосовувати їх як єдине ціле в навчальному процесі при викладанні курсу правознавства в школі.

Завдання для індивідуальної роботи

  1. Подайте відому вам класифікацію методів навчання, які використовуються при вивченні курсу правознавства в школі.

  2. Дайте визначення усному викладу, його функціям та видам.

  1. Охарактеризуйте підручники з курсу правознавства та подайте методику роботи з ними.

  2. Визначте роль та місце фронтальної, групової та інди­відуальної роботи на уроках правознавства.

Тема 4 етапи навчання учнів правознавству в школі

Правове навчання учнів у початковій школі

Умовно можна виділити чотири етапи навчання учнів правознав­ству в сучасній школі, які між собою тісно пов'язані та відіграють важливу роль у навчально-виховному процесі школи. На характе­ристиці цих основних етапів зупинимося нижче.

Слід констатувати, що правове навчання учнів у школі почи­нається не з вивчення курсу «Основи правознавства», а фактично з того часу, коли дитина переступила поріг школи. Тому майбут­ньому вчителю правознавства варто звернути на це увагу і розпо­чати реалізовувати продуману програму правового навчання з пер­шого класу. Причому на цьому етапі, окрім старшокласників, до позакласних заходів слід залучати і дітей молодших (1-4) класів. Основна тематика правового навчання на цьому етапі повинна зосе­редитися навколо формування прав та обов'язків учнів у школі, по­за її межами; правил поведінки на вулиці; вивчення та формування поваги до державної символіки. Підкреслимо, що на цьому етапі йдеться передусім про морально-правове виховання учнів молодшої школи.

На цьому етапі вчитель повинен добирати тільки рекомендова­ний матеріал і не перевантажувати учнів. Не варто також залучати їх до участі у загальношкільних виховних заходах з правознавства, наприклад, зустрічі (бесіди) з представниками правоохоронних ор­ганів, оскільки цю форму організації навчально-виховного процесу

56

Тема 4. Етапи навчання учнів правознавству в школі

школярів з правознавства ми рекомендуємо застосовувати зі шко­лярами старшої школи.

Якими б цікавими не були позакласні форми правового навчан­ня на цьому етапі, на нашу думку, більше уваги, зважаючи на вік та фізіологічні особливості дітей, слід приділяти ігровим формам навчання. Тому вчитель правознавства може користуватися особи­сто підготовленими уроками з елементами гри або ж використову­вати досвід своїх колег-правознавців, користуючись запропонованою нами нижче рекомендованою літературою, в якій можна знайти ме­тодичні розробки таких уроків.

На уроках початкові правові знання на цьому етапі покликані формувати не правові курси, а такі як: «Я і Україна», «Основи здо­ров'я» тощо.

Особливості навчання правознавству в основній

школі

Особливості навчання правознавству в основній школі на дру­гому етапі, як і на першому, полягають у тому, що навчальний курс юридичного змісту відсутній і фактично більшість тем вивчається на уроках історії та народознавства. Тому основною формою нав­чання на цьому етапі переважно буде не урок, а позакласні форми навчання.

На цьому етапі навчання учнів в основній школі (5-8 класи) вчи­тель повинен приділити увагу формуванню загальних понять: істо­ричного розвитку держави та права в Україні, її правових джерел, конституційного, трудового, сімейного, кримінального права. Крім того, на цьому етапі важливо розкрити загальні поняття про вищі органи влади в Україні (законодавчі, судові та виконавчі).

При вивченні правознавства учнями на цьому етапі вчитель по­винен сформувати у них знання про основні історичні етапи роз­витку вітчизняного державо- та правотворення, призначення вищих органів влади, знання про небезпечні для суспільства правопору­шення та навички активної протидії злочинам, знання про право­відносини в сім'ї, робочому колективі.

Безумовно, окреслений нами перелік питань, які рекомендовані для вивчення на цьому етапі, не є повним і вичерпним. Учитель мо-

57

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

же його доповнити, враховуючи фізіологічні особливості дітей та добираючи відповідний матеріал.

На цьому етапі в окремих школах вивчається у 8 класі курс «Практичне право». Цей курс є пропедевтичним й підготовчим до сприйняття основного правового курсу в 9 класі.

Правове навчання в старшій школі

Етап правового навчання учнів у старшій школі ми поділяємо на два підетапи. Доцільно в окремий (третій ) етап виокремити пра­вове навчання учнів у 9 класі, четвертий етап - навчання в 10-11(12) класах. Охарактеризуємо специфіку кожного з етапів. Третій етап правового навчання характеризується вивченням курсу «Основи правознавства». На цьому етапі учні мусять отримати знання, яких вимагає програма цього курсу, а саме добре вивчити питання, які пов'язані з усіма галузями права. Зважаючи на невелику кількість годин, відведених програмою з курсу «Основи правознавства», ко­жен урок у школі повинен проходити на високому рівні, бо саме на цьому етапі можна здобути основні знання з курсу. Для викладу основного матеріалу з метою кращого його засвоєння варто засто­совувати в процесі навчання як традиційні, так і нетрадиційні уро­ки (уроки з елементами гри). Проте не слід перетворювати кожний урок на гру. Вчитель мусить пам'ятати, що кожен урок правознав­ства, крім необхідних знань, несе й виховну функцію.

Якщо багато шкільних дисциплін вивчаються у школі, почи­наючи з 5-го і завершуючи 11 класом, то «Основи правознавства» -лише в 9 класі. Тому слід залучати до проведення уроків праців­ників органів державного управління, правоохоронних органів, ві­домих юристів, щоб учні якомога краще за короткий час оволоділи необхідними знаннями з правознавства.

Крім того, слід зазначити, що починаючи з 1995 року в багатьох загальноосвітніх школах та ліцеях, гімназіях започатковано пра­вовий курс «Права людини», який також покликаний формувати правові знання та вміння і навички в учнів з правознавства.

На четвертому етапі правове навчання учнів у школі відбувається здебільшого під час позакласної роботи (про це в окремому розділі. - Автп.), роботи гуртків, учнівських наукових товариств тощо.

58

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]