Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НІм.мова з елем.крит мисл.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

24. Lesen Sie den Text und die Übersetzung dieses Textes. Finden Sie in der Übersetzung die Fehler und korrigieren Sie sie. Christi Himmelfahrt

Eines der ältesten christlichen Feste ist Christi Himmelfahrt. Es wird 40 Tage nach Ostern gefeiert und fällt daher immer auf einen Donnerstag.

Viele Volksbräuche sind mit diesem Fest verbunden. Am Himmelfahrtstag stand nach altem Glauben der Himmel weit offen. Unsere Ahnen baten deshalb an diesem Tag besonders um Segen für Haus und Felder, Schutz vor Unwetter und Abwehr aller Gefahr für Mensch und Tier.

Als Mittel gegen Blitzschlag galten die „Himmelfahrtsblümchen“, die, morgens schweigend gepflückt und zu Kränzchen gewunden, in Haus und Stall aufgehängt wurden.

An manchen Orten wurden zum Himmelfahrtstag Brunnen und Quellen geschmückt. In diesem alten Frühlingsbrauch drückt sich die Dankbarkeit für das frische Wasser aus, die unsere Vorfahren bei vielen Gelegenheiten zum Ausdruck brachten.

Одним із християнських свят є Христове Вознесіння. Воно святкується на сороковий день після Великодня і завжди припадає на четвер.

Багато народних звичаїв було пов’язано з цим святом. За старими віруваннями на Вознесіння небо відкрите. Тому цього дня наші предки просили про благословення для дому та врожай, захист від негоди та відвернення всіх небезпек для людей та худоби.

Засобом проти удару блискавки є квіти, зібрані на Вознесіння. Їх збирають вранці, не розмовляючи, і плетуть у вінки.

У деяких місцевостях на Вознесіння прикрашають колодязі та криниці. У цьому старому весняному звичаї виражали вдячність за свіжу воду, яку наші предки виражали при кожній нагоді.

25. Fassen Sie den Text mit eigenen Worten zusammen.

26. Übersetzen Sie folgenden Text ins Deutsche.

Майже нічого не відомо про Святого Валентина. Його життя дійшло до нас у вигляді різних легенд, згідно з якими Святий Валентин (3 ст. н.е. — 14.02.269), єпископ та мученик, народився в ІІІ ст. н.е. в місті Interamna (Римська імперія), зараз це місто Теpні (Terni). Молодий Валентин, будучи єпископом Теpні, допомагав молодим закоханим: він допомагав писати листи з освідченнями в коханні, примиpяв закоханих, які посварилися, даpував квіти молодим (Neuvermählte, pl.). У період керування імператора Юлія Клавдія II Готикуса (Claudius Goticus II, 268-270) Рим вів безліч війн, для яких постійно потрібні були нові солдати. Імператор уважав, що шлюб утримував римлян від участі у війнах. Тому Клавдій заборонив своїм солдатам закохуватися та одружуватися. Але Святий Валентин таємно вінчав легіонерів. Крім легіонерів, він вінчав рабів та дітей тих батьків, які не погоджувалися зі шлюбом. Дізнавшись про це, імператор наказав кинути його до в'язниці. 14 лютого 269/270 року, за наказом імператора, кат відрубав голову Святому Валентину. Він був похований біля воріт Фламиніана в Римі.

За однією з легенд, імператорський префект, почувши про дива, які творив Святий Валентин, попросив зцілити його дочку. Коли Валентин повернув сліпій дівчинці зір, префект та 40 його підлеглих повірили в чудо і прийняли Святе хрещення, після чого розгніваний імператор наказав їх усіх кинути до в'язниці. За другою легендою, Святий Валентин нібито закохався в зцілену ним дівчину та перед стратою він залишив їй прощальну записку з підписом "Твій Валентин". Звідси й іде звичай надсилати коханим картки.