Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

8.2. Ремонтне господарство підприємства

Технічне обслуговування й ремонт устаткування на підприємстві здійснює ремонтне господарство.

Призначення й склад ремонтного господарства. Призначення ремонтного господарства підприємства – своєчасне й у повному обсязі задоволення потреб виробничих підрозділів підприємства в технічному обслуговуванні та ремонті встаткування з мінімальними витратами. Виробничі підрозділи підприємства, що беруть участь у випуску продукції, використовують різноманітне технологічне встаткування. У процесі експлуатації встаткування піддається фізичному зношуванню, через що знижуються його точність, продуктивність й інші характеристики. Це може стати причиною зниження якості продукції, погіршення техніко-експлуатаційних характеристик устаткування та техніко-економічних показників виробництва. Для компенсації зношування та підтримки встаткування в працездатному стані на необхідному рівні необхідно вчасно заміняти частини, що зносилися, устаткування, відновлювати їхні первісні властивості й розміри, проводити регулювання і настроювання окремих агрегатів, виконувати інші види робіт з технічного обслуговування й ремонту встаткування. Оскільки на підприємстві багато різноманітного технологічного встаткування, виникає потреба в систематичному виконанні великого обсягу ремонтно-профілактичних робіт чинностями спеціалізованих підрозділів. Такі спеціалізовані підрозділи на підприємстві поєднуються в єдине ремонтне господарство.

До складу ремонтного господарства підприємства входять загальнозаводські й цехові ремонтні підрозділи, що забезпечують ремонт й обслуговування технологічного встаткування: ремонтно-механічний цех, безпосередньо підлеглий головному механікові підприємства, іцехові ремонтні бази, що перебувають у веденні механіків цехів. До загальнозаводського ремонтного господарства ставляться також мастильне й емульсійне господарство, склади встаткування й запчастин. Координацію діяльності по технічному обслуговуванню й ремонту встаткування на підприємстві виконуєвідділ головного механіка. До складу ремонтного господарства великих промислових підприємств можуть також входити ремонтно-будівельний цех, що виконує ремонт будинків і споруджень на території підприємства, підлеглий відділу капітального будівництва,електроремонтний цех, що виконує ремонт енергоустаткування й підлеглий головному енергетикові. Основні функції ремонтного господарства:

• паспортизація й атестація встаткування;

• розробка технологічних процесів ремонту і їхнього оснащення;

• організація та планування технічного обслуговування і ремонту встатку­ван­ня, робота ремонтного персоналу;

• виконання робіт з технічного обслуговування й ремонту, модернізації встаткування.

Ремонтне господарство підприємства виконує технічне обслуговування та ремонт устаткування. Ціль технічного обслуговування та ремонту встаткування є підтримка його в постійній працездатності. Досягнення цієї мети найбільш економічним способом припускає мінімізацію загальних витрат внаслідок виходу з ладу встаткування й на підтримку його в робочому стані. У технічному обслуговуванні можливі два різних підходи: реагування на факт поломки й запобігання факту поломки. Коли за умовами виробництва допустимо кожної з них, рішення приймається на основі критерію мінімуму загальних витрат: з одного боку, витрат від простоїв під час аварійних (непланових) ремонтів й їхньої вартості, з іншого боку – витрат від простоїв під час профілактичних (планових) ремонтів й їхньої вартості, на одних технічно обґрунтованих довготермінових тимчасових інтервалах (звичайно порівнянних з терміном служби встаткування).

У більшості випадків зупинка виробництва через відмову встаткування не припустиме або вкрай не бажана. Тому у виробництві переважає профілактичний підхід, націлений на запобігання фактів відмови встаткування внаслідок технічних несправностей. На практиці часто виявляється технічно неможливо й економічно не доцільно забезпечити повну безвідмовність роботи встаткування за рахунок заходів профілактичного характеру, тому вони доповнюються мірами, що передбачаються на випадок відмови (аварійного виходу з ладу). При високій організації системи профілактичного обслуговування ймовірність відмови встаткування різко скорочується, можливі дрібні несправності можуть усуватися в поточному порядку. При цьому забезпечується баланс між витратами на профілактику відмов і втратами внаслідок відмов. Практичною реалізацією такого підходу є системапланово-попереджувального ремонту (ППР) устаткування.

Система планово-попереджувального ремонту встаткування. Планово-попереджувальна форма організації ремонту технологічного встаткування в усьому світі визнана найбільш ефективнішою і знайшла найбільше поширення. Розробка системи планово-попереджувального ремонту встаткування почата в СРСР в 1923 р. У наш час різні варіанти системи ППР є основою організації технічного обслуговування й ремонту встаткування на підприємствах більшості галузей сфери матеріального виробництва й сервісу.

Система планово-попереджувального ремонту встаткування– це сукупність запланованих організаційних і технічних заходів щодо догляду, нагляду за встаткуванням, його обслуговуванню й ремонту. Ціль цих заходів - запобігання прогресивно наростаючого зношування, попередження аварій і підтримка встаткування в постійній готовності до роботи. Система ППР припускає проведення профілактичних заходів щодо технічного обслуговування і планового ремонту встаткування через певне число годин його роботи, при цьому чергування та періодичність заходів визначаються особливостями встаткування й умовами його експлуатації.

Система ППР включає технічне обслуговування і плановий ремонт устаткування. Технічне обслуговування– це комплекс операцій по підтримці працездатності встаткування при використанні його по призначенню, при зберіганні й транспортуванні. Технічне обслуговування включає поточне міжремонтне обслуговування і періодичні профілактичні ремонтні операції.Поточне міжремонтне обслуговування укладається в повсякденному спостере­жен­ні за станом устаткування й дотриманні правил його експлуатації, своєчасному регулюванні механізмів і усуненні виникаючих дрібних несправностей. Ці роботи виконуються основними робітниками й черговим ремонтним персоналом (слюсарями, мастильниками, електриками), зазвичай, без простою встаткування.Періодичні профілактичні ремонтні операції регламентовані, і виконуються ремонтним персоналом за заздалегідь розробленим графіком без простою встаткування. До числа таких операцій відносяться огляди, проведені для виявлення дефектів, що підлягають усуненню негайно, або при найближчому плановому ремонті; промивання й зміна масла, передбачені для встаткування із централізованої й картерної системою змащення; перевірка точності, виконання персоналом відділів і головним механіком технічного контролю.

Плановийремонтвключає поточний ремонт і капітальний ремонт.Поточнийремонтпроводиться в процесі експлуатації встаткування з метою забезпечення його працездатності до чергового планового ремонту (наступного поточного або капітального). Поточний ремонт складається в заміні або відновленні окремих частин (деталей, складальних одиниць) устаткування й виконанні регулювання його механізмів.Капітальнийремонтпроводиться з метою відновлення повного або близького до повного ресурсу встаткування (точності, потужності, продуктивності). Капітальний ремонт, як правило, вимагає проведення ремонтних робіт у стаціонарних умовах і застосування спеціальних коштів технологічного оснащення. Тому, звичайно, потрібне зняття встаткування з фундаменту на місці експлуатації і його доставка в спеціалізований підрозділ, де проводиться капітальний ремонт. При капітальному ремонті провадиться повне розбирання встаткування з перевіркою всіх його частин, заміною й відновленням всіх зношених деталей, вивіркою координат і т.д.