Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_ukr.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

77. Роль монарха Великобританії в управлінні країною. Королівські прерогативи.

Монарх. Теоретично монарх у Великобританії вважається джерелом значної долі державної влади, він — глава держави. Йому ж теоретично належить також виконавча влада. Крім того, як згадувалося, монарх — складова частина парламенту. На ділі він не бере участь в законодавстві(право вето не застосовує), виконавчої влади не має. Країною керує «уряд його(її) Величності», точніше, його вузька частина — кабінет міністрів, в якому головну роль грає прем'єр-міністр. Уряд, як відзначалося, в силу британської двопартійної системи значною мірою контролює і парламент.

Глава держави у Великобританії займає свій пост не шляхом виборів, як в США, а у спадок. Застосовується кастільська система спадкоємства : трон покійного короля з династії Виндзоров переходить до старшого сина, якщо сина немає — до старшої дочки.

Монарх у Великобританії — це символ єдності нації, спадкоємності держави. Він розглядається як гарантія стабільності в суспільстві. Якого-небудь серйозного руху за заміну монархії республікою не існує.

Монарх — особа недоторканна, він не підлягає кримінальній, адміністративній, цивільній відповідальності, не може бути затриманий і так далі(хоча мало місце засудження і страта короля Карла I під час англійської революції). Монарх політично нейтральний, не є членом якої-небудь партії, не підлягає політичній відповідальності у зв'язку з управлінням державою: за монарха відповідають його міністри.

Юридично британський монарх має значні повноваження, які в сукупності називаються королівською прерогативою. Це виняткові права, встановлені традицією, конституційними звичаями, іноді закріплені судовим прецедентом і не залежні від волі парламенту. У взаємовідносинах з парламентом ці права, так само як і деякі інші свої повноваження, монарх здійснює за вказівкою уряду(конкретно — прем'єр-міністра). Він підписує закони і має право вето(хоча не використовує його з 1707 р.). Монарх — складова частина парламенту, але відвідувати його засідання він може лише на спеціальне запрошення. Він відкриває щорічну сесію парламенту, виступаючи з тронною промовою на спільному засіданні палат. У цій мові викладається програма дій на майбутній рік. Але оскільки монарх лише зачитує текст, підготовлений прем'єр-міністром, він не може змінити в нім ні слова. Монарх має право розпустити палату громад з призначенням дати нових виборів, це він робить тільки за вказівкою уряду.

До повноважень монарха в області взаємовідносин з урядом відноситься призначення прем'єр-міністра. Фактично ним стає лідер партії, що перемогла на виборах в палату громад, бо уряду треба отримати вотум довіри — голоси більшості членів палати для його затвердження. Тому на ділі монарх лише оформляє волю партійної більшості в парламенті. Правда, бували випадки, коли правляча партія в силу розбіжностей в ній не могла висунути єдиного кандидата або коли партія не мала в розпорядженні явної більшості і рішення приймав монарх(1957, 1963, 1974 рр.). Уряд видає свої акти від імені монарха(звичайно це «наказ в раді», хоча рада включає не лише членів уряду), прем'єр-міністр зобов'язаний інформувати монарха про стан справ.

Монарх має зовнішньополітичні повноваження. Він є главою британської Співдружності, представленим в деяких його країнах генерал-губернатором, і як такий промульгував конституції цих країн і країн, що отримали незалежність. Він є також головнокомандувачем збройними силами(юридично), призначає вищих воєначальників, надає військові звання і сам має військове звання(королева Єлизавета II, що царює нині, — полковник). Традиційна прерогатива короля — питання війни і миру.

У монарха є прерогативи особистого характеру : королівські регалії(корона, трон, мантія, держава, скіпетр, титул, необхідне звернення до монарха «Ваша Величність»), королівський двір, що складається з осіб, обслуговуючих короля і членів його сім'ї(ці особи мають різні придворні титули), цивільний лист, — щорічно вотовані парламентом гроші на особисті потреби короля і зміст його двору(нині приблизно 8 млн.ф.ст.), звільнення від сплати податків(Єлизавета II від цього привілею добровільно відмовилася). Монарх, спадкоємець престолу, деякі члени королівської сім'ї мають значну нерухому власність(землі, палаци і так далі), яка може приносити їм доход, але продати її вони не можуть. Вони є також утримувачами багатьох цінних паперів, якими розпоряджаються вільно.

Із сказаного виходить, що хоча юридично монарх має великі повноваження, фактично вони їм самостійно здійснюватися не можуть. Це «сплячі прерогативи». Усі акти, витікаючі від монарха, підлягають контрасигнації(підписи) прем'єр-міністра : без його згоди акт монарха недійсний.

При монарху існує Таємна рада, що складається з членів королівської сім'ї, єпископів, міністрів(всього біля 300 чоловік). Рада збирається в урочистих випадках, але найчастіше він не збирається або збирається декілька чоловік(його кворум — 3 людини), а від імені Ради монарх видає «накази в Раді». Цими наказами оформляються рішення кабінету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]