Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

8. Технічне обслуговування виробництва

8.1. Інструментальне господарство підприємства

У системі технічного обслуговування виробництва на підприємствах промисловості і, особливо, машинобудування провідну роль грає інструмен­тальне забезпечення. Забезпечення виробництва всіма видами інструмента й іншого технологічного оснащення здійснює інструментальне господарство підприємства.

Призначення й склад інструментального господарства. Призначення інструментального господарства підприємства — своєчасне, і у повному обсязі, задоволення потреб виробничих підрозділів підприємства в технологічному оснащенні з мінімальними витратами. Сучасне високотехнологічне виробництво вимагає високої оснащеності пристосуваннями, прес-формами, моделями, штампами, що ріжуть, вимірювальними, допоміжними інструментами і приладами, поєднуваними в загальний комплекс технологічного оснащення. На кожному машинобудівному підприємстві використовується технологічне оснащення десятків і сотень тисяч найменувань, від якості якої і своєчасності забезпечення нею робочих місць залежать результати виробництва й діяльності підприємства в цілому. Витрати на інструмент та інше технологічне оснащення становлять від 5 до 130% вартості встаткування, їхня питома вага в собівартості продукції, що випускається - від 1,5 до 15%; витрати тим вище, чим вище серійність або масовість виробництва. Це пов'язане з тим, що в міру збільшення серійності (масовості) виробництва більш широко застосовуються спеціальні види оснащення, що збільшує витрати на її проектування й виготовлення. При цьому створюються передумови для зниження експлуатаційних витрат за рахунок поліпшення інструментального обслуговування виробництва, росту масштабів і концентрації робіт у спеціалізованих підрозділах інструментального господарства.

Раціональна організація інструментального обслуговування виробництва сприяє підвищенню продуктивності, поліпшенню якості продукції, що випускається, і зниженню її собівартості є необхідним елементом виробничого середовища для реалізації у виробництві концепцій JIТ й TQM. Основними завданнями інструментального господарства підприємства є визначення потреби й планування забезпечення підприємства оснащенням; нормування витрати оснащення та підтримка її запасів на необхідному рівні; забезпечення підприємства покупним оснащенням, організація власного виробництва оснащення; організація обліку та зберігання, забезпечення робочих місць оснащенням; організація раціональної експлуатації оснащення й технічний нагляд; організація відновлення оснащення; контроль впровадження, облік й аналіз ефективності використання оснащення.

Інструментальне господарство машинобудівного підприємства включає ряд загальнозаводських і цехових підрозділів, які під керівництвом інструментального відділу (керування) здійснюють закупівлі, проектування й виготовлення, зберігання, доставку, експлуатацію, відновлення й утилізацію оснащення. У цехах, зазвичай , є бюро інструментального господарства(БІГ).

До загальнозаводських підрозділів відносяться інструментальні цехи (або цех), центральний інструментальний склад (ЦІС), база відновлення інструмента (може бути розгорнута в інструментальному цеху), вимірювальні лабораторії. До цехових підрозділів відносяться цеховіінструментально-роздавальні комори (ИРК), заточувальні й ремонтні відділення (бази, ділянки) у цехах. Склад інструментального господарства залежить від типу виробництва й розміру підприємства, особливостей його виробничої структури, застосовуваних технологічних процесів й устаткування. На великих заводах може бути кілька інструментальних цехів із предметною спеціалізацією, що обслуговує потреби ливарних, ковальських і механічних цехів основного виробництва. На невеликих заводах може бути один інструментальний цех або навіть ділянка в одному з механічних цехів. Заточувальні й ремонтні відділення створюються тільки у великих цехах - споживачах інструмента, в інших випадках вони створюються в інструментальному цеху.

Централізоване керування інструментальним господарством підприємства здійснює інструментальний відділ, підлеглий головному технологові або безпосередньо головному інженерові. Сучасною тенденцією є централізація під керівництвом інструментального відділу не тільки функцій планування, закупівлі, конструювання, підготовки виробництва, виготовлення інструмента, але і його експлуатації. Для цього на підприємстві може бути створенийоб'єднаний цех експлуатації інструмента, що поєднує усе раніше децентралізовані цехові підрозділу по експлуатації інструмента. До складу інструментального відділу звичайно входять бюро або групи: конструювання й технології виготовлення інструмента, планування, нормативів, технагляду.Конструкторсько-технологічнебюро розробляє конструкцію й технологію виготовлення нового інструмента власного виробництва; звичайно спеціальний інструмент першого порядку, що використається при виготовленні товарної продукції підприємства, розробляється у відділі головного технолога, в інструментальному відділі — спеціальний інструмент другого порядку, що використається при виготовленні інструмента першого порядку.Планово-економічне бюро визначає потреба в інструменті по окремих цехах і заводу в цілому, становить плани по виробництву інструмента для інструментальних цехів заводу й закупівлі на стороні, веде облік і контроль їхнього виконання, визначає ліміти відпустки інструмента цехам.Група нормативів веде роботу із класифікації й індексації інструмента; установлює норми витрати й оборотний фонд по різних видах інструмента, по окремих цехах і заводу; контролює дотримання цехами й ЦИС установлених норм витрати й запасів; розробляє інструкції й правила експлуатації інструмента.Група технагляду складається з інспекторів, у завдання яких входить контроль правильності зберігання й експлуатації інструмента в цехах заводу; виявлення причин і винуватців неправильної експлуатації, передчасного виходу його з ладу; перевірка норм стійкості, зношування, запасу інструмента й участь у їхньому коректуванні; участь у розробці заходів щодо забезпечення правильної експлуатації, скороченню витрати та запасів інструмента; перевірка правильності заточення, ремонту і відновлення інструмента, зберігання його в ЦІС, контроль за своєчасністю перевірки вимірювального інструмента.