Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 7. Технічні засоби навчання

Можливий і показ невеликого цілісного фільму на уроці з органі­зацією самостійної роботи учнів для сприйняття й закріплення його змісту.

У практику ввійшли і такі форми, як організація уроків-дис-путів, дискусій за сюжетами фільмів на морально-правову темати­ку. Фільми можна використовувати як повністю, так і фрагментар­но, а також і на уроках з інших тем для постановки проблеми, пізнавальних завдань, для організації самостійної роботи або прове­дення заняття з елементами диспуту.

Формуючи проблему фільму, слід звернути увагу школярів на оцінку вчинків героїв, аналіз причин вибору ними того або іншого варіанта поведінки тощо.

Широко в навчально-виховній роботі використовується нав­чальне телебачення. УТ-1, УТ-2, НТН проводять передачі як безпо­середньо для уроку, так і для позаурочної роботи.

Процес роботи над матеріалом телепередачі складається із трьох частин:

а) підготовчий етап;

б) етап прийому й обробки отриманої інформації;

в) аналіз її змісту, узагальнення отриманих знань.

Із метою попереднього ознайомлення з передачею і можливою ме­тодикою її сприймання підготовлено спеціальні анотації і методичні рекомендації.

Незнання змісту телепередачі-уроку, відсутність підготовчого етапу призводить до зниження ефективності використання при­йому телепередач на уроці, ускладнює вибір необхідної методики і зусиль, спрямованих на досягнення мети й завдань заняття. У пев­них випадках доцільно показувати не всю передачу, а її частину, фрагмент, включити додатковий матеріал краєзнавчого характеру, використовувати наочні посібники.

Більшість учбових телевізійних передач побудовано на поєднан­ні розповіді ведучого з показом окремих фрагментів фільмів, репор­тажів, інтерв'ю.

Методика їх використання на уроках курсу вимагає від учителя виокремлення смислових компонентів передачі, постановки пізна­вальних завдань, контролю за роботою школярів. Під час телепе­редачі часто виникає необхідність організації роботи з навчальним

77

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

посібником і робочим зошитом, коригування записів учнів. Зазви­чай це складання простого плану телепередачі, формулювання зав­дань, висновків, робота з таблицями тощо. Доцільно найбільш складні схеми, діаграми, підсумкові висновки, які прозвучали у телепередачі, готувати завчасно і під час перегляду вивішувати на спеціальних транспарантах або записувати на дошці. А під час уза­гальнення вони є основою повторювально-узагальнюючої бесіди.

Певні труднощі, які існують при прийомі передачі, полягають у тому, що монологічний характер, іноді декларативний стиль вик­ладання матеріалу зменшує увагу школярів. Тому доцільно до пере­дачі готувати одну або кілька пізнавальних задач, які б підвищу­вали інтерес школярів до побаченого.

Реалізувати потенціал, закладений у змісті курсу правознавства, тільки за рахунок уроків неможливо. Позаурочна робота тісно пов'язана зі змістом уроку: вона розвиває, продовжує його логіку, але в інших умовах, підвищує ефективність використання змісту курсу. У позаурочний час можна використовувати і ЗМІ. Вчитель добирає їх, керуючись цілями і завданнями своєї виховної роботи.

Реалізація плідної взаємодії уроку і позаурочної роботи під час використання засобів навчання і виховання підвищує ефективність засвоєння правових знань, залучає учнів до різних видів діяльності й відносин.

Останнім часом у деяких школах з'являється сучасна відеоапа-ратура. Це дає можливість використання її при вивченні правознав­ства. Найпростішим варіантом використання цієї техніки є перег­ляд з наступним аналізом попередньо записаних фрагментів передач юридичної тематики або аналіз ситуацій (про що йшлося вище), але не на підставі опису, а з використанням відеопоказу. Однак за наявності відеокамери виникає можливість самостійно готувати певні відеофрагменти для поточних уроків. Йдеться про моделю­вання певних ситуацій (правопорушень чи помилкових дій) з їх фіксацією на плівку та наступним аналізом. Таке моделювання можливе у повсякденних ситуаціях (купівля продуктів у магазині, користування транспортом, порушення правил дорожнього руху то­що). При цьому підготовка таких відеофрагментів (розробка сце­нарію, моделювання, зйомка, монтаж) за наявності спеціалізованих класів (10-11) може бути виконана в багатьох випадках учнями цих

78

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]