Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

7.9. Завдання створення виробничих запасів

Запаси ресурсів і заділи незавершеного виробництва є істотним і необхідним елементом роботи практично всіх організацій (підприємств). Запаси сировини, матеріалів, що комплектують виробів, палива, інструмента, канцелярських товарів і т.п. створюються на вході систем, що оперують, запаси готових виробів - на виході.Заділи формуються із предметів незавершеного виробництва, що перебувають на різних стадіях виробничого процесу. Запаси - одні з найбільш дорогих активів більшості компаній і становлять до 40% від загального інвестованого капіталу. Раціональне керування запасами є необхідною умовою ефективної роботи організацій.

Наявність та обсяг запасів (заділів незавершеного виробництва) впливають на економічні показники роботи організацій. Очевидний їхній зв'язок з розмірами необхідних виробничих і складських приміщень, з поточними витратами на зберігання, облік і поповнення ресурсів, із втратами від розкрадань. Якість деяких запасів із часом може знижуватися, і запаси можуть втратити свою потребну вартість. Але найбільш істотний вплив на економіку підприємства надає зв'язування в запасах (заділах) його оборотних коштів. Крім впливу на економіку підприємства запаси роблять негативний психологічний вплив на менеджерів. Наявність запасів на різних стадіях руху матеріальних потоків згладжує гостроту проблем раціональної організації процесів їхнього перетворення і підштовхує менеджерів ухилятися від їхнього дозволу. У найкращому разі менеджери вирішують завдання оптимізації перетворення кожної окремої - «своєї» частини потоку, що простіше, тоді як для організації більше вигідна оптимізація керування процесом руху потоків як єдиним цілим.

Керування запасами – одна з провідних проблем виробничого (операційного) менеджменту, а завдання, які вирішуються менеджерами в цій області, безпосереднім чином пов'язані як із завданнями управління виробничими потужностями, так і з завданнями виробничого планування. Управління запасами направлено на дозвіл двох ключових проблем виробничого менеджменту:

задоволення запитів покупців за допомогою запасів – чим більше запаси готової продукції на складах, тим менше ймовірність її відсутності (виникнення дефіциту), у той момент, коли вона буде потрібно замовникові;

раціональне використання ресурсів організації – запаси відіграють роль буфера між суміжними виробничими підрозділами, між підприємством і його постачальниками, погоджуючи і координуючи їхню роботу в єдиному потоці і не допускаючи або, як мінімум, зм'якшуючи негативні наслідки збурень цього потоку.

Однак існує певний фактор, що обмежує ріст запасів, - витрати, обумовлені їхньою наявністю. Таким чином, підприємства повинні знайти баланс між вкладеннями в запаси і необхідний рівень купівельного сервісу. Очевидно, що мінімізація загальних витрат є найважливішим критерієм досягнення такого балансу. В організації виникають чотири типи витрат, пов'язаних із запасами:

  1. витрати на придбання ресурсу;

  2. витрати на замовлення;

  3. виробничі витрати;

  4. витрати на зберігання запасів.

Витрати на придбання ресурсу визначаються його ціною та обсягом закупівлі. У ряді випадків тут ураховуються знижки (дисконт).Витрати на замовлення так само, як і вартість покупки, є разовими витратами, які включають витрати на ведення переговорів з постачальником, на підготовку і укладання договору поставки, транспортні витрати і ін. На відміну від витрат на придбання вони не залежать або слабко залежать від обсягу замовлення.Виробничі витрати є альтернативними стосовно витрат на придбання ресурсу і витратам на замовлення і виникають, коли замовлення на поповнення запасу розміщається усередині підприємства. Ці витрати включають собівартість виготовлення замовленої кількості, а також витрати на підготовку виробництва до виконання замовлення — звичайно на переналагодження встаткування (складова, що не залежить від обсягу замовлення).Витрати на зберігання запасів важко обумовлені для підприємства, тому їхня величина звичайно сильно занижується. Тому що правильне визначення цих витрат відіграє важливу роль у керуванні запасами, приведемо їхню орієнтовну структуру (табл. 7.3).

Таблиця 7.3

Структура витрат, пов'язаних із запасами

Види витрат

Величина витрат, в%від вартості запасу

Витрати на зміст приміщень складів: орендна плата або амортизаційні відрахування; зміст приміщень; податок на спорудження; страховка споруджень

Витрати на зміст складського встаткування: орендна плата або амортизаційні відрахування; енергія; технічне обслуговування; податок на майно; страховка встаткування

Оплата робочої чинності, зайнятий переміщенням і спостереженням за запасами, їхнім обліком і контролем

Витрати, обумовлені інвестуванням: втрати через зв'язування в запасах оборотних коштів; податок на майно, що перебуває в запасах, страхові виплати

Втрати внаслідок розкрадань і псування запасів

3-10

3-4

3-5

6-24

2-5

Разом

26

Втрати, обумовлені дефіцитом ресурсу на складі, включають витрати на термінове придбання цього ресурсу на гірших комерційних умовах і/або втрати від простою, тобто нераціонального використання ресурсів організації.

Якщо мова йде про відсутність на складі необхідної замовником продукції, то, по-перше, це упущена вигода і матеріальні втрати (якщо клієнт воліє відкликати замовлення); по-друге, додаткові витрати при авральному виконанні замовлення (якщо клієнт погодився чекати); по-третє, втрати, пов'язані з негативною реакцією ринку на часті затримки у виконанні замовлень, що спричиняє зниження конкурентного Статусу організації (підприємства).