Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 9. Міжпредметні зв'язки на уроках правознавства

учнями основних відомостей про державу, її організацію і функції; виробленню вміння підходити до вивчення явищ або об'єктів з пог­ляду їх виникнення й розвитку. Частина правового курсу вивчаєть­ся паралельно з новою історією. Це дозволяє широко застосовувати набуті історичні знання для самостійного встановлення учнями зв'язків із новою історією, активізує їхню пізнавальну діяльність, робить уроки цікавішими, змістовнішими.

До основних результатів здійснення міжпредметних зв'язків з історією слід віднести: знання, розуміння учнями того, що питання держави, її конституційної основи необхідно розглядати з ураху­ванням минулого нашої країни, всієї цивілізації, на історичному фоні інших державних утворень; уявлення про право, закони як невід'ємну складову частину державного механізму; поважне став­лення до держави й права як вияв інтересу всього народу; вміння обґрунтувати правову ідею і поняття.

Зв'язок із курсом літератури створює додаткові можливості для уточнення й конкретизації найважливіших понять («мораль», «пра­во», «законність», «правова норма», «відповідальність»). Після вив­чення низки літературних творів учні в цілому знайомі зі змістом цих понять. Однак конкретних морально-правових уявлень з пог­ляду науки про мораль, право в них, як правило, не складається. Це зумовлено специфікою мети і завдань літератури в школі, - фор­мування естетичного смаку, знайомство з формами літературного відображення дійсності, аналіз літературного матеріалу, досліджу­ваного в базовій школі, а також вивчення рівня знань учнями літе­ратурних творів - свідчать про істотні передумови реалізації цих факторів на уроках правознавства. Механізм реалізації відносно простий: нагадування учням загального змісту того чи іншого вив­ченого раніше літературного твору; бесіда про головних героїв, яви­ща; спроба учнів дати морально-правову оцінку вчинкам героїв, явищам; корекція вчителем цих оцінок. Установлення зв'язків з літературою найбільш ефективне не стільки для підготовки учнів до сприйняття знань, скільки при вивченні нового матеріалу. У біль­шості випадків матеріал літератури виступає як ілюстрація.

Урок «Державний захист сім'ї і дитинства» може бути напов­нений міжпредметними зв'язками з курсами української і світової літератури, де висвітлюється багато позитивних і негативних прик-

103

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

ладів сімейного життя, розкриті національні сімейні традиції ук­раїнського народу та інших народів, які живуть в Україні.

Правові аспекти можна знайти в художніх творах Т.Шевченка, Л.Українки, О.Кобилянської, В.Короленка, М.Твена, В.Винниченка.

Встановлення зв'язків курсу з фізичною й економічною геогра­фією України полягає у забезпеченні допоміжним матеріалом низки складних для засвоєння школярами розділів курсу, наприклад «Кон­ституція. Конституційне право». Положення, які містяться в прог­рамах і підручниках з фізичної та економічної географії України, в першу чергу сприяють виробленню важливого компонента право­свідомості - ставлення до держави і права. У структурі міжпред-метних зв'язків географія сприяє підготовці сприйняття учнями нового матеріалу. Значна насиченість підручників, зокрема фізичної й економічної географії України, фактичним матеріалом дозволяє успішно використовувати його в процесі викладання правознавст­ва. Так, на уроці «Національно-державний устрій України» вчи­тель зобов'язаний використовувати карту адміністративно-тери­торіального устрою України. Нагадавши учням про те, що Україна - унітарна держава, пропонуємо пригадати з курсу географії, які адміністративно-територіальні одиниці входять до складу нашої держави. Назвавши їх (24 області та Автономна Республіка Крим, два міста зі спеціальним статусом - Київ і Севастополь), звертаємо увагу учнів на особливості правового статусу Криму згідно з розділом X Конституції України тощо. Урок «Правове регулювання земель­них і сільськогосподарських відносин» дає учителеві можливість широкого використання міжпредметних зв'язків з курсами історії («Руська Правда», «Литовські статути», «Конституція Пилипа Ор­лика»), літератури (твори Т.Шевченка, Л.Українки, О.Кобилянсь­кої) та географії (земельні ресурси, земельні кадастри), що зробить засвоєння матеріалу більш усвідомленим.

Включення до програми курсу правознавства зв'язків із зооло­гією й анатомією, фізіологією і гігієною людини зумовлено наяв­ністю у змісті цих предметів матеріалу, який відповідає за вирішення завдань природоохоронної освіти. Міжпредметні зв'язки правового курсу з природничими дисциплінами сприяють розкриттю ціліс­ного змісту правових основ охорони природи, що відображають мож­ливості, перспективи й об'єктивні труднощі процесу взаємодії сус­пільства та природи в нашій країні.

104

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]