Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

доказово аргументувати свою точку зору, аналізувати злободенні проблеми, давати учням орієнтири в діях і поведінці.

Треба вчити учнів, особливо середніх і старших класів, аналізу­вати правові факти, формувати вміння піднімати голос на захист справедливості, виступати проти дармоїдів, громадської пасивності. Все це сприятиме формуванню у молоді дієвості, активності, почут­тя справедливості, сміливості, чесності, нетерпимості до недоліків.

Кращі педагоги пропагують як одну з основних у навчальному про­цесі ідею навчання без примусу. У правовому відношенні ця ідея має особ­ливе значення. По-перше, тому що примус у вигляді окрику з боку педагога, аби викликати страх перед покаранням, не кращий засіб пра­вового виховання, оскільки викликає опір виховання, небажання ко-в ристуватися своїми правами і виконувати свої обов'язки; по-друге, тому що правовий матеріал у будь-якому предметі робить його викла­дання набагато цікавішим, стимулює його вивчення без примусу.

Загалом навчальний процес має великі можливості для право­вого виховання учнів, створення надійної бази для організації по-заурочної правовиховної роботи. Але при цьому при доборі правового матеріалу слід уникати дублювання, забезпечувати систематичність і послідовність формування правової свідомості та правомірної по­ведінки учнів.

Таким чином, виховні можливості навчального процесу визна­чаються правовим змістом навчальних програм і організацією нав-чально-тзнавальної діяльності учнів для його засвоєння. Ці можливості залежать також від особистості вчителя, характеру взаємовідносин учнів у навчальному процесі, і - особливо - учнів і вчителів.

Завдання для індивідуальної роботи

  1. Визначте мету та завдання правового виховання учнів на уроках правознавства.

  2. Охарактеризуйте виховні можливості уроку. Яку роль відіграє вибір проблеми при вирішенні виховних завдань?

  3. У чому полягає формування правової культури?

  4. У чому полягає виховання активної правової позиції?

  5. Розкрийте методику організації та проведення виховних заходів з правознавства у школі та під час позакласної роботи.

Тема 11 кабінет правознавства у сучасній

ШКОЛІ

Шкільний кабінет правознавства та його роль у

навчанні, вихованні та розвитку учнів. Обладнання

кабінету та робота з ним. Організація навчального

процесу в умовах кабінету

Шкільний кабінет правознавства в наш час став осередком пра­вової освіти в школі. Про предметні кабінети написано чимало праць. Доцільно зупинитися на особливостях створення та методиці ро­боти в кабінеті правознавства як своєрідній лабораторії правових знань. Передусім кабінет правознавства виконує навчально-виховну функцію, тому варто розглянути його як матеріальну базу викла­дання і як творчу лабораторію вчителя.

Велика кількість молодих вчителів розпочинають свою роботу з комплектування та обладнання кабінету. Ті посібники, кабінеті, теж претендують на вивчення їх учителем. У кабінеті по­винні бути необхідні посібники, підручники, наочні посібники, тех­нічні засоби навчання.

У кабінеті мають бути тільки ті речі, які дійсно необхідні вчи­телю для роботи. Якщо молодому вчителеві у спадок від поперед­нього колеги по роботі дістався кабінет, переповнений застарілими речами та технічними засобами, то не слід займатися беззмістов­ним накопиченням і перетворювати клас на кладовище непотрібних речей. Особливо це стосується застарілих наочних посібників, зла­маної апаратури, яку не можна відремонтувати.

148

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]