Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

5.Виробничий цикл

5.1. Ритм виробництва та виробничий цикл

Раціональна організація виробничого процесу в часі має на меті мінімізувати тривалість виробничого циклу виготовлення кожної одиниці або партії продукції, забезпечивши при цьому найбільш ефективне використання робочого часу та всіх видів виробничих ресурсів.

Ритм виробництва. Найважливішим принципом раціональної організації виробничого процесу, спрямованим на ефективне використання робочого часу, є принцип ритмічності. Даний принцип припускає, що виготовлення окремих предметів або їхніх партій повинне повторюватися через строго певні проміжки часу, названі ритмом. Інтервал часу між моментами запуску (випуску) двох наступних одна за іншою одиниць продукції називається ритмом. Середній розрахунковий ритм випуску (запуску) однієї одиниці продукції r визначається шляхом розподілу ефективного фонду часу Fэ за плановий період на число одиниць NB, предметів випуску за той же період у відповідності з попитом:

(5.1)

Можлива робота з постійним ритмом, коли попит (виробнича потреба) NB не змінюється від одного планового періоду до іншого, і зі змінним ритмом, коли попит (виробнича потреба) змінюється. Величина, зворотна ритму r, називаєтьсятемпом:

(5.2)

Ефективний фонд часу є обмеженням для кількості предмето-операцій, що закріплюють за робочим місцем або робочим центром на плановий період (рік, квартал, місяць, тиждень, добу, зміну):

(5.3)

де Fsэефективний фонд часу роботи s-го робітника місця (центра) за плановий період;

Njобсяг продукції j-го найменування, що підлягає випуску за той же період;

j - загальне число найменувань продукції, що підлягають випуску за той же період;

tijs -час виконання i-й операції над j-й продукцією на s-м робітником;

i- загальне число найменувань операцій над j-й продукцією.

Інтервал часу між моментами запуску (або випуску) двох наступних одна за іншою партій продукції називається ритмом партії. Ритм запуску (випуску) партії продукції R дорівнює добутку розміру партії п на штучний ритм r.

,

(5.4)

При встановленому розмірі п або ритміR партій для виконання робочого процесу над всім обсягом продукції одного найменування, у якій є потреба у плановому періоді, буде потрібно час:

(5.5)

де Tp0 — тривалість робочого циклу виготовлення однієї партії продукції даного найменування;

NB/n — потреба в продукції даного найменування, виражена в числі партій за період.

R

R

R

R

Рис. 5.1. Тривалість циклу виготовлення заданого обсягу продукції

Якщо тривалість циклу виготовлення партії продукції Tp0 більше її ритму R, як показано на мал. 5.1, то в деякі періоди часу одночасно повинні перебувати у роботі кілька партій продукції одного найменування; у середньому це число становить Tp0/R партій.

Структура робочого циклу. Скорочення тривалості робочого циклу дозволяє скоротити рівень запасів і прискорює оборотність оборотних коштів фірми, що підвищує конкурентні переваги, а також скорочує цикл поставки готового товару споживачам. Для пошуку резервів скорочення тривалості робочого циклу фірми використають аналіз його структури.Структураробочого циклу може бути виражена кількісно — складом витрат часу (по складовим) та їхніх часток у загальній сумі, тобто у загальній тривалості

робочого циклу. Існують значні галузеві розходження й у тривалості, і в структурі робочого циклу. Так, тривалість робочого циклу в сфері сервісу зазвичай істотно менше, ніж тривалість робочого циклу у виробництві.

Поза залежністю від галузевої приналежності будь-яка фірма зацікавлена у пошуку внутрішніх резервів скорочення тривалості робочого циклу, що є можливим у наступних напрямках:

1) скорочення тривалості основних і допоміжних технологічних операцій;

2) скорочення тривалості природних процесів;

3) скорочення перерв.

У всіх галузях напрямок 3 розглядається як найбільш доступний й ефективний, оскільки не вимагає значних витрат, включаючи капітальні вкладення, як дії в напрямках 1 й 2.