Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1.Яке охолодження називається штучним?

2.Що таке Хладон-12 і Хладон-22? Охарактеризувати.

3.Що таке торгівельно холодильне обладнання?

4.Класифікація торгівельного холодильного обладнання.

Тема 5.5.2.: Торговельні автомати

Торговельні і контрольно-касові апарати

План

  1. Значення, класифікація та індексація торговельних автоматів.

  2. Характеристика електронних контрольно-касових апаратів.

  3. Принципи побудови електронних реєструвальних апаратів.

  4. Правила експлуатації електронних контрольно-касових апаратів.

Основні терміни і поняття

Класифікація, індексація, торгівельні автомати, електронно контрольно-касовий апарат, реєструвальний апарат

1.Класифікація торговельних автоматів подана нижче.

В основу класифікації торговельних автоматів покладено фізичний стан товару, що продається. Згідно з класифікацією торговельні автомати поділені на два класи (перший і другий) та самостійну третю групу.

До першого класу належать дозувальні автомати для продажу рідких товарів, до другого - автомати для продажу штучних товарів. Окрему (третю) групу становлять дозувальні автомати для продажу сипких товарів.

Автомати першого класу поділяють на дві групи: перша-автомати дозувальні для приготування та продажу рідких товарів (газ-вода, кава); друга - для продажу готових рідких товарів (молоко, соки).

Автомати другого класу об'єднують 6 груп: 4,5,6,7,8,9. Четверта і п'ята група - відповідно автомати універсальні для продажу штучних товарів будь-якої геометричної форми та продажу охолоджених (підігрітих) товарів довільної форми, шоста група-автомати спеціалізовані для продажу штучних товарів, сьома-автомати спеціалізовані для продажу штучник (або підігрітих) товарів, восьма і дев'ята - резервні.

Автомати торгівельні

Клас 1 Автомати дозувальні для продажу рідких товарів

Клас 2 Автомати для продажу штучних товарів

Група 4 Автомати універсальні для продажу штучних товарів довільної геометричної форми

Група 1 Автомати дозувальні для приготування і продажу рідких товарів

Група 5 Автомати універсальні для продажу охолоджених (підігрітих товарів)

Група 2 Автомати дозувальні для продажу готових рідких товарів

Група 6 Автомати спеціалізовані для продажу штучних товарів

Група 7 Автомати спеціалізовані для продажу охолоджених (підігрітих товарів)

Група 3 Автомати дозувальні для продажу сипких товарів

Група 8 Резерв

Група 9 Резерв

Групи поділяються на підгрупи А і В, які відрізняються умовами експлуатації та конструкцією.

Підгрупа А - автомати для індивідуальної установки (шафного типу) мають нумерацію від 0 до 49, підгрупа Б - автомати для установки в одну лінію (панельного типу) мають нумерацію від 50 до 99.

Кожний торговельний автомат має певний індекс, який складається з буквено-цифрового шифру, наприклад, АТ-114. Індекс автомата розшифровується таким чином: А - автомат. Т - торговельний, перша цифра (1) означає номер групи, до якої належить автомат, дві наступні цифри показують нумерацію автомата в межах групи. Наприклад, автомат АТ-53 належить до групи 4 і є автоматом панельного типу.

2. Електронний контрольно-касовий апарат (ЕККА) призначається для реєстрації касових операцій, збору, зберігання, обліку і видачі фінансової та іншої інформації. Забезпечує захист від не­санкціонованої зміни алгоритмів роботи та даних, що реєструються. Залежно від конструкції та функціональних можливостей ЕККА поділяють на портативні, автономні стаціонарні, системні, універсальні для торгівлі і сфери послуг, а також спеціалізовані ЕККА.

Портативний ЕККА - це переносний касовий апарат з автономним живленням.

Автономний стаціонарний ЕККА - призначається для самостійної експлуатації у стаціонарних умовах без обміну даними по лініях зв'язку з комп’ютером або іншими ЕККА.

Системний ЕККА призначається для експлуатації у складі електронних систем контролю та управління торговельним і грошовим обігом, а також забезпечує передачу даних між елементами системи по лініях зв'язку .

Універсальні ЕККА експлуатуються на підприємствах торгівлі і сфери послуг, умови роботи яких не потребують зміни алгоритмів роботи ЕККА щодо реєстрації та обліку інформації про товарно-гро­шовий обіг.

Спеціалізований ЕККА використовується на підприємствах сфери послуг, технологічні особливості роботи яких потребують, застосування спеціалізованих алгоритмів роботи ЕККА щодо реєстрації та обліку інформації про товарно-грошовий обіг.

Па території України з 6 липня 1995 року діє Державний реєстр електронних контрольно-касових апаратів, метою якого є забезпечення реалізації та використання моделей ЕККА відповідно до встановлених технічних вимог, що надійно зберігають інформацію про грошовий обіг, податки та відрахування до державного бюджету, включаючи їх навмисну зміну.

Державний реєстр дає змогу за допомогою технічних засобів електронної касової техніки впровадити дійовий державний контроль за фінансово-господарською діяльністю суб'єктів підприємницької діяльності всіх форм власності.

Згідно з реєстром встановлені такі терміни для моделей БККА: термін первинної реалізації та реєстрації (як правило, два роки) та термін використання. Термін використання встановлюється окремо для кожної моделі ЕККА і здебільшого дорівнює терміну вичер­пання її ресурсів (насамперед ресурсів фіскальної пам'яті).

Реалізація та реєстрація ЕККА, не включених до Державного реєстру, заборонена. В Україні забороняється також експлуатування моделей ЕККА, термін використання яких, встановлений Державним реєстром, вичерпався.

В даний час широко використовується машина ЕРА-10), яка є електронною машиною. Вона призначена для реєстрації касових операцій; автоматизації обліку і використання періодичних службо­вих звітів; збору і зберігання фінансової інформації в пам'яті, яка не стирається; виконання денних і періодичних фінансових звітів.

ЕРА-10 забезпечує виконання цілого ряду функцій:

  • накопичення;

  • множення ціни на введену кількість товару;

  • корекція помилкового вводу і помилкового накопичення;

- запис грошового обігу в фінансовій пам'яті при обнулінні накопичуючих реєстрів;

  • друкування на дві стрічки - чекову і контрольну;

  • відлік початкового часу з виведенням на чекову стрічку. Апарат забезпечує виконання таких видів звітів:

  • пам'яті;

  • фінансової пам'яті;

  • оператора;

  • загального звіту.

ЕРА-101 працює в декількох режимах. Режим задається положенням ключа в замку: текстовий режим; режим програмування; режим роботи касирів; режим вводу звітів.

3. Електронний реєструвальний апарат (ЕРА) складається з таких функціональних вузлів:

  • блок керування;

  • блок індикації та клавіатури;

  • друкувальний пристрій;

  • блок живлення;

  • електромеханічний замок.

Блок керування, виконаний на базі однокристальної мікро-ЕОМ, забезпечує взаємодію усіх функціональних вузлів ЕРА відповідно до програми, записаної у постійному запам'ятовуючому пристрої.

Блок індикації і клавіатури. Відображення інформації (індика­ція) здійснюється за допомогою люмінесцентного індикатора, який висвічує цифри від 0 до 9 з десятковою комою, обмежену кількість стилізованих символів алфавіту й спеціальних знаків (9 знакомісць). Звукову сигналізацію забезпечує зумер.

Клавіатура призначається для введення цифрової інформації в ЕРА та реєстрації торговельних операції. Вона складається з 32-х клавіш (11 цифрових, 2) операційних).

Друкувальний пристрій - п'ятнадцятирозрядний, знакоцифровий, швидкість друкування - 2,5 рядка/с. Забезпечує вивід на паперову стрічку буквено-цифрової інформації про здійснення торговельної операції за допомогою фарбувальної стрічки завширшки 13 мм, намотаної на котушки діаметром 35 мм.

Блок живлення перетворює напругу змінного струму 220 В у напругу постійного струму, необхідного для роботи ЕРА. В разі вимикання електропостачання ЕРА для зберігання інформації здійснюється акумулятором. ЕРА забезпечує збереженість інфор­мації після вимикання живлення мережі протягом трьох місяців.

Замок. Режим роботи ЕРА задаються за допомогою замка з ключами "К", "X", "2", "Р". Всі ключі необхідно виймати і вставляти в замок лише в позиції "ОРР" - вимкнено.

Ключ "К" може бути встановлений в положення "К." - режим "робота касира".

Ключ "X" може бути встановлений в положення "X" - режим "періодичні звіти".

Ключ "2" може бути встановлений в положення "X" і "2": "X" режим "періодичні звіти"; "2" - режим "звіт з обнулінням денного обороту".

Ключ иР" може бути встановлений в положення: "К." - режим " робота касира"; "X" - режим "періодичні звіти" ; "2" - режим "звіт з обнулінням денного обороту"; "Р" - режим "програмування".

4.Законом України від 6 червня 1996 року "Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг при розрахунках зі споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", передбачено, що всі підприємства й організації незалежно від форм власності та громадяни-суб'єкти під­приємницької діяльності, які здійснюють її у сфері торгівлі, повинні проводити розрахунки з покупцями через ЕККА, зареєстровані на­лежним чином. На період виходу ЕККА з ладу або ти; ізсового вимкнення електроенергії зазначені суб'єкти підприємницької діяльності здійснюють її з використанням засвідченої у фінансовому органі товарно-касової книги.

ЕККА забезпечує видачу покупцеві чека з зазначенням: заводського номера ЕККА; фінансового номера (№ реєстраційного посвідчення) підприємства, яке реалізує товар; дати й часу придбання товару; номера операції; найменування товару (або коду) та його вартості; коду ставки ПДВ та ін.

В ЕККА має бути контрольна стрічка, в якій відображаються в копії реквізити і показники виданих чеків. Крім того, в ЕККА закладається захищений блок пам'яті, в якому зберігається вся інформація про обіг продажу товарів. Апарат має бути оснащений кількома рівнями захисту, а саме - опломбування, неможливість роботи за відсутності контрольної стрічки або внесення виправлень, забезпечення збереження інформації (блок фінансової пам'яті) при умисному чи раптовому виведенні апарата з ладу. ЕККА має власний номер і спеціальний ключ для введення в робочий стан.

Для кожного ЕККА обов'язково ведеться журнал електронного контрольно-касового апарата, в якому містяться такі відомості: місце для підклеювання щоденних касових звітів; щоденні підсумкові записи показників ЕККА зі по 31 число кожного місяця.

Журнал повинен бути пронумерований, прошнурований, скріплений гербовою печаткою державної податкові інспекції, засвідчений підписом її керівника та зареєстрований у податковій інспекції за місцем встановлення. Журнал є звітним бухгалтерським документом з терміном зберігання протягом трьох років.

Для експлуатації ЕККА суб'єкти підприємницької діяльності повинні зареєструвати його в порядку, передбаченому в Положенні Головної державної податкової інспекції (ДПІ) України від 25 липня 1994 року "Про порядок реєстрації та застосування електронних контрольно-касових апаратів при розрахунках готівкою у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Для реєстрації необхідно подати такі документи: статут підп­риємства; ліцензію на торгівлю; дозвіл вищої влади на розміщення господарської одиниці; договір оренди приміщення, де розта­шований об'єкт торгівлі; копію сертифіката або експертної оцінки на відповідність ЕККА вимогам положення ГДШ України і паспорт та інструкцію щодо експлуатації; договір про зарахування на сервісне обслуговування; документи на придбання ЕККА.

Про реєстрацію ЕККА складається реєстраційне свідоцтво у 2-х примірниках за встановленою формою та присвоюється апарату фінансовий номер (№ реєстраційного свідоцтва). Одночасно в технічному паспорті ЕККА робляться позначки про здійснення реєстрації.

Фінансовий номер вводиться в фінансову пам'ять ЕККА (в основному це робить представник сервісної організації). Після проведення перевірки, що ЕККА фіксує на чеку (звіт) всі передбачені реквізити, він підлягає опломбуванню.

Введення ЕККА в експлуатацію оформляється заповненням акта введення в експлуатацію, який наведено в паспорті.

Встановлення ЕККА з дотриманням відповідних правил техніки безпеки та введення апарата в експлуатацію покладається на організацію, з якою укладено договір на обслуговування ЕККА. Сервісна організація повинна підготувати апарат до роботи, забезпечити його технічне обслуговування, а також ремонт у гарантійний і післягарантійний періоди. Однією з умов договору про обслуговування є підготовка і навчання обслуговуючого персоналу користування касовим апаратом. Підготовку ЕККА до роботи, застосування апарата при розрахунках готівкою із покупцями (вибивання і видача чеків), складання щоденних підсум­кових звітів наприкінці робочого дня, періодичних звітів за необ­хідний період, порядок повернення товару та деякі інші операції повинні виконувати на ЕККА його власники чи інші відповідальні особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]