Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 7. Технічні засоби навчання

класів. Використання сучасної техніки сприяє підвищенню заці­кавленості учнів, концентрації їхньої уваги, сприяє підвищенню ефективності уроку.

Телеурок із правознавства, методика його організації

Та проведення

З учнями 9 класу вчитель правознавства хоча б один раз на се­местр повинен спробувати провести телеурок (кіноурок). Як пра­вило, перелік рекомендованих телеуроків заздалегідь публікує МОН України, і вчителю потрібно лише стежити за датою транслювання кінофільму. Часто в школах записують кінофільми на правові теми самостійно. Крім того,, телебачення (УТ-1, УТ-2) в наш час транс­лює багато освітніх, розвиваючих правових програм, перегляд яких можна рекомендувати учням.

Проведення телеуроку (кіноуроку) вимагає від учителя та учнів певної попередньої підготовки, а саме: вчитель заздалегідь повинен попередити учнів про перегляд кінофільму, визначити завдання і питання, які будуть винесені на обговорення після перегляду кіно­фільму. Учні повинні зрозуміти, що такий вид заняття проводиться з навчальною метою, а не з метою перегляду і задоволення свого кіносмаку. Тому варто здійснювати перегляд фрагмента кінофільму протягом частини уроку. 15-20 хвилин уроку слід приділити обго­воренню переглянутого і обговоренню раніше визначених питань.

Під час телеуроку (кіноуроку) у дітей активно працює зорова та слухова пам'ять і процес навчання проходить більш інтенсивно.

Завдання для самостійної роботи

  1. Подайте класифікацію ТЗН.

  2. Визначте дидактичні принципи використання ТЗН на уроках з курсу правознавства.

  3. Охарактеризуйте прийоми застосування ТЗН на уроках правознавства.

  4. Розкажіть про методику організації та проведення теле­уроку з правознавства.

ТЕМА 8

УРОК ПРАВОЗНАВСТВА У СУЧАСНІЙ

ШКОЛІ ТА МЕТОДИКА ЙОГО ПРОВЕДЕННЯ

Теоретичні основи уроку в сучасній школі. Урок як

основна форма навчання учнів правознавству. Місце

уроку правознавства в шкільному курсі навчальних

дисциплін. Вимоги до сучасного уроку правознавства

Успішна реалізація навчально-виховних завдань шкільного курсу правознавства залежить як від змісту навчальної дисципліни (до­бору, групування та викладу матеріалу), так і від способу його по­дання. Важливу роль у цьому відіграє раціональне поєднання кон­кретного матеріалу та логічного, переконливого узагальнення. Одночасно програма курсу зорієнтована на використання всіх відо­мих форм і методів проведення занять, передбачає постійне вдос­коналення організаційних форм навчання. Насамперед мова йде про перехід від методики, типовою рисою якої є пояснювально-ілюстра­тивний характер викладання матеріалу, до методики, заснованої на організації активної самостійної роботи школярів. У процесі цієї роботи учні вчаться моделювати процеси та явища, що відбувають­ся у сучасному світі, зіставляти засвоєні правові поняття та терміни з поняттями інших гуманітарних дисциплін, осмислювати їх, спи­раючись на власний життєвий досвід, та переосмислювати первісні уявлення про права і свободи громадян, правову державу тощо.

У зв'язку з цим основою навчального процесу у викладанні шкільного курсу правознавства повинні бути форми, методи та за-

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]