Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

3.4. Технологічна підготовка виробництва нового продукту

Випуск нового продукту на основі розробленої конструкції можливий лише при наявності ретельно проробленої технологічної документації та з використанням засобів технологічного оснащення виробничих процесів. Технологічне забезпечення нового виробництва здійснюється в рамках самостійного комплексу робіт, що становлять зміст технологічної підготовки виробництва. Організація технологічної підготовки виробництва на підприємствах регламентується вимогами державних стандартів Єдиної системи технологічної підготовки виробництва (ЄСТПВ).

Технологічна підготовка виробництва (ТПВ) — це сукупність взаємозалежних процесів, що забезпечують технологічну готовність підприємства до випуску нового продукту у встановлений термін, із заданими параметрами якості, обсягом виробництва й рівнем витрат. У рамках ТПВ вирішуються наступні основні завдання проектування виробництва нового продукту на підприємстві:

• забезпечення технологічності конструкції виробу;

• вибір і розробка технологічних процесів по всіх стадіях виробництва й складовим елементам нового продукту;

• проектування й виготовлення засобів технологічного оснащення виробничих процесів;

• керування процесами технологічної підготовки нового виробництва.

Рішення цих завдань може здійснюватися як власними технологічними службами підприємства (внутрішньозаводська підготовка), так і позазаводськими спеціалізованими організаціями на основі кооперації. Як і при конструкторській підготовці, у технологічному забезпеченні нових виробництв велике значення має облік конкретних організаційно-технічних умов підприємства, типізація й уніфікація технологічних процесів і засобів технологічного оснащення. У рамках ТПВ підприємства використовують різні види технологічних процесів, залежно від організаційного типу й масштабів виробництва, методу організації, рівня механізації й автоматизації основних технологічних операцій. Зразкова класифікація технологічних процесів представлена на рис. 3.6.

За характером розрізняють одиничні, типові і групові технологічні процеси. Одиничні технологічні процеси призначені для виготовлення продукту одного найменування, призначення або типорозміру незалежно від кількості й типу виробництва. Типовий технологічний процес застосовується для сукупності однорідних по технологічних і конструктивних ознаках деталей, складальних одиниць або виробів. Він розробляється на типового представника й містить максимально можливий перелік операції для всієї сукупності деталей даного типологічного класу. Груповий технологічний процес застосовується для виготовлення предметів з різними конструктивними, але загальними технологічними ознаками. Груповий процес розробляється на комплексний предмет, що містить всі конструктивні елементи даної групи предметів. Використання групової технології, що відповідають засобів технологічного оснащення й устаткування дозволяє застосовувати прогресивні партійні методи організації в одиничному й дрібносерійному виробництві. Групова технологія є основою для створення групових потокових ліній і гнучких автоматизованих виробничих систем у різних сферах і галузях народного господарства.

Технологічні процеси

Характер

Призначення

Ступінь деталізації

Одиничні

Робочі

Маршрутні

Типові

Перспективні

Операційні

Групові

Маршрутно-

операційні

Рис. 3.6. Класифікація технологічних процесів на підприємстві

Глибина пророблення технологічних процесів і ступінь їхньої деталізації залежать від стадії підготовки й організаційного типу нового виробництва. В одиничному й дослідному виробництві при високій кваліфікації персоналу нерідко обмежуються лише розробкою міжцехових маршрутних технологій. У серійному й масовому виробництві маршрутні технологічні карти (розцеховки) складаються лише на першій стадії технологічної підготовки і є основою для наступного детального післяопераційного пророблення.

Розробка міжцехових технологічних маршрутів

Розробка поопераційних технологічних процесів

(ГОСТ 14.302-73 та ГОСТ 14.316-75)

Порядок проектування та виготовлення засобів технологічного оснащення

Розробка класифікатора деталей

Розподіл номенклатури деталей між цехами та ділянками

Розробка технологічних маршрутів руху деталей

Розробка технології отримання заготовок

Розробка технологічних карт

Розрахунок планування робочих місць та обладнання

Формування виробничих ділянок

Розрахунок поопераційних норм часу

Розрахунок норм витрат матеріалу

Розрахунок календарно-планових нормативів

Встановлення номенклатури спеціального та уніфікованого оснащення та обладнання

Підготовка завдання на проектування оснащення та спеціального обладнання

Проектування спеціального оснащення (інструменту, пристосувань)

Встановлення черговості виготовлення оснащення

Виготовлення технологічного оснащення

Налагодження та підготовка засобів технологічного оснащення та використання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Рис. 3.7. Порядок робіт з технологічної підготовки виробництва нового продукту

Завершується технологічна підготовка проектуванням, виготовленням і налагодженням технологічного оснащення для реалізації розроблених технологічних процесів. Принципове значення на цій стадії має визначення економічно доцільного рівня технологічного оснащення виробничих процесів, а також розробка й застосування уніфікованих (типових і групових) засобів технологічного оснащення. Для оцінки рівня технологічної оснащеності використовуються показники загальної кількості оснащення й різних її видів по виробі, відносна кількість оснащення розраховуючи на одну деталь, витрати на оснащення, продуктивність устаткування, питома вага прогресивних видів оснащення й ін.

По формах організації розрізняють внутрішньозаводську й позазаводську технологічну підготовку виробництва. На підприємстві технологічне забезпечення виробництва здійснюють служби головного технолога. До них ставляться відділ головного технолога, конструкторські бюро з оснащення, інструментальні виробництва, нормативно-планові служби. Планування й координацію всіх робіт з підготовки виробництва нових продуктів здійснює, як правило, спеціальна служба — бюро планування підготовки виробництва (БППВ), що перебуває у підпорядкуванні головного інженера підприємства

Організація робіт із проектування продуктів як одна з функцій виробничого менеджменту являє собою сукупність правил й управлінських рішень, спрямованих на формування й забезпечення ефективності інноваційних процесів на підприємстві. Фахівці розрізняють просторову й тимчасову організацію процесів створення й освоєння нових виробів на підприємстві. Тимчасова організація встановлює календарну послідовність і терміни виконання окремих завдань, стадій й етапів проектування, завантаження виконавців. Просторова організація виражається через поділ завдань на окремі завдання й операції, об'єднання їх в однорідні групи або комплекси й закріплення за певними спеціально створюваними структурними підрозділами підприємства. Таким чином, просторова організація інноваційних процесів виражається через організаційну структуру підприємства.