Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

4.Типи виробничих процесів

4.1. Виробничий процес та його структура

На прийнятій стратегії товару базується вибір стратегії процесу. Стратегія процесу припускає ідентифікацію типу процесу, вибір відповідної стратегії керування процесом, прийняття довготермінових рішень по організації процесу в часі й просторі, забезпеченню всіма видами ресурсів.

Робочі процеси. Процес створення товару (виконання роботи, надання послуги) являє собою робочий процес. Для сфери матеріального виробництва характерні робочі процеси, пов'язані з виробництвом товарів; їх звичайно називають виробничими процесами. Для сфери сервісу характерні робочі процеси, пов'язані з наданням послуг; їх звичайно називають сервісними процесами. Робочий процес - це цілеспрямована діяльність (сукупність дій, робіт) по створенню споживчої вартості, що задовольняє особисті, колективні (корпоративні) або суспільні потреби.

Результатом робочого процесу є продукція. Продукція, як ринкова категорія являє собою товар. З маркетингових позицій товар - усе, що може задовольнити потребу та пропонується на ринку з метою придбання, використання або споживання. У виробничому (операційному) менеджменті під товаром звичайно розуміються матеріально-речовинні об'єкти, послуги та ідеї. У міжнародній класифікації прийнято виділяти наступні види (узагальнені родові категорії) продукції промисловості і її інфраструктур:

• вироби;

• інтелектуальна продукція, що складається із записаної тим або іншим способом інформації (наприклад, програмне забезпечення для комп'ютерів, результати науково-дослідних або дослідно-конструкторських робіт);

• оброблені матеріали, до яких відносяться такі, що поставляють, як правило, у тарі, не закінчені виробництвом напівфабрикати, а також готова продукція, що ще не пройшла передпродажної підготовки;

• послуги, які можуть бути матеріальними (наприклад, доставка вантажів перевізником) і нематеріальними (наприклад, консалтинг по організаційно-правових питаннях).

Залежно від призначення продукція підрозділяється на споживчі товари, призначені для споживання населенням (домашніми господарствами), і товари технічного, виробничо-технічного призначення, призначені для споживання підприємствами й організаціями в їхніх робочих процесах.

Структура робочого процесу — це склад частин даного процесу і їхнього взаємозв'язку відносно порядку проходження або рівня входження. Елементарною складовою робочого процесу (його нижнім рівнем) вважається операція. Операція — це частина робочого процесу, виконувана над одним або декількома предметами праці на одному або декількох однакових робочих місцях без переналагодження засобів праці за участю або/і під контролем одного або декількох працівників (бригади, команди).

В залежності від ступеня участі в створенні споживчої вартості або в досягненні кінцевого результату на даній частині робочого процесу операції діляться на основні, допоміжні й обслуговуючі. У виробництві основними вважаються операції, безпосередньо пов'язані з формоутворенням і зміною розмірів або властивостей предметів праці. Виконання цих операцій строго регламентується технологічною документацією (операційна карта, схема інструментального налагодження, маршрутна карта), у якій закріплені основні технологічні рішення, прийняті при розробці технології виготовлення даного предмета. Операції, пов'язані з переміщенням предметів праці від одного робочого місця до іншого або з технічним контролем якості, прийнято відносити до допоміжних. Звичайно вони також регламентуються технологічною документацією, але в меншому ступені, ніж основні операції. Інші операції, які звичайно не регламентуються технологічною документацією, відносяться до обслуговуючих. Їхнім прикладом може служити складування робітником предметів праці на робочому місці для створення страхового або оборотного запасу, одержання робітником комплекту інструмента в роздавальній коморі для виконання нової роботи й ін. Сукупність технологічних операцій, упорядкована відносно взаємного проходження, утворить технологічний процес. Вибудувані в порядку проходження сукупності технологічних операцій, що становлять технологічний процес, і інших операцій або дій (у тому числі виконуваних поза робочими місцями і без допомоги живої праці) утворять виробничий (або сервісний) процес.

Робочий процес включає певним чином упорядковану (організовану) у просторі й часі сукупність процесів праці і природних процесів, необхідних і достатніх для створення певної продукції. Процес праці — це робочий процес, що вимагає допомоги живої або/й упредметненої праці. Наприклад, виготовлення ювелірного виробу ручної роботи; обробка деталі на верстаті із завантаженням-вивантаженням робітником; виконання обчислень комп'ютером по програмі, розробленої програмістом. Природний процес — це робочий процес, що не вимагає допомоги ні живої, ні упредметненої праці. Наприклад, дозрівання диких ягід і грибів до їхнього збору людьми; природне сушіння дерева й пофарбованих предметів, попередньо підготовлених до цього людиною; багаторічна витримка коньяку в умовах, спеціально створених людиною; природне охолодження виливків, старіння заготівок у металообробці.

Робочий процес складається з основних, допоміжних й обслуговуючих підпроцесів. Основні процеси — це робочі процеси, зв'язані безпосередньо зі створенням товару (товарної продукції). Допоміжні процеси — це робочі процеси, пов'язані зі створенням або відновленням матеріальної продукції для власного споживання, що необхідна для створення товарної продукції. Обслуговуючі процеси — це робочі процеси, пов'язані зі створенням нематеріальної продукції (послуги, роботи) для власного споживання, що необхідна для створення товарної продукції.

Наприклад, для автомобілебудівної компанії основним є процес виробництва автомобілів по всіх стадіях технологічного циклу, допоміжним - процес виробництва нестандартної техоснастки й запчастин для технологічного устаткування; обслуговуючим - процес технічного обслуговування й ремонту устаткування. Для інструментального цеху тієї ж компанії процес виробництва нестандартної техоснастки й запчастин є основним, так само як для ремонтно-механічної ділянки цього цеху технічне обслуговування й ремонт устаткування - основний процес.

Робочі процеси у виробництві й сервісі включають звичайно три стадії: підготовчу, стадію дезагрегрованного виконання робіт і стадію з'єднання (сполучення, зборки).

Наприклад, у ресторанному бізнесі спочатку закуповуються окремі інгредієнти майбутнього блюда, потім кожний з них піддається індивідуальній обробці, відповідно до рецептури відбувається їх часткове й нарешті, загальне з'єднання, що супроводжується спільною обробкою. У машинобудівній компанії виділяються:

заготівельна стадія, коли виходять заготівлі за допомогою їхньої закупівлі або власного виробництва з вихідних матеріалів (ливарні й ковальські процеси, процеси розкрою й різання матеріалів);

обробна стадія, коли із заготівель виходять деталі за допомогою їхньої обробки (механічної, термічної, гальванічної, хімічної);

складальна стадія, коли з деталей виходять складальні одиниці, з яких формується готовий виріб (зборка на болтових з'єднаннях, заклепках, пазах, зварювання, пресування, спікання, склеювання, змішування, упаковка, а також фарбування, регулювання, доведення, обкатування в зібраному виді, упакування, консервація).

По характеру операцій над предметом праці робочі процеси розділяються на прості й складні. Простий процес — це робочий процес, у якому предмет праці піддається послідовному ряду зв'язаних між собою операцій, у результаті чого виходить готовий або частковий продукт. Складний процес — це робочий процес, у якому готовий (або частковий) продукт виходить шляхом з'єднання декількох часткових продуктів (напівфабрикатів). Складний процес являє собою сукупність взаємозалежних простих процесів, як правило, виконуваних паралельно - послідовно.

По ступеню охоплення робіт, необхідних для досягнення кінцевого результату процесу, виділяють повні й часткові робочі процеси. Повний процес — це робочий процес, що охоплює повний комплекс робіт, необхідних для одержання кінцевого результату даного процесу. Частковий процес — це незакінчена частина повного робочого процесу, що охоплює лише частину робіт, необхідних для одержання кінцевого результату даного процесу. Часткові процеси цілеспрямовано виділяються з повного процесу, щоб найбільше ефективно організувати їхнє виконання в рамках відособлених у просторі або/і часі спеціалізованими робочими центрами.

Робочі центри. Робочий центр — це віртуальна або фізична структура, що має ієрархічну будову, технологічно й організаційно відособлена в просторі або/і в часі, призначений для найбільш ефективного виконання часткового або повного робочого процесу й наділена для цього набором необхідних ресурсів. Робочий процес можна представити як процес перетворення якогось входу в якийсь вихід із заданою якістю процесу (мал. 4.1).

Рис. 4.1. Робочий процес

Про якість робочого процесу судять по його ефективності (результативності):

Ефективність = Вихід / Вхід;

Ефективність = Корисний результат / Витрати на його одержання.

Якщо виходом для робочого процесу є товар (продукція), то входом служить набір ресурсів, необхідних для створення даного товару. У ході робочого процесу ці ресурси споживаються: одні з них - повністю за кожен робочий цикл, інші - вроздріб за ряд повторюваних циклів. Наприклад, у виробничому процесі при виготовленні кожної деталі одноразово й у повному обсязі споживаються матеріали, виділені на це відповідно до норм витрати, а устаткування й жива праця переносять на неї лише частину своєї вартості. Багаторазово й довготерміново використовувана (відносно постійна) складова набору ресурсів (виробничі площі, устаткування й персонал), необхідних для реалізації робочого процесу, утворить фізичну основу робочого центра для виконання даного процесу. Робочий центр служить матеріально-речовинною оболонкою, у рамках якої здійснюється робочий процес: на вхід для переробки подається однократно використовувана (змінна) складова набору ресурсів (сировина, матеріали, паливо й енергія), на виході після переробки виходить готова продукція (товар).