Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 9. Міжпредметні зв'язки на уроках правознавства

вання в старших класах, де вчителі, встановлюючи зв'язок з кур­сом, відтворюють і поглиблюють правові знання учнів.

Знання про державу і право, способи правомірних дій у сукуп­ності з досвідом реалізації цих дій на практиці є основою отримання необхідних для особистості навичок і вмінь правомірної поведінки. Знання про державу і право є базою для вироблення відповідних уявлень учнів. Формування цього елементу правосвідомості висту­пає важливою частиною правового виховання. Тому цінним є те, що визначений обсяг конкретних знань дозволяє сформувати в уч­нів загальні уявлення про право, закони і таким чином стати ос­новою для широких узагальнень у галузі права.

Встановлення міжпредметних зв'язків значною мірою допомагає розширити діапазон дій учителя при відборі найбільш доцільних, із педагогічної точки зору, правових фактів і явищ. Реалізація між­предметних зв'язків істотно сприяє формуванню уявлень про понят­тя, процес вироблення яких у школярів, як правило, ускладнений у зв'язку з відносною абстрактністю їх змісту. Наприклад, поняття «мораль» і «право» значно легше засвоюються учнями в результаті попереднього нагадування відповідних фактів раніше вивченого матеріалу з курсу літератури та історії.

Знання й уявлення про державу і право сприяють формуванню позитивного ставлення учнів до законів. У цьому випадку міжпред­метні зв'язки є значною мірою фактором опосередкованого впливу на формування даного компонента правосвідомості учнів. Це зумов­лено невеликим обсягом матеріалу інших предметів, який відпо­відає завданням встановлення зв'язків курсу з ними.

У програмі курсу виділені основні навчальні предмети, з якими можливе встановлення зв'язків у процесі викладання. Специфіка його змісту дозволяє включити в коло міжпредметних зв'язків низ­ку гуманітарних і природничих дисциплін: усі курси історії, які викладаються в базовій школі, літературу (5-7 кл.), фізичну (8 кл.) й економічну географію України (9 кл.). Меншою мірою викорис­товується зміст зоології (7 кл.) й анатомії, фізіології та гігієни лю­дини (8-9 кл.).

Вагоме місце у комплексі міжпредметних зв'язків курсу нале­жить історії. Це зумовлено насамперед використанням принципу історизму в навчанні основам правознавства, методичною доціль­ністю, зумовленою рівнем професійної підготовки вчителя.

101

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

Серед курсів історії особлива роль у здійсненні міжпредметних зв'язків із правовим курсом належить «Оповіданням з історії Ук­раїни» (5 кл.). Причиною цього є відповідність кількох тем цього курсу, зокрема присвячених утворенню і розвитку держави, завдан­ням розкриття найважливіших правових положень. Тому зростають можливості використання зв'язків із оповіданнями з історії Украї­ни для підготовки учнів до сприйняття нового матеріалу шляхом пригадування. У цьому випадку важко розраховувати на точне від­творення учнями матеріалу початкового курсу історії. Однак нага­дування вчителем ключових моментів, як правило, викликає в учнів бажання продемонструвати свої знання ще до спеціального вивчен­ня цієї теми на уроках із курсу правознавства.

Базою для включення історії стародавнього світу й історії серед­ніх віків до комплексу міжпредметних зв'язків є насамперед наяв­ність у змісті цих предметів яскравого, емоційного матеріалу, низки важливих, із дидактичної точки зору, тем і запитань. Учні, як пра­вило, добре засвоюють важливі історичні факти. їх використання в межах міжпредметних зв'язків емоційно збагачує досліджуваний правовий матеріал. Крім того, залучення змісту вищезазначених курсів історії сприяє виробленню загальних уявлень про походжен­ня держави, державу і право.

Наприклад, в «Іліаді» Гомера Зевс зважує на «терезах долі» жере­би данайців і троян, Ахіллеса і Гектора. Традиційно терези сим­волізують справедливість і правосуддя. Так, з терезами правосуддя в руках завжди зображалися в єгиптян вищий суддя потойбічного світу Осіріс, а у греків - богиня правосуддя Феміда.

Чому саме терези стали символом правосуддя? Чи означає це, що всі мають бути однаковими, чи у кожного своя доля? Що розу­міють під поняттям «зважений підхід» ?

Встановлення міжпредметних зв'язків з курсом історії України сприяє засвоєнню нового матеріалу з певних тем. Це зумовлено можливостями включення у процес пізнавальної активності шко­лярів елементів порівняльного аналізу. Зв'язок із курсом історії Ук­раїни сприяє виробленню в учнів більш ґрунтовних уявлень про іс­торію розвитку держави та права на території України, окремі функції держави, про деякі галузі права.

Включення в міжпредметні зв'язки нової історії спрямоване на розв'язання завдань із посилення історичного фону в сприйнятті

102

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]