Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

8.4. Організація транспортного господарства підприємства

Підсистеми транспортування й складування взаємодоповнюють і взаємозаміщують один одного, що активно використається при генерації альтернативних варіантів організації поставок у технологічних ланцюгах підприємств. Саме витрати на зберігання і транспортування визначають вибір схем постачання й збуту, розміщення виробництва, мають вирішальне значення при прийнятті багатьох інших рішень в області керування операційною діяльністю підприємств (компаній). Вони разом виконують важливі функції обслуговування основних і допоміжних процесів на всіх рівнях (від робочого місця до рівня компанії) у сфері виробництва, постачання й збуту.

Призначення й склад транспортного господарства підприємства. Призначення транспортного господарства підприємства – повне задоволення потреб підрозділів підприємства у вантажоперевезеннях при максимальному використанні транспортних засобів мінімальної собівартості транспортних операцій. Це можливо тільки на основі інтеграції технологічних процесів транспорту й виробництва, узгодження їх графіків роботи, правильної організації транспортного господарства підприємства й ефективного планування вантажоперевезень. Перевезення, навантаження-розвантаження й експедирування вантажів є основними функціями транспортного господарства підприємства. Транспортне господарство обслуговує потреби підприємства у вантажоперевезеннях у сфері постачання, виробництва й збуту.

Виробнича діяльність підприємства вимагає фізичного переміщення великого обсягу різноманітних вантажів поза й усередині підприємства. На загальнозаводські склади підприємства та у цехи безперебійно повинні доставлятися від зовнішніх постачальників матеріальні ресурси (сировина, матеріали, паливо, що комплектують й інші предмети матеріально-технічного забезпечення). Із загальнозаводських складів підприємства та із цехів безупинно повинна вивозитися готова продукція для зовнішніх споживачів, а також відходи, інші предмети утилізації й збуту. Ці функції виконує зовнішнійтранспорт. Усередині підприємства повинне бути забезпечене переміщення вантажів між цехами, ділянками й робітниками місцями. Для виконання цих функцій призначенийвнутрішньозаводськийтранспорт, що включає міжцеховий та внутрішньоцеховий транспорт. Внутрішньоцеховий транспорт підрозділяється на міждільничний і внутрішньодільничний (міжопераційний) транспорт.

На підприємстві із загальнозаводських матеріальних складів у цехи повинні доставлятися сировина, матеріали й комплектуючі. Із цеху в цех по ходу технологічного процесу повинні переміщатися заготівлі, деталі й складальні одиниці. Із цехів на загальнозаводські склади готової продукції повинні вивозитися готові вироби. Між основними, допоміжними цехами й обслуговуючими господарствами підприємства повинні перевозитися різноманітні вантажі: відходи, робочий і відпрацьований інструмент, агрегати в ремонт і з ремонту, запасні частини, порожня тара, паливо й пально-мастильні матеріали й т.д. Для виконання цих функцій призначений міжцеховийтранспорт.Усередині кожного цеху з ділянки на ділянку в процесі виготовлення й зборки повинні транспортуватися заготівлі, деталі, складальні одиниці й готові вироби. Для виконання цих функцій призначенийміждільничнийтранспорт. Усередині кожної ділянки між робочими місцями повинно здійснюватися міжопераційне транспортування заготівель, деталей, складальних одиниць і готових виробів. Для виконання цих функцій призначенийміжопераційнийтранспорт.

На підприємствах може застосовуватися різноманітний парк засобів транспорту. По видах транспорту розрізняють рейковий (залізничний вузькоколійний), безрейковий (автотранспорт, електротранспорт), водний (морський, річковий), трубопровідний (трубопровідний пневмотранспорт, гравітаційні продуктопроводи, нафтопроводи й т.д.), спеціальний (технологічний) транспорт і підйомно-транспортні засоби (конвеєри, крани, навантажувачі, ліфти й т.п.). По способу дії розрізняють транспорт перервної (наприклад, електро­­­­-навантажники) і безперервної дії (наприклад, конвеєри); по напрямку переміщення вантажів - горизонтальний, вертикальний (ліфти, підйомники), горизонтально-вертикальний (мостові крани, кран-балки, електро-навантажники) і похилий (похилі канатні й монорейкові дороги, конвеєри).

Зовнішні перевезення здійснюються переважно транспортом загального користування, внутрішньозаводські - транспортним господарством підприємства. Транспортне господарство підприємства повинне працювати узгоджено із зовнішніми перевізниками, у якості яких зазвичай виступають спеціалізовані транспортно-експедиторські (логістичні) компанії й підприємства транспорту загального користування. Ввіз і вивіз вантажів з території підприємства через зовнішні під'їзні колії здійснюється, як правило, великовантажним автомобільним і залізничним транспортом. При цьому вимагається узгодження: тип, кількість, порядок і терміни подачі автопоїздів, поїздів й окремих груп вагонів на під'їзну колію заводу; організація маневрування, вантажно-розвантажувальних робіт і приймально-здавальних операцій. Узгодження досягається в результаті спільної розробки єдиного технологічного процесу роботи заводського й зовнішнього транспорту, а також єдиних графіків транспортних операцій і добового плану-графіка роботи під'їзних колій. Точне дотримання єдиного технологічного процесу й графіків роботи забезпечує скорочення простою рухливого складу під навантаженням і вивантаженням, прискорення обробки вантажів що прибувають та відправляються.

Частина зовнішніх і всіх внутрішньозаводських вантажоперевезень здійснюються транспортом, що належить підприємству. Для зовнішніх вантажоперевезень використовується автомобільний транспорт великої і середньої вантажопідйомності. Для міжцехових вантажоперевезень застосовується рейковий транспорт (при виробництві великогабаритної та великотоннажної продукції), автомобільний транспорт малої (рідше середньої) вантажопідйомності, засоби безрейкового електротранспорту (електробуксирувальники з причіпними візками та електрокари) і спеціальний (технологічний) транспорт. Для внутрішньоцехових вантажоперевезень використовується різноманітні засоби безрейкового електротранспорту та підйомно-транспортні машини (електронавантажувачі та мультикари) і спеціальний (технологічний) транспорт. Зовнішні та внутрішньозаводські транспортні операції є складовою частиною виробничого процесу підприємства. Часто внутрішньоцехові (рідше міжцехові) транспортні операції є складовою частиною технологічного процесу виготовлення або зборки виробів, тому для їхнього виконання використовується засоби спеціального (технологічного) транспорту (наприклад, робочі конвеєри на зборці).

Склад застосовуваних на підприємстві транспортних і вантажно-розвантажувальних засобів залежить від характеру продукції, що випускається, її ваго-габаритних характеристик, особливостей технології, типу і масштабу виробництва. В одиничному та серійному виробництві в обробних і складальних цехах застосовуються електричні мостові крани, кран-балки з тельферами, консольні крани, мультікари і т.п. Широке застосування кранів і карів різного типу пов'язане з тим, що вони можуть використовуватися і як транспортні, і як вантажно-розвантажувальні засоби. На додаток до універсальних підйомно-транспортних коштів для оснащення цехів зі специфічним виробництвом часто потрібні спеціальні підйомно-транспортні пристрої, пристосування і тара (наприклад, у ливарних цехах для переміщення формувальних земель, форм, рідкого металу). У гнучких виробничих системах на рівні виробничого модуля, дільниці, цеху та заводу створюються транспортно-накопичувальні підсистеми, у яких використовуються спеціальні автоматичні пристрої (промислові роботи-завантажувачі, роботи-штабелери, роботокари, поворотні столи-перевантажувачі, транспортери і т.п.).

На заводах багатосерійного і масового виробництва не тільки для внутрішньцехового, але і для міжцехового транспортування на окремих стадіях виробничого процесу широко застосовується спеціальний (технологічний) транспорт безперервної дії. При наявності рівномірного вантажопотоку протягом робочого дня і постійних точок навантаження-вивантаження використовуються засоби безперервного транспорту у вигляді різних конвеєрів і монорейкових шляхів з електричними тельферами. У поточному виробництві в якості засобів міжопераційного транспорту використовуються конвеєри різної конструкції. На автоматичних потокових лініях (верстатних та інших) застосовуються спеціальні вбудовані транспортні пристрої (транспортні ротори і конвеєри, автооператори і т.п.).

Транспортне господарство підприємства включає загальнозаводське транспортне господарство і транспортне господарство окремих цехів (цехове транспортне господарство). Внутрішньоцеховий транспорт перебуває у володінні того цеху, де він застосовується. Для експлуатації, технічного обслуговування і ремонту засобів спеціального (технологічного) транспорту в цехах можуть створюватися спеціалізовані підрозділи. Технічне обслуговування і ремонт цих засобів можуть також виконувати загальнозаводські спеціалізовані підрозділи (наприклад, підлеглі відділу головного механіка) або ремонтні бази цехів (ділянки механіків цехів), що здійснюють технічне обслуговування і ремонт технологічного обладнання в цехах.

Загальнозаводський рейковий, а також безрейковий електро та автотранспорт підприємства, незалежно від місця його використання, концентрується в загальнозаводському транспортному господарстві, обладнаному місцями й устроями для зберігання техніки, її зарядки (заправлення), технічного обслуговування і ремонту. Загальнозаводське транспортне господарство включає транспортні магістралі (рейкові і безрейкові шляхи з засобами оснащення, сигналізації і т.д.), об'єкти транспортної інфраструктури (бокси для зберігання техніки, пункти технічного обслуговування і ремонту, центри зберігання та ремонту транспортної тари і т.п.), рухомий склад і тягові засоби (причепи і напівпричепи, буксирувальники, електрокари, автомобілі та ін.).

Для ефективного керування транспортним господарством на його базі створюється, як правило, єдиний транспортний цех промислового підприємства або дочірнє транспортне підприємство промислової компанії. У їхньому складі може виділятися ряд служб. Служба руху здійснює приймання і відправлення рухомого складу, подачу під навантаження і вивантаження на вантажно-розвантажувальних пунктах.Вантажна і комерційна служба завідує вантажно-розвантажувальними роботами, оформляє перевізні документи, веде облік вступників та відправляє вантажі, а також завідує розрахунками із зовнішніми перевізниками. Служба технічного обслуговування і ремонту відповідає за зміст та ремонт рухомого складу й підйомно-транспортних засобів, за забезпечення запасними частинами й паливно-мастильними матеріалами.Служба дорожнього господарства завідує змістом та ремонтом заводського дорожнього господарства, включаючи транспортні магістралі, інженерні спорудження, засоби зв'язку і сигналізації, дорожню розмітку і покажчики. Оперативне керування роботою транспортного господарства здійснює черговий диспетчер, взаємодіючий із черговим диспетчером підприємства (компанії). При наявності на підприємстві (у компанії) централізованої служби логістики (керування ланцюгом поставок) транспортне господарство входить у її склад.