Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

психологічну і практичну підготовку учнів до виконання правоза­хисник функцій у суспільстві, що покладаються на громадян Ук­раїни. При цьому підкреслюють, що закон не тільки заохочує захист усіма громадянами правопорядку в країні, а й особливо захищає особистість правозаступника від злочинних посягань.

Кримінальне законодавство не стоїть на місці. Розробляються нові його положення, які повніше відповідають сучасним умовам розвитку нашого суспільства, ефективніше захищають інтереси і права громадян, сприяють зміцненню дисципліни і правопорядку. Вживають заходів щодо підвищення ролі й авторитету міліції, суду і прокуратури, суворого дотримання незалежності суддів, рішучого посилення прокурорського нагляду, вдосконалення роботи слідчих органів.

Останнім часом посилилася кримінальна відповідальність за бан­дитизм, хуліганство, зґвалтування та інші злочини. Водночас за­конодавство передбачає можливість відстрочки виконання вироку для неповнолітніх, засуджених до позбавлення волі на термін до трьох років, якщо ступінь суспільної небезпеки вчиненого ними злочину невисокий. Знання учнями таких суттєвих відомостей позитивно впливає на їхню поведінку.

Норми права і моралі регулюють сімейні відносини людей. Тому в процесі правового виховання треба ознайомлювати учнів з основ­ними положеннями шлюбно-сімейного законодавства. До них на­лежать: умови і порядок укладання шлюбу, розірвання шлюбу, шлюб­ний контракт, особисті та майнові права й обов'язки подружжя, права та обов'язки батьків і дітей, опіка і піклування.

Одним із напрямів виховної роботи в сім'ї є підготовка дітей до сімейного життя. Така підготовка в правовому аспекті має на увазі виховання у них поваги до особи протилежної статі, почуття влас­ної гідності, почуття сорому й совісті, почуття відповідальності за сімейні справи, за виховання дітей, розуміння необхідності піклу­вання про батьків. При цьому важливо формувати у дітей почуття честі сім'ї, яке відіграє роль морального «гальма» для неповноліт­нього в ситуації, коли в нього виникає бажання скоїти негативний вчинок. У хорошій сім'ї є свої традиції, які надають їй стійкість, прикрашають її і допомагають виховувати дітей, формувати у них почуття відповідальності за свої вчинки; почуття сорому за допу­щений аморальний вчинок чи правопорушення.

129

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

Важливим питанням змісту правового виховання учнів є при­родоохоронна робота. Передусім учнів слід ознайомити з основами екологічного законодавства, тобто розкрити зміст законів про охо­рону надр, водних ресурсів, повітря, лісу, фауни, флори, а також розкрити роль людини, у тому числі й школярів, в охороні природи та її збагаченні.

Однак від учнів не слід приховувати, що існуюча система при­родоохоронної діяльності в нашій країні поки недостатньо відповідає вимогам чинного законодавства. Однією з причин такого становища є відсутність комплексної, системно організованої передпроектної і передпланової оцінки можливих змін природного середовища. Як наслідок, нерідко в окремих галузях народного господарства роз­робляють і реалізують проекти, що завдають суспільству невиправ­них економічних, соціальних та екологічних втрат.

Таким чином, реалізуючи зміст правового виховання, озброюючи учнів знаннями з різних галузей права, які перетворюються на їхні особисті переконання і на цій основі формують у них відповідальне ставлення до своєї поведінки, потребу дотримуватись норм моралі і права, активно використовувати надані їм права і свободи, педагогам потрібно вміло дозувати процес озброєння учнів правовими знання­ми, набуття ними навичок і звичок правомірної поведінки відповідно до їхніх вікових та індивідуальних особливостей.

Організація правового виховання учнів вимагає дотримання як загальнопедагогічних принципів виховання, так і специфічних принципів правового виховання.

Реалізація загальнопедагогічних принципів у правовому вихо­ванні має свої особливості. Так, принцип зв'язку правового вихо­вання з життям вимагає врахування стану дисципліни й порядку в колективі класу і школи, дотримання правопорядку в мікрорайоні села чи міста при здійсненні правовиховної роботи.

Сама специфіка правового виховання вимагає тісного поєднання його з практичною діяльністю школярів. Адже знання права нероз­ривно пов'язані з повсякденною діяльністю і поведінкою учнів. Ко­жен з них має певні права й обов'язки, про які треба пам'ятати у школі, на вулиці, у громадських місцях. Всюди школяр вступає в правові відносини з іншими людьми чи установами. Тому і роз'яс­нення конкретних законів повинне завжди пов'язуватися саме з

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]