Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

2. Вибір маркетингової стратегії на ринку

Використавши матеріали маркетингового дослідження ринку і оцінивши своє становище і потенційні можливості на ринку, оптові підприємства можуть вибирати або маркетингову стратегію наступального характеру, або оборонну стратегію.

Якщо підприємство задоволене своєю ринковою нішею, воно вибирає стратегію наступального характеру, спрямовану на розвиток оптового торгового підприємства відповідно до нових умов господарювання. Складовими даної стратегії є:

  • досягнення стійких конкурентних позицій;

  • пошук і вихід на нові цільові ринки (сегменти);

  • концентрація і розподіл товарів по каналах реалізації;

  • виключення з торгової номенклатури товарів, що не користуються попитом;

  • розвиток господарської діяльності на комерційній основі.

Якщо підприємство не може розширювати обсяги діяльності з тих чи інших причин, то доводиться застосовувати оборонну стратегію, суть якої полягає в протистоянні позиціям конкурентів. Варіантом такої стратегії може бути залишення одних ринків товарів, насамперед збиткових, і переключення на інші ринки з передбачуваною ефективністю.

4. Тактика маркетингу

Відповідно до обраної стратегії вибирається тактика маркетингу, яка виступає інструментом, то дозволяє торговому підприємству досягти бажаного результату. Вона повинна сприяти адаптації оптового підприємства до безперервної зміни ринкового середовища, збереженню чи збільшенню ринкової ніші.

5. Роль маркетингового дослідження в підвищенні ефективності комерційної діяльності

Матеріали маркетингового дослідження ринку лежать в основі розроблення плану оптових закупівель товарів з метою їх правильної організації і посилення особистої відповідальності кожного комерційного працівника за виконання плановій завдань.

Розроблення плану оптових закупівель здійснюється в два етапи.

На першому етапі визначається потреба в оптових закупівлях товарів, тобто складається план надходження товарів на підприємство. Надходження товарів на підприємство має забезпечити рівномірне і ритмічне виконання договорів постачання товарів оптовим покупцям в асортименті і нормалізацію товарних запасів, необхідних для забезпечення безперебійної торгівлі. План надходження товарів розробляється для кожної товарної групи на плановий період (рік, квартал). Розрахунок потреби в оптових закупівлях здійснюється за формулою:

Н = Р + Зк — 3п

де Н — план надходження товарів;

Р — план реалізації товарів;

Зк — норматив запасів на кінець планового періоду;

Зп — очікувані запаси на початок планового періоду. Результати оформляються у вигляді табл.1.

Таблиця 1

План надходження товарів на оптову базу

на квартал 200_р.

Найменування товарних груп

План товарообігу

Запаси на кінець

Запаси на початок

План надходження

Найбільш складним завданням під час розроблення плану надходження товарів на підприємство є визначення плану продажу товарів. Основою для його визначення на підприємствах оптової торгівлі служать замовлення роздрібних підприємств та інших споживачів зони діяльності бази, укладені з ними договори на постачання.

Таким чином, маркетингові дослідження ринку дозволяють:

  • по-перше, оцінити ранкове середовище (стан реальної кон'юнктури ринків, стратегію фірм-конкурентів і комерційні умови діяльності);

  • по-друге, виявити структуру попиту та пропозиції і їх збалансованість;

  • по-третє, виробити альтернативні рішення щодо поведінки на ринку з їх використанням в прогнозованому періоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]