Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

рідко неправомірної. Наявність правових почуттів допоможе учневі долати різні труднощі, конфліктні ситуації, внутрішні суперечності, вибрати з різних шляхів тільки той, який відповідає нормам права і моралі.

Правові почуття виконують роль: по-перше, психологічних чин­ників, що сприяють правильному подоланню внутрішніх супереч­ностей духовного світу особистості; по-друге, психологічного став­лення особистості до правових явищ і їх наслідків; по-третє, мотивів правомірної поведінки; по-четверте, емоційних форм саморегуляції, самооцінки вчинків і дій особистості; по-п'яте, емоційних компо­нентів ціннісної орієнтації відповідно до норм права, правил пове­дінки.

У процесі формування правових почуттів важливо передусім роз­крити їх зміст. Так, школярі мають знати, що почуття відповідаль­ності виявляється в:

- усвідомленому ставленні до своєї громадської діяльності й оцін-

ці її з точки зору власної вимогливості;

  • здатності до самоаналізу, самооцінки;

  • умінні своєчасно і точно виконувати доручення, доводити спра-

ву до кінця;

- прояві ініціативи і самостійності у виконанні будь-якої діяль-

ності;

- здатності передбачати наслідки своїх дій і вчинків, готовності

визнати свою провину;

  • емоційному переживанні виконаного завдання;

  • умінні дати оцінку власній поведінці, зайняти принципову по-

зицію в конкретній ситуації, непримиренності до порушників дисципліни. Правові почуття виховуються через сприймання, систематиза­цію і узагальнення емоційно забарвлених правових фактів і різних конкретних переживань, які виникають внаслідок тих чи інших правових ситуацій. Підвищувати емоційну насиченість правової інформації можна шляхом образного її викладу, опису правових фактів, наведення цікавих прикладів для ілюстрування правового матеріалу, уявного введення учнів у правові події (« уявіть собі...»), використання кінофрагментів і художніх творів тощо. Все це особ­ливо впливає на учнів молодшого і середнього шкільного віку. Стар-

119

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

шокласникам більш імпонує матеріал, коли доводиться логічно мислити, аргументувати свою правоту, шукати істину за допомо­гою інтелектуальних зусиль.

Правові почуття можуть виражатися у позитивному ставленні до правових явищ чи негативному ставленні до порушників вимог закону. Виступають такі почуття не у «чистому» вигляді, а поряд з іншими переживаннями, які мають моральний зміст. Моральні по­чуття формуються в особистості раніше, ніж правові, як і її мораль­ний досвід.

Виховання правових почуттів вимагає врахування вікових особ­ливостей учнів. Методика впливу на учнів старших класів має від­різнятися від впливу на молодших школярів. Якщо учень побив товариша у третьому класі, то можна вести розмову з ним і його батьками про те, що він не дотримується правил поведінки учнів. Якщо ж так вчинив старшокласник, то розмова ведеться передусім із самим учнем про те, що він вчинив по-хуліганські, за що повинен нести правову відповідальність.

Другим завданням правового виховання учнів є вироблення у них навичок і звичок правомірної поведінки. Як і навички, звички є автоматизованими діями - у цьому їх спільність. Різниця між ни­ми полягає в тому, що навичка - це тільки вміння, здатність вико­нати ту чи іншу дію без особливого контролю свідомості; звичка ж включає потребу виконати відповідну дію.

Таким чином, учні повинні не тільки знати норми права, а й відповідним чином поводитись, щоб їхні слова не розходились із вчинками. Потрібно вимагати усвідомлення учнями того, що у лю­дини зовнішня поведінка має бути виявленням її внутрішнього сві­ту, високих морально-правових якостей.

Навички і звички дотримання норм законів і моралі розглядають­ся як продукт і закономірний результат свідомого ставлення учнів до виконання своїх обов'язків, дотримання правових та інших со­ціальних норм. Разом з тим вони не перетворюють учня на автомат, який діє машинально. Будь-які дії чи вчинки нормальної людини завжди пов'язані з її свідомістю.

Для формування навичок і звичок правомірної поведінки шко­лярів інформують, яким чином поводитись у тій чи іншій конкрет­ній ситуації, як використовувати норми закону в боротьбі з пору-

120

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]