Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

держави і права, принципи і норми права, про роль держави і права в розбудові незалежної України - може виконуватися успішно при вивченні цього курсу.

Програма з правознавства передбачає вивчення основних відо­мостей про державу, конституційне законодавство України та окре­мі галузі законодавства України (трудове, екологічне, цивільне, про підприємницьку діяльність, житлове, шлюбно-сімейне, адміністра­тивне, кримінальне тощо), про органи, які забезпечують законність і правопорядок. Таким чином учні одержують у доступній формі і в певній системі обсяг знань, які в цілому становлять основи юри­дичних наук.

Учитель правознавства, крім дотримання загальнодидактичних принципів, вдалого добору форм і методів навчання, вимагає враху­вання специфічних для нього моментів. Передусім дуже важливо вивчати рівень правової культури учнів, особливо важковихову-ваних і неповнолітніх правопорушників, ставлення їх до вимог за­конів, норм моралі і правил співжиття, виконання вимог шкільного режиму, їхню участь у правоохоронній роботі. Це дає можливість учителю вести на уроках конкретну розмову, коригувати правову свідомість і поведінку учнів, спиратися на відомі учням факти, «прив'язувати» до них навчальний матеріал, домагатися «перене­сення» учнями цього матеріалу в конкретну життєву ситуацію.

Вивчення правознавства вимагає посилення зв'язку основних правових положень з їх моральною основою, допомагає формувати в учнів уміння давати моральну оцінку явищам і фактам, показати, як утверджуються норми моралі, яка рішуча боротьба має вестися з аморальними проявами окремих людей. Кожен із розділів курсу, який розкриває основні положення змісту певної галузі права, наси­чений великою кількістю морально-правових проблем. Зміст цих галузей права сприяє формуванню в учнів сумлінного ставлення до праці, бережливості до різних видів власності, поваги до особистос­ті людини, вміння поєднувати особисті й колективні інтереси, по­чуття громадянськості та відповідальності за свою поведінку. Тому вчителеві слід чітко уявити собі виховну функцію кожної теми, вмі­ло реалізувати її, не допускаючи зайвого моралізування.

Викладання правознавства пов'язане з використанням значного фактичного матеріалу. Вчителі старанно добирають до кожного

143

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

уроку приклади. Розбираючи, наприклад, якийсь вчинок неповно­літнього, розкривають причини, що призвели до цього вчинку, аналізують його наслідки, той негативний вплив, який він має на оточення. При цьому дуже важливо оцінити подію з правового та морального поглядів, звернути увагу на відповідальність перед зако­ном підлітків і батьків.

Дуже важливо мати на увазі, що надто детальна розповідь про способи здійснення злочину чи про методику їх розкриття може ви­кликати нездоровий інтерес до правового матеріалу. Крім того, не­рідко спостерігається, що вчителі надто часто використовують нега­тивні приклади для ілюстрування тих чи інших правових положень, що також рідко приносить користь, бо йдеться про те, як «не треба» поводитись, а не про те, як «треба» в тій чи іншій ситуації. Отже, у цьому відношенні потрібне почуття міри.

При вивченні основних положень різних галузей законодавства особлива увага звертається на конкретизацію прав і обов'язків не­повнолітніх. Так, під час висвітлення питання трудового законо­давства необхідно спеціально ознайомити учнів з правами підлітка на виробництві, з його юридичною відповідальністю.

Досвід роботи вчителів переконує, що вони творчо підходять до викладання правознавства, домагаються різними шляхами міцного засвоєння учнями знань, перетворення їх на переконання. Вони сти­мулюють пізнавальний інтерес і активне ставлення школярів до опанування правовими знаннями, залучають їх до самостійної робо­ти над правовим матеріалом, працюють над добором до уроків прак­тичного матеріалу, пов'язуючи теорію з актуальними проблемами сучасності.

Одним із шляхів активізації учнів на уроках правознавства є проблемний виклад навчального матеріалу. Правовий матеріал ба­гатий на можливості створення проблемних ситуацій. Тут вико­ристовуються суперечності, які мають місце між науковим і суто житейським розумінням норм права. Цьому сприяє, наприклад, постановка вчителем проблемних запитань.

Ефективним засобом активізації учнів стало проведення на по­чатку уроку тематичного інформування з питань права. Чотири-п'ять хвилин триває розмова з теми, так чи інакше пов'язаної із право­вим вихованням учнів. Такі повідомлення, підготовлені учнями під

144

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]