Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

7. Розміщення та організація виробниЧої структуРи підприємства. ВиробнИче планування та керування запасами

7.1. Вибір розміщення підприємства

Проблема розміщення, маючи на меті знайти найбільш економічний варіант керування матеріальним потоком, зв'язує виробників і споживачів найкращим з погляду економічних показників чином. У даній главі розглядаються особливості проблеми розміщення й підходу до її рішення в сфері виробництва й сервісу, що відповідають стратегії керування, методи оцінки значень змінних, використовуваних при аналізі розміщення, і методики, що полегшують пошук найбільш ефективного варіанта розміщення. Вибираючи своє місце розташування, компанія робить довготермінові витрати й забезпечує тривалий доход як результат діяльності на обраному місці. Тому розміщення впливає й на розподіл (на схему розподільної мережі). Побудова розподільної системи починається з розміщення виробництва, а далі розглядаються місця розміщення виробничих складів, складів оптової торгівлі щодо мережі магазинів роздрібної торгівлі, вибирається система доставки, тобто визначається транспортна мережа й вирішується цілий ряд інших питань у рамках розподільної логістики.

Розміщення. Вибираючи місце розташування своїх об'єктів, компанія ухвалює рішення щодо значних капітальних вкладеннях з досить тривалим терміном окупності, забезпечуючи можливість стійкого одержання доходу протягом тривалого часу в результаті діяльності на обраному місці. Розміщення є критичною умовою для величини постійних і змінних витрат як для виробничих, так і сервісних фірм. Залежно від продукту, що виготовляє, і типу виробництва або виду сервісу, транспортні витрати на доставку товару до місць реалізації можуть досягати 25% ціни реалізації. Ця ¼ частина доходу фірми може виявитися саме необхідною, щоб покрити видатки на фрахт на доставку сировини, необхідної для виробництва продукту. Іншими витратами, на величину яких впливає розміщення підрозділів і філій фірми, є податки, заробітна плата й витрати на матеріали. Вибір розміщення може змінювати витрати на виробництво й розподіл, збільшуючи або зменшуючи їх до 10% від величини загальних витрат. Зниження витрат виробництва в результаті знаходження оптимального місця розташування може виявитися більш простим рішенням, ніж зниження виробничих витрат на ті ж 10% за рахунок удосконалювання системи керування фірмою.

Одного разу здійснені фірмою витрати, обумовлені специфікою місця розташування, дають довготерміновий ефект і знизити їх важко. Наприклад, якщо нове розміщення заводу передбачається в регіоні з високою вартістю енергоресурсів, то навіть керування, засноване на самій передовій стратегії використання енергоресурсів, не одержить стартової переваги. Справедливо це й для самої передової стратегії використання трудових ресурсів, якщо наймана праця в обраному для виробництва регіоні характеризується високою вартістю (оплатою), слабкою професійною підготовленістю або низкою трудовою дисципліною. Звідси виходить, що робота з пошуку оптимального розміщення об'єктів фірми може розглядатися як важливий напрямок інвестування, котрий вимагає ретельного економічного обґрунтування в рамках вибору відповідної стратегії.

Вибір стратегії, націленої на пошук і реалізацію найбільш ефективного варіанта розміщення, багато в чому залежить від того, що собою представляє фірма і її об'єкти, які вимагають розміщення. Аналіз розміщення підприємств виробничої фірми фокусується на мінімізації загальних витрат виробництва й розподілу. Підприємства роздрібної торгівлі й сервісу акцентують увагу на максимізації валового доходу (виторгу). Аналіз розміщення складів фокусується на пошуку прийнятної комбінації транспортно-складських витрат і швидкості поставки товару споживачеві. Таким чином, об'єктом стратегії розміщення є величина прибутку, як результат вдалого розміщення структурних об'єктів фірми.

Особливості підходу до розміщення.Безліч факторів впливають на рішення про розміщення в тих або інших регіонах (країнах): продуктивність праці, міжнародний обмін, зміни в економіці, безробіття, профспілки, зонування по економічних районах, екологія, податки й ін. Необхідний об'єктивний аналіз цих факторів, що повинен базуватися головним чином на аналізі витрат.

Продуктивність праці. Часто при ухваленні рішення про розміщення виробництва першим встає питання: розміщати у своїй країні або за кордоном. У таких випадках може виявитися не достатнім порівняння розмірів оплати праці по альтернативних варіантах розміщення. Оскільки й продуктивність праці розрізняється по країнах і регіонам, потрібно проводити аналіз оплати праці по варіантах розміщення з урахуванням продуктивності праці. Наприклад, фірма, що виплачує $12 при виробництві 1,25 одиниці товару в годину, витрачає на працю менше, ніж фірма, що виплачує $10 при виробництві однієї одиниці товару в годину:

Вартість праці (заробітна плата за годину)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– = Витрати на одиницю

Продуктивність (одиниць у годину)

(7.1)

Випадок 1: $12/1,25 = $9,60;

Випадок 2 : $10/1,00 = $10,00.

Витрати праці на одиницю продукту іноді називають трудовим змістом продукту. Годинна продуктивність праці є критичною одиницею виміру ефективності витрат виробника; низька оплата праці часто служить причиною низької продуктивності й низького рівня обслуговування споживачів.

Витрати. Можна розділити витрати на дві категорії: точно обумовлені й ті, котрі не піддаються точному визначенню.Точно обумовлені витрати — це витрати, які з достатньою точністю ідентифікуються й відображаються в бухгалтерському обліку фірми. Це витрати по таких напрямках, як праця, матеріали, податки, інфляція, втрата вартості, корисність, цінність й ін.Витрати, що не піддаються точному визначенню, поширюються на такі сфери, як якість утворення, робота суспільного транспорту, відношення населення до виробництва й компанії, рівень зайнятості в регіоні. Сюди ж відносяться витрати майбутніх періодів, витрати, викликані зміною клімату, пов'язані з підтримкою здоров'я, створенням місць відпочинку й заняття спортом, що визначають рівень життя.

Наприклад, рішення про розміщення підприємства, представлене до розгляду владі, може бути відхилене ними ще на стадії узгодження й затвердження або викликати бурхливі протести з боку місцевого населення. Те ж може відбутися при будівництві або експлуатації об'єкта, розташовуваного компанією в даному регіоні. У кожному разі це пов'язане з додатковими витратами (або втратами) для компанії, тому їх не можна не враховувати при прийнятті рішень про розміщення.

Характеристика стратегій розміщення для виробничих і сервісних фірм представлена в табл. 7.1.

Розміщення у виробництві й сервісі. На відміну від виробничого сектора, де рішення проблеми розміщення сфокусовано на мінімізації витрат, у сфері послуг увага зосереджена на максимізації виторгу. Особливо це характерно для роздрібної торгівлі. Це пов'язане з тим, що виробничі витрати в значній мірі залежні від рішення про вибір місця розміщення виробництва, у той час як витрати сервісних фірм мало залежать від місця їхнього розташування, від цього залежить їхній виторг.

Таким чином, для сфери послуг найкращим розміщенням є таке, котре забезпечує одержання найбільшого виторгу при заданому обсязі послуг.

Таблиця 7.1

Стратегії розміщення для сфери виробництва й сфери послуг

Розміщення в сфері виробництва

Розміщення в сфері послуг

Центральна проблема - витрати

Центральна проблема - виторг

Матеріальні витрати

Транспортні витрати (по доставці сировини, матеріалів і готової продукції)

Витрати на енергію

Витрати на обробку

Витрати на працю

Витрати на матеріали

Податки й ін.

Обсяг / виторг

Територія обслуговування

Обсяг закупівель

Конкуренція

Реклама / просування продукції на ринок / ціноутворення

Нематеріальні й майбутні витрати

Позиція профспілок

Якість життя

Освіта

Місцеві влади

Фізичні параметри

Паркування / доступність

Безпека / освітленість

Зовнішній вигляд / вигляд

Дочірній бізнес

Методи

Зважування факторів

Аналіз критичної точки

Карти перетинань

Лінійне програмування (транспортний метод)

Методи

Кореляційний аналіз факторів

Розрахунки по транспорту

Аналіз демографічної ситуації на обслуговує території

Аналіз інтенсивності закупівель на обслуговує території

Висновки

Витрати в основному залежать від розміщення виробництва

Більшість основних витрат пов'язані з місцем розташування підприємства

Слабкий контакт зі споживачами вимагає особливої уваги до витрат, що ідентифікуються

Складно обумовлені витрати можуть бути об'єктивно оцінені

Висновки

Виторг головним чином залежить від місця розташування підприємства

Доходи перебувають у тісній залежності від контактів зі споживачами

Витрати відносно стабільні для даного району, тому критичної є функція виторгу, що може мінятися

У процесі ухвалення рішення про розміщення потрібно ретельно вивчити ситуацію на обслуговуваній території, у тому числі по варіантах.

При цьому необхідний облік й аналіз наступних факторів:

1) купівельної спроможності споживачів;

2) сумісності іміджу й сервісу фірми з демографічною ситуацією;

3) конкуренції;

4) особливостей розміщення фірми й конкурентів;

5) рівня обслуговування споживачів фірмою, конкурентами й партнерами по бізнесі;

6) операційної політики фірми;

7) якості менеджменту.

Аналіз цих факторів допомагає одержати об'єктивну оцінку ситуації в місцях можливого розміщення й судити про величину очікуваного доходу по варіантах розміщення.

Для рішення завдань розміщення використовуються чотири групи методів:

1) методи зважування — призначення ваг і граничних значень для різних факторів, облік і вимір матеріальних витрат (податків, витрат на працю й ін.), дослідження нематеріальних витрат, розгляд витрат у короткотерміновому й довготерміновому періодах;

2) методи беззбиткового розміщення (location break-even methods) — спеціальний додаток аналізу критичної точки й карт перетинань до проблеми розміщення;

3) метод центра гравітації — математична процедура, використовувана для знаходження розміщення одиничного складу, що обслуговує певне число сховищ роздрібної торгівлі;

4) транспортні методи — методи лінійного програмування, що базуються на техніку побудови ланцюжків «пункт постачання — пункт споживання».