Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 7. Технічні засоби навчання

страктна наочність. Вона виражається в такому прояві знання, при якому ми легко схоплюємо (зором і слухом) головні їх особливості. У сфері зорової абстракції наочність передбачає впорядкування еле­ментів системи, легкий огляд.

Засобами абстрактної наочності є схеми, діаграми, плани, таб­лиці, мультиплікація тощо. Вони створюються шляхом графічного моделювання реально існуючого об'єкта, під яким слід розуміти процес відображення сутності окремих правових явищ за допомо­гою умовних знаків.

Серед візуальних засобів навчання набули поширення друковані наочні засоби - схеми, картини, карти, таблиці. Засвоєнню складних юридичних понять та процесів сприяє складання та розгляд різно­манітних схем і таблиць, таких як «Розподіл влади в Україні», «Су­дова система», «Порядок прийняття законів», «Форми вини» тощо. Використання таких схем і таблиць підвищує рівень теоретичної підготовки учнів, одночасно допомагаючи їм систематизувати свої знання. Найпростішим засобом є опрацювання схеми або таблиці, поданої у підручнику або спеціально підготовленої як роздатковий матеріал. Однак найбільш ефективною є динамічна побудова схеми (таблиці) під час викладу матеріалу. Схема або таблиця не подають­ся у готовому вигляді, а складаються поступово. Для цього можна використати декілька прийомів. Найсучаснішим, але, на жаль, недоступним для абсолютної більшості шкіл є використання новіт­ньої проекційної мультимедійної техніки. Іншим технічним засо­бом є кодоскоп. Він дозволяє поступово відкривати певні елементи (схеми) таблиці, яка заздалегідь повністю подається на кодотранс-паранті, або поетапно проектувати пошарове зображення елементів схеми (таблиці) на окремих кодотранспарантах. Найдоступнішим засобом для більшості шкіл залишається побудова крейдяних схем (таблиць) на дошці. Можна заздалегідь підготувати окремі елемен­ти (схеми) таблиці, роздрукувавши чи написавши її на аркуші фор­мату А-4 (А-3). Ці елементи слід умістити в прозорі файли і під час уроку прикріпити в необхідному порядку на дошці за допомогою скотчу або магнітів, якщо дошка має металеву основу. Схеми й таб­лиці за наявності відповідної техніки можна проектувати за допо­могою відеопроектора.

Використання картин дозволяє вчителю збагатити уяву учнів яскравими конкретними образами, виховати високі громадянські

71

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

почуття. При ознайомленні учнів з економічною системою нашого суспільства на уроці часто використовують географічні карти, таб­лиці, набори картин з історії, комплекти наочних посібників.

До візуальних площинних засобів навчання належать діафіль­ми та діапозитиви.

Діафільми та діапозитиви являють собою серії зображень на пев­ну тему, які можуть познайомити з важливими правовими актами державних органів.

Образну модель дійсності здатні створити аудіовізуальні засоби навчання - кіно та телебачення. Учбовий кінофільм, для якого ха­рактерна особлива виразність і велика сила емоційного впливу, є одним із найбільш дієвих засобів навчання. Невичерпним і най­більш цікавим джерелом ситуацій для аналізу є повідомлення з по­пулярних серед молоді кінофільмів.

При вивченні прав та обов'язків громадян, питань правового ре­гулювання різних сфер життя суспільства, діяльності державних органів використовують учбові фільми (історичні), фільми, створені відповідно до завдань правового виховання.

До аудитивних засобів навчання належать грамплатівки, маг­нітофонні записи, радіопередачі. Радіо і звукозапис, завдяки влас­тивим їм виразним засобам (образне слово, інтонація, природні шуми тощо), можуть відтворити картини дійсності різноманітних органів влади, донести до учнів живе слово.

Наступний етап розробки засобів навчання і виховання - виз­начення властивостей різних їх видів залежно від завдань викла­дання курсу, його змісту й методів.

Для вивчення сутності і завдань нашої держави, її політичної та економічної систем, відмінностей від інших держав найбільш діє­вими виявилися засоби передачі знань у формі бесіди, лекції, по­відомлень школярів, які підготовлені під керівництвом вчителя. По­силити доказовість, достовірність розповіді вчителя (учнів), створити необхідні емоційні передумови для більш глибокого та ґрунтовного засвоєння знань, викликати стабільний інтерес до матеріалу, який вивчається, і бажання самостійно розширити свої знання допомо­жуть серії картин, діапозитиви, документальні звукозаписи, діа­фільми.

Специфіка цих засобів навчання і виховання полягає в можли­вості наблизити учнів до різних сторін життя, типізувати суспільні

72

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]