Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 7. Технічні засоби навчання

вових ідей, понять, явищ. У серії учбових таблиць з курсу право­знавства в школі представлені схеми, діаграми, образотворчий ма­теріал, який дозволяє органічно включити їх до навчально-вихов­ного процесу як додатковий матеріал до пояснення, переказу, повторення й закріплення.

Основною вимогою ефективного використання друкованих по­сібників на уроках з курсу правознавства є правильне поєднання демонстрації зі словами вчителя. Узагальнюючи зміст учбових таб­лиць, учні виділяють за їх допомогою головні смислові положення, питання тощо. На уроках організовується робота за змістом табли­ці з певних питань.

Діаграми, таблиці сприятимуть організації дискусії, що може бути продовжена під час диспутів із різних тем у позаурочний час.

Високий ступінь узагальнення окремих питань курсу вимагає використання таблиць. Робота з ними будується за принципом пос­тупового сприйняття їх учнями за ступенем викладу.

Методика використання аудіовізуальних засобів навчання пере­дбачає дотримання таких основних етапів:

  1. Попереднє вивчення змісту цього засобу (перегляд його або вивчення монтажного листа, анотації до нього).

  2. Визначення дидактичного призначення і основних методич­них прийомів.

  3. Планування роботи на уроці (питання, завдання в процесі де­монстрації, завдання і вправи після перегляду і в якості під­готовки до наступної демонстрації на інших уроках).

  4. Організація роботи з активного сприйняття учнями аудіові­зуального посібника (створення робочого листа, виконання завдання тощо).

Наприклад, деякі серії діапозитивів «Школярам про юридичну відповідальність» дозволяють провести узагальнення знань, дис­кусію не тільки на уроках, а й на інших заняттях. Окремі діапо­зитиви дозволяють організовувати закріплення і повторення знань з окремих галузей права, сприяють розвитку вмінь, вихованню сві­домого ставлення до обов'язків громадян, непримиренності до анти­громадських вчинків.

Більшість навчальних діафільмів побудовано так, щоб зміст пра­вового матеріалу осмислювався школярами через учинки, діяльність

75

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

різних людей, оцінку, вибір рішення, особливо у новій для шко­лярів ситуації. Наприклад, на уроці «Адміністративне право», ви­користовуючи діафільм «Що таке адміністративний проступок?», робота розпочинається із роз'яснення поняття адміністративного правопорушення, проступку. Пізніше демонструється фрагмент, який узагальнює отримані школярами знання. Наступні кадри учні ко­ментують за запропонованим планом: 1) перерахуйте приклади ад­міністративних проступків, які є у фрагменті; 2) дайте на основі змісту фрагменту визначення адміністративного проступку.

Для підготовлених учнів можна запропонувати інший варіант: 1) назвіть учасників адміністративно-правових відносин, які по­казані в діафільмі; 2) назвіть представників органів державного уп­равління, які виступають учасниками адміністративно-правових відносин. До діафільму повертаємося при розкритті основних видів стягнень за адміністративні порушення і при розповіді про форми правоохоронної діяльності школярів.

Усі діафільми допомагають ілюструвати розповідь педагога, ор­ганізовувати самостійну роботу учнів із зоровим рядом фільму і текс­том навчального посібника. Так, якщо включити в свою розповідь невелику закінчену частину фільму, педагог може запропонувати проаналізувати окремі кадри або фрагменти фільму і зіставити їх із текстом параграфа. У процесі виконання роботи можна заповнити порівняльну таблицю. У лівій частині коротко формулюються поло­ження, ідеї переглянутих кадрів, а в правій - розділ, абзац пара­графа, які відповідають їм за змістом. Завершується робота повто­рювальною бесідою.

Більшість діафільмів із курсу містять у собі питання і завдання, юридичні казуси, задачі, які дозволяють різноманітно будувати за­няття, вчити школярів умінню використовувати набуті правові знан­ня. Так, після демонстрації діафільму можна запропонувати учням діб­рати факти з періодичної преси, що підтверджують зміст діафільму.

Методика роботи з навчальними кінофільмами на уроках пла­нується в більшості випадків з урахуванням фрагментарної демон­страції фільму з метою ілюстрації викладеного матеріалу або його закріплення.

На основі змісту фільму педагог в одних випадках своїм вступом створює ситуацію очікування в уяві учнів, а в інших — постановкою питання звертає увагу на той чи інший аспект.

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]