Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 13. Шкільна правова бібліотека

/ За ред. І.Й.Рогожина. - Харків, 1996-2003; Цивільне право. Боб­рова Д.В.Дзера О.В. - К., 2003; Гражданское право Украиньї. Ха-ритонова Е.О., Саниахметова Н.А. - Одесса, 2001; Фінансове пра­во. Кадькаленко С.Т. та ін. - Харків, 1998 тощо.

Крім навчально-методичної літератури, в шкільній бібліотеці правознавства повинні бути чинні нормативно-правові акти, нау­кові видання, періодичні юридичні видання.

Кожному вчителеві правознавства доводиться постійно стежити за появою нових законів і зміною вже чинних. Найпростіше це ро­бити за виданням «Офіційний вісник України». Це офіційне ви­дання, яке можна передплатити чи придбати в роздрібній торгівлі, являє собою щотижневий збірник актів законодавства та міжна­родних договорів, ратифікованих Верховною Радою України. Але оскільки ціна передплати цього видання досить висока, можна та­кож послуговуватись бюлетенем «Відомостей Верховної Ради Ук­раїни» (офіційне видання Верховної Ради України, яке надходить до багатьох бібліотек) та передплачувати газети «Голос України» та «Урядовий кур'єр, які є офіційними виданнями Верховної Ради України та органів виконавчої влади України відповідно. Крім того, з 1996 р. Інститут законодавства при Верховній Раді України видає збірник «Закони України». У збірнику вміщені закони України в хронологічному порядку з липня 1990 року до нашого часу, а також алфавітно-предметний покажчик.

Варто зазначити й фахові наукові юридичні видання, в яких викладено бачення науковцями правових проблем з усіх галузей права. На них вчителю при підготовці до уроків слід звернути ува­гу, повинен він мати їх і в шкільний бібліотеці, це, зокрема, жур­нали: «Право України», «Вісник Київського університету. Юридич­ні науки», «Вісник Міністерства юстиції України» тощо. Майже кожен юридичний ВНЗ чи юридичний факультет при університеті має своє фахове юридичне видання. Тому вчителі можуть у своїх регіонах співпрацювати з ними й ставити питання перед дирекцією школи про їх придбання.

Прихильникам новітніх комп'ютерних технологій слід пам'я­тати, що сьогодні користувачам пропонуються десятки баз даних сучасного законодавства, що постійно оновлюються. Існують також досить повні добірки нормативних актів на компакт-дисках, які

159

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

можна придбати за помірними цінами й використовувати в нав­чальному процесі.

Незамінним порадником для учнів може стати і комп'ютерна ба­за даних.

Необхідною умовою успішної діяльності вчителя в кабінеті пра­вознавства є забезпечення відкритого доступу учнів до літератури, тематичних папок, до всього, що є в кабінеті. Тільки при дотри­манні цієї умови він слугуватиме ґрунтовною основою для викорис­тання наочності і технічних засобів навчання, а не буде простим сховищем напрацьованих вчителем спільно з учнями матеріалів.

Завдання для індивідуальної роботи

  1. Визначте роль шкільної правничої бібліотеки в процесі нав­чання.

  2. Розкрийте методику формування шкільної правничої бібліо­теки учителем та визначте роль учителя в процесі формування нав­чального фонду бібліотеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]