Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що розуміють під торгово-технологічним процесом складу?

  2. Які фактори впливають на його раціональну організацію?

  3. Якими є завдання організації процесів приймання товарів на складах торговельних підприємств?

  4. Охарактеризуйте порядок організації приймання товарів за кількістю та якістю на складах.

  5. Які вимоги висуваються щодо організації розміщування товарів на складах?

  6. Що розуміють під умовами зберігання? технікою зберігання?

  7. Охарактеризуйте умови застосування окремих способів укладання товарів на зберігання, їх переваги і вади.

  8. Наведіть перелік комплексу операцій з відбору та відпуску товарів зі складу оптового торговельного підприємства. Що служить підставою для відпуску товарів зі складу? Якими методами і якими способами може проводитися відбір товарів для відпуску їх зі складу?

  9. Якими є основні напрями управління торгово-технологічними процесами на складах оптових баз? Які основні засоби управління торговотехнологічним процесом складу доцільно застосовувати?

  10. У чому полягає сутність напрямів наукової організації праці на складах торговельних підприємств?

  11. Які первинні документи оформляються на складах торговельних підприємств з метою організації оперативного обліку та контролю руху товарів на складах?

Тема 4.4.: Організація оптового продажу товарів

Тема 4.4.1: Оптовий продаж товарів та його роль в діяльності підприємства

1. Форми оптового обороту

2. Методи оптового продажу та їх характеристика.

Організація транзитної поставки товарів.

3. Дрібнооптовий продаж товарів

Література:

1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 5580с.

Ключові терміни

Оптовий продаж, товари, сфера обігу, форми ланковості продажу товарів, виробниче підприємство, роздрібна ланка, оптова база, замовлення, розрахунок, практичний оборот, складський оборот, оптовий оборот, метод продажу, товарознавець, стимулювання.

1. Форми оптового продажу товарів

Оптовий продаж товарів здійснюють оптові торговельні підприємства, а також виробничі підприємства, які реалізують свою продукцію оптовим і роздрібним торговельним підприємствам і організаціям на основі укладених між ними договорів. Оптовий товарооборот як результат оптового продажу товарів оптовим чи виробничим підприємствам, на відміну від роздрібного товарообороту, спрямований на ефективне товаропостачання роздрібної торговельної мережі. Економічна суть оптового продажу товарів народного споживання, на відміну від роздрібного, полягає в тому, що товари продаються не для власного споживання, а для подальшого перепродажу у сфері обігу.

Оптовий продаж товарів відбувається в тих же організаційних формах (ярмаркова, позаярмаркова), що і оптові закупівлі товарів, оскільки операціям закупівлі товарів, що здійснюються однією стороною, відповідають операції продажу, які здійснюються іншою стороною.

Оскільки оптовий продаж товарів виконують як виробничі, так і оптові підприємства, то застосовуються різні форми ланковості оптового продажу товарів. Найпростішою формою оптового продажу є безпосередній продаж товарів виробничими підприємствами роздрібним торговельним підприємствам. У цьому випадку ланковість в оптовому продажу не утворюється. Така форма найчастіше застосовується під час продажу товарів простого асортименту.

Якщо ж між виробництвом і роздрібною ланкою з'являється посередник, обіг товарів ускладнюється, набуваючи форми одноланкового оптового продажу. Якщо ж у договірних відносинах беруть участь два, три і більше посередників, оптовий продаж стає ще більш складним, значно збільшується час обігу товарів, рівень затрат на його здійснення, а сам продаж набуває дво -, триланкової форми. Практичне застосування таких складних форм оптового продажу обумовлено різним ступенем концентрації виробництва товарів народного споживання, транспортними і торговими факторами.

Організація оптового продажу товарів виробничими підприємствами розглянута в попередніх розділах. Оскільки організації оптового продажу товарів оптовими підприємствами роздрібним торговельним підприємствам має певні особливості, зупинимося на них більш детально.

Оптовий продаж товарів — важлива ділянка комерційної роботи оптових баз. Його складовими елементами є: розробка договорів з оптовими покупцями, організація безпосередньо оптового продажу, організація надання додаткових послуг, рекламно-інформаційна робота, облік і контроль продажу товарів покупцям тощо.

Підприємства оптової торгівлі більшість товарів продають оптовим покупцям зони своєї діяльності, а частину товарів можуть вивозити за її межі. Залежно від форми товаропросування розрізняють складський і транзитний товарообо­роти.

За складського товарообороту (рис. 3.1.1) оптова база завозить товари на свої склади, здійснює на них складську обробку і зі складів відпускає товари в роздрібну торговельну мережу зони своєї діяльності.

Транзитний товарооборот передбачає відвантаження товарів постачальниками-виробниками безпосередньо в роздрібну торговельну мережу, минаючи склади оптових баз, але за їх рознарядками в рахунок плану постачання (договору) конкретної оптової бази. Слід відрізняти транзитний товарооборот оптового підприємства від транзитного товаропросування, під яким розуміють просування товарів від виробничих підприємств безпосередньо в магазини, без завезення їх на склади оптових і роздрібних підприємств.

За характером розрахунків розрізняють транзитний товарооборот з участю в розрахунках (рис. 3.1.2) і транзитний товарооборот без участі в розрахунках (рис. 3.1.3). За транзитного товарообороту з участю в розрахунках

оптова база сплачує вартість товарів своїми коштами, а після цього здійснюються розрахунки між базою і роздрібним торговельним підприємством. Оптова база в цьому випадку є кредитором роздрібних торговельних підприємств, що дуже вигідно останнім в умовах обмеження обігових коштів.

За транзитного товарообороту без участі в розрахунках роль опто­вої бази зводиться до організації товаропросування.

Кожен з цих видів товарообороту має свої переваги і недоліки, тому застосування того чи іншого виду обороту повинно бути економічно обґрунтовано. Вид товарообороту оптове підприємство визначає самостійно, на основі обраної ним форми товаропостачання своєї роздрібної торговельної мережі, з урахуванням особливостей товарів і товароодержувачів, керуючись принципом безперебійного товаропостачання роздрібної торговельної мережі, і документально оформляється під час укладання з покупцями договорів постачання. При цьому важливо визначити оптимальне співвідношення між складським і транзитним товарооборотом. Для тих магазинів, які можуть отримувати товари без підсортування їх на складах бази, застосовують транзитну форму постачання і відповідно планують транзитний товарооборот. В іншому випадку застосовують складську форму товаропостачання.

Складський товарооборот має велике значення для поліпшення товаропостачання роздрібної торговельної мережі. Його застосовують, як правило, під час поставок товарів складного асортименту, оскільки при концентрації товарів на складах оптового підприємства можливе підсортування, комплектування асортименту, регулярна доставка невеликих партій товарів у магазини. Застосування складського товарообороту зумовлене невеликими розмірами роздрібних торговельних підприємств, складністю асортименту, доволі значними нормами транзитних відвантажень товарів.

Транзитний товарооборот застосовують переважно під час продажу товарів простого асортименту (цукру, муки, крупи тощо), оскільки ці товари не вимагають підсортування на складах оптових баз. Разом з тим, в умовах обмеження обігових коштів в останні роки він практично не використовується.

На співвідношення складського і транзитного товарооборотів головним чином впливають такі фактори:

  • питома вага в оптовому товарообороті товарів, вироблених у районі діяльності оптового підприємства та завезених ним з районів діяльності інших оптових підприємств;

  • сезонність виробництва і споживання товарів;

  • складність асортименту товарів і необхідність попереднього розукрупнення їх партій, підсортування, комплектування відповідно до замовлень роздрібних торговельних підприємств;

  • розміщення і спеціалізація торговельної мережі та стан її матеріально-технічної бази;

  • мінімальні норми транзитних відвантажень товарів.

Для правильної організації оптового продажу товарів важливе значення має його оперативне планування; з цією метою оптові бази розробляють оперативні плани. Вони дають змогу базам успішно виконувати свої договірні зобов'язання, маневрувати товарними ресурсами, ритмічно поставляти товари оптовим покупцям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]