Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

2. Визначення потреби в товарах виробничо-технічного призначення

2.1. Визначення потреби в товарах виробничо-технічного призначення

Визначення потреби в товарах виробничо-технічного призначення проводиться на підставі аналізу стану та перспектив розвитку виробничої та соціально-побутової інфраструктур.

Для вирішення проблеми водо- та газопостачання необхідно визначити потребу в трубах. Потребу в трубах визначають залежно від стану існуючих мереж з урахуванням потреби на ремонт і заміну спрацьованих ділянок, запланованих обсягів щодо прокладання нових гілок трубопроводів, Розрахунок проводять для кожного виду трубопроводу окремо (водогони, газо- і водопровідні мережі, системи внутрішнього газо- та водопостачання, внутрішні і зовнішні мережі, системи водопостачання тваринницьких ферм, пасовищ, польових таборів тощо). Визначають потреби в трубах відповідних діаметрів з вивченням питання про можливість використання виробів з ефек­тивних матеріалів, що мають більший термін експлуатації, менші витрати на догляд, ремонт (керамічні, азбестоцементні, на основі полімерів).

2.2. Визначення потреби в обладнанні, інструментах

Погребу в обладнанні, інструментах, матеріалах для ремонту техніки можна визначити через встановлену кількість ремонтів на рік (програму ремонтів у вартісному вираженні) і норматив потреби на один ремонт (вартість одного ремонту).

2.3. Визначення потреби в обладнанні для проведення ремонтних робіт

Потребу в обладнанні для проведення ремонтних робіт виз­начають за кількістю та видами ремонтів. Кількість ремонтів виз­начається за планом ремонтних робіт, видів обладнання - номенклатурою деталей, що підлягають відновленню, нормами часу обробки деталі на обладнанні (за технологічними картами операцій з виготовлення або ремонту). Зрозуміло, що потреба в обладнанні (верстатах) визначається для ремонтних формувань з відповідними програмами ремонтно-відновлювальних робіт, виконання яких передбачає ефективне використання потужних верстатів.

2.4. Визначення потреби в інструменті

Погребу в інструменті розраховують, як правило, на 1000 годин роботи однотипних верстатів, на одиницю вимірювання вартості від-новлювальних деталей (1 млн. грн.), з урахуванням норм спрацювання.

2.5. Визначення потреби в спецодязі

Потребу в спецодязі визначають за номенклатурою робіт, під час виконання яких працівників, згідно з нормами, необхідно забезпечувати спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуальної о захисту (механізовані с.г. роботи, обслуговування тваринницьких ферм, робо­та з міндобривами і засобами захисту рослин, обслуговування електро­обладнання тощо) та кількістю працівників, зайнятих на виконанні цих робіт. За нормами механізатору видасться комбінезон один раз на 12 місяців, куртка та штани на ваті, чоботи кирзові - один раз на 24 місяці, валянки - один раз на 36 місяців, рукавиці - один раз на 4-й місяці.

2.6. Визначення потреби в будматеріалах

Потребу в будівельних матеріалах визначають за обсягами капітального будівництва та ремонтних робіт на підставі проектів на будівництво, калькуляцій, дефектних відомостей з урахуванням відповідних норм витрат.

Для визначення потреби в цеглі використовують робочі креслення. Об'єм мурування (м3) визначають множенням довжини, висоти і товщини стін і перегородок без урахування віконних і дверних прорізів. Витрати матеріалів (цегла і розчин) залежать від товщини стіни (табл. 3).

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]