Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 8. Урок правознавства у сучасній школі

їм активніше долучитися до ♦розслідування» обставин справи. Та­кими ситуаціями можуть бути крадіжка, розбійний напад, хулі­ганство, нанесення тілесних ушкоджень.

Крім вищезгаданих, доцільним є проведення рольових ігор й іншої тематики, зокрема дії щодо купівлі товару низької якості, участь у референдумі, створення дитячої та громадської організації (її уста­новчі збори) тощо.

Суттєвою перешкодою для широкого впровадження рольових ігор є обмеженість часу, виділеного для вивчення правознавства в ці­лому, але, враховуючи ефективність ігор для всебічного засвоєння матеріалу, а також зацікавленість учнів, варто використовувати їх у навчальному процесі.

Слід зауважити, що перелік можливих рольових (ділових) ігор достатньо широкий і, безумовно, не обмежується вищенаведеними. Так, низка цікавих ігор пропонується у посібнику «Права людини. Методичні рекомендації для вчителів загальноосвітніх шкіл, гім­назій та ліцеїв» (К.: Право, 1996). Власні напрацювання мають і багато вчителів правознавства (Конституція України і Основи пра­вознавства в школі: Книга для вчителя. — К., 1999).

Завдання для індивідуальної роботи

  1. У чому полягають теоретичні основи уроку в сучасній школі?

  2. Дайте визначення уроку як основній формі навчання учнів правознавству.

  3. Охарактеризуйте роль та місце уроку в курсі правознавства у шкільному циклі навчальних дисциплін.

  4. Опишіть вимоги до сучасного уроку правознавства.

  5. Назвіть відомі вам класифікації уроків правознавства, їх типи.

  6. Визначте особливості підготовки, побудови та проведення уроків учителем у середній школі.

  7. Охарактеризуйте типи уроків, запозичених у ВНЗ (лекція, семінар, урок-практикум, диспут, конференція, урок-екскурсія).

  8. Опишіть структуру уроку правознавства.

  9. Перерахуйте та охарактеризуйте відомі вам нетрадиційні уроки з правознавства.

ТЕМА 9

МІЖПРЕДМЕТНІ ЗВ'ЯЗКИ НА УРОКАХ

ПРАВОЗНАВСТВА

Суть та значення проблеми міжпредметних зв'язків.

Основні аспекти змісту міжпредметних зв'язків на

уроках правознавства. Методичні прийоми та засоби

встановлення міжпредметних зв'язків на уроках

правознавства

Викладання шкільного курсу правознавства проходить у тісному взаємозв'язку з іншими предметами. Найближча дисципліна - це історія України, всесвітня історія. Ефективні міжпредметні зв'язки можна проводити, вивчаючи суміжні теми: «Виникнення та істо­ричний розвиток держави та права», «Основні етапи розвитку ук­раїнської державності», «Найвизначніші пам'ятки правової куль­тури».

У результаті введення до навчального процесу курсу правознав­ства постало завдання органічного включення нового предмета в систему навчально-виховної роботи школи, у тому числі за допомо­гою встановлення ґрунтовних міжпредметних зв'язків.

Це зумовлено потребою формувати знання школярів як фунда­мент, основу для майбутньої практичної діяльності. Сучасний висо­кий рівень інтеграції наук рухає завдання, метою якого є озброєння учнів уміннями самостійно встановлювати взаємозв'язок між різно­манітними явищами дійсності для оптимального вирішення прак­тичних завдань.

98

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]