Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

3.Класифікація та характеристика торговельного холодильного обладнання

Класифікація торговельного холодильного обладнання

Торговельним холодильним обладнанням називають малі охолоджувальні при­строї, що призначаються для короткотермінового зберігання, демонстрації і продажу швидкопсувних товарів. До них належать збірні холодильні камери, холодильнішафи, охолоджувальні вітрини, холодильні прилавки, прилавки-вітрини.

Торговельне холодильне обладнання класифікують:

за способам охолодження — з машинним, льодосоляним, сухольодовим охоло­дженням;

за температурний режимом — середньотемпературне (для охолодження продук­тів) з температурою в охолоджуваному об’ємі від 0 до 8 °С; низькотемпературне (для заморожених продуктів) з температурою в охолоджуваному об’ємі не вище ніж -18 °С;

за кліматичними зонами використання — для південного (температура навко­лишнього повітря 12—40 °С) і помірного клімату (температура навколишнього се­редовища 12—32 °С);

за методами використання — для підприємств з продавцями, для магазинів са­мообслуговування, для торговельних автоматів;

за розміщенням агрегату — з вбудованим холодильним агрегатом, з ві- докремленим холодильним агрегатом, з централізованим холодопостачанням.

Торговельне холодильне обладнання позначають буквенно-цифровою індексні сю. Початкові букви становлять назву обладнання ПХС (П — прилавок, X — холо­дильний, С — середньотемпературний ), перша цифра після тире — розміщення аг­регату — вбудований агрегат, 2 — винесений агрегат), наступні цифри — номінальний внутрішній об’єм, м3; південне використання — Ю, середиьотемпературне — С, низькотемпературне — Н. Наприклад, КХС-2-6Мм — камера холодильна серсдньотемпратурна з окремо розміщеним холодильним агрегатом, номіна­льним внутрішнім об’ємом 6 м3 для районів з помірним кліматом, виготовник — Мукачівський завод торговельного обладнання.

Збірні холодильні камери призначаються для короткотермінового зберігання охолоджених (КХС), заморожених (КХН) продуктів. Їх збирають з уніфікованих щитів і розміщують у підсобних приміщеннях. Щит складається з де рев’яної рами з теплоізоляцією і металевого облицювання. Між собою щити з'єднують стяжними болтами, а герметичність у місцях стиків і у дверних прорізах забезпечується профільними гумовими прокладками. Камери мають полиці для продуктів і гаки для підвішування м'ясних туш.

Камери комплектуються холодильними агрегатами, випарниками, приладами автоматики.

У кооперативній торгівлі експлуатуються переважно камери КХС-6, КХС-12, КХС-18 з внутрішнім охолоджуваним об’ємом відповідно 6,12,18 м3 і регульованим температурним режимом від 0 до 8°С, а КХН-6 з температурним режимом -13 І_І8 °С. Норме завантаження продуктами камер КХС-6 — 800 кг, КХС-12 — 2000,КХС'І8 — 3000 і КХС-6 — 600 кг. Живлення від мережі трифазного струму знапругою 380 або 220 В. Габаритні розміри становлять 2100 х 2140 х 2100 мм, маса —

560 кг.

До нових видів торговельного холодильного обладнання належить низькотемпературна холодильна камера КХН-1-8,0, яка призначається для короткотермінового зберігання заморожених харчових продуктів у теплій і жаркій зонах. Збірно- розбірна камера і внутрішнім об'ємом 8 м3 складається з теплоізольованих панелей.

Панелі — це конструкція з двох металевих облицювань, простір між якими заповнений заливною теплоізоляцією з пінополіуретану. Панелі з'єднуються за допомо­гою швидкодіючих ексцентрикових замків на місці монтажу камери.

Доступ в охолоджуване відділення здійснюється крізь двері, підвішені на петлях,шо закриваються автоматично. До дверей по периметру прикріплений ущільнювач і магнітною гумовою вставкою. Двері притискаються до дверного прорізу стальним запором з ключем, що забезпечує можливість відкриття дверей із се­редини камери при закритому замку.

Камера охолоджується двома моноблоковими холодильними машинами МХНК- 630 до температури в охолоджуваному об’ємі -18 °С, живиться від мережі три фазного струму напругою 380 або 220 В. Габаритні розміри становлять 2100 х 2140 х 2100 мм, маса — 560 кг.

Холодильні шафи використовують для короткотермінового зберігання охоло­джених і заморожених продуктів перед продажем. Вони встановлюються на робочих місцях у торговому залі або в підсобному приміщенні магазину. Сучасні холодильні шафи охолоджуються вбудованими герметичними агрегатами з автоматичним регулюванням температури від 1 до З °С.

Холодильні торговельні шафи випускаються місткістю 0,4, 0,56, 0,8 і 1,12 м3 позначаються: ШХ-0,4, ШХ-0,56, ШХ-0,8, ШХ-1,12. Площа полиць-решіток і дна, призначених для розміщення продуктів, і максимальне завантаження продуктами становлять: для ШХ-0,4 — 1,2 м2 і 80 кг відповідно; для ШХ-0,56 — 1,9 м2 і 125 », для ШХ-0,8 — 2,4 м2 і 160 кг, для ШХ-1,12 — 3,8 м2 і 240 кг.

Холодильні шафи ШХ-1,4 і ШХ-1.4-К (рис. 15.13) призначаються для короткотермінового зберігання швидкопсувних, попередньо охолоджених продуктів на решітках, у функціональних місткостях або в контейнерах (ШХ-1,40-К) без обме­ження зон клімату. В конструкції шафи використовуються прогресивні технічні рі­шення: заливна пінополіуретанова теплова ізоляція огороджувальних панелей, примусова циркуляція повітрядля охолодження; моноблокова, повністю автоматизована холодильна машина. Завдяки цьому істотно знижується енерго- і матеріаломісткість.

Холодильна машина з автоматичною системою охолодження і відтавання скла­дається з холодильного агрегата ВС 630(2), теплообмінника, фільтра-осушника, терморегулювального вентиля, повітроохолоджувача, з'єднаних послідовно і гер­метично в єдину систему за допомогою трубопроводів, електрообладнання, мікропершикачів, панелі датчика. Для відтавання шару інею з поверхні випарника за­стосовують електронний пристрій.

Внутрішшй об'єм шафи —. 1,40 м3, живиться від мережі трифазного струму напругою 380 В. Габариті розміри становлять 800 х1500 х 2000 мм маса ШХ- 1.40-К —260 кг.

Холодильні вітрини, охолоджувані прилавки і прилавки-вітрини призначаються короткотермінового зберігання, демонстрації й продажу охолоджених і заморожених продуктів у магазинах з різними методами продажу товарів. У магазинах смюобслуговування використовуються вітрини «Таир-10» (ВХС-1-0,315), індекс якої розшифровується так: В — вітрина, X — холодильна, С — середньотемпературна, І —холодильна машина розміщена під вітриною, 0,315 — внутрішній об'єм, м3.

Холодильна вітрина «Таир-10» двоярусна і двобічна — складається з охолоджуваного першого ярусу (площею 1,45 м2) і неохолоджуваного другого (пло­щею 0,61 м2), розташованого під повітроохолоджувачем. Машинне відділення з холодильним агрегатом ВС-1300 розмішується під вітриною. Перший ярус з лиця й боків виготовлено з двох шарів скла, зверху — відкритий, що забезпечує покупцям вільний доступ до товарів. Ярус охолоджується випарником завдяки примусовій циркуляції повітря Температура в охолоджуваному об'ємі становить 2-6 °С, корисний охолоджувальний об'єм — 0,315 м3, максимальне завантаження продуктами —120 кг.

Холодильні вітрини ВХС-1-0,8-0, ВХС-1-0,8-3, ВХС-1-1Д5- Д призначаються для короткотермінового зберігання, демонстрації і про­дажу упакованих, попередньо охолоджених продтоварів. Основними перевагами цих вітрин є: значне збільшення внутрішньої місткості й демонстраційної площі продуктів;застосування заливної теплоізоляції пінополіуретаном; відсутність у конструкції де­рев’яних деталей; розміщення в охолоджуваному об’ємі функціональних місткостей;вищі техніко-економічні показники (знижені енерго- й металомісткість,відведена площа площа); поліпшення умов експлуатації та ремонтно-профілактичного обслуговування.

Вітрина холодильна середньотемпературна за конструктивним виконанням горизонтальна складається зцільнолитого короба, бічних панелей, скляної огорожі й машинного відділення з вбудованим з вбудованим холодильним агрегатом і щитом електрообладнання. Демонстраційна вітрина має додатково верхній охолоджуваний об'єм, за­критий трьома прозорими стулками. Доступ до внутрішнього об’єму відкритої і демонстрційної вітрини здійснюється з боку торговельного залу, закритої — з бо­ку продавця.

Відкриті й демонстраційні вітрини при температурі навколишнього се­редовища до 25 °С і циклічній роботі холодильного агрегата з коефіцієнтом робочого часу до 0,75 розраховані на температуру в охолоджуваному об'ємі від 0 до 8 °С. Вітрина працює в автоматичному режимі. Автоматичне керування процесом відтавання інею з поверхні випарника здійснюється електронним пристроєм.

Завантаження вітрини продуктами проводиться після пуску холодильного агрегату та його роботи протягом

Внутрішній об’єм вітрин: ВХС-1 -0,8-0 і ВХС-1-0,8-3— 0,8 м3, а ВХС-1-0Д5-Д — 1,25 м3. Живляться вітрини від мережі трифазного струму напругою 380 В. Габаритні розміри становлять: для ВХС-І-0.8-0 - 1880x1080x915 мм, маса 200кг. Для ВХС-1-0,8-31880x1080x1250 мм, маса 250 кг, ВХС-1-0Д5-Д — 1880х\080х\^ мм, маса — 340 кг.

Холодильні прилавки-вітрини складаються з прилавка, в якому зберігається запас продуктів, і вітрини, встановленої на прилавку, яка призначається для демонстрації і продажу продуктів.

Прилавок-вітрина ПВХС-1-0,5 («Піингвін-В») використовується в магазинах і традиційним методом продажу. З лиця й боків вітрина закрита подвійним поліро­ваним склом, а з боку продавця розмішені троє розсувних скляних дверцят і робо­чий стіл. Продукти викладаються у вітрині на шість емальованих лотків.

Прилавок має теплоізольовані дверцята зі швидкодіючим замком. У вітрині й прилавку змонтовано по одному випарнику, які підключені до холодильного агрегата ВС-630, який розмішується в правій частині прилавка. Внутрішній охолоджуваний об’єм становить 0,5 м3, температура корисного об’єму — 0—8 °С, площа викладки продуктів 1,28 м2. Живлення подається від мережі трифазного струму напругою 220/380 В. Габаритні розміри становлять 2055 х 1180 х 1325 мм, маса—400 кг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]