Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

3. Спеціалізація роздрібних торговців

Спеціалізація в роздрібній торгівлі — це форма поділу праці між роздрібними торговцями на основі одночасного добровільного обмеження, проте, і поглиблення основного асортименту. Спеціалізація роздрібної торговельної мережі розвивається у формах товарної спеціалізації і спеціалізації за споживчими комплексами.

За ознакою товарної спеціалізації розрізняють вузькоспеціалізовані, спеціалізовані, комбіновані, універсальні та змішані підприємства й одиниці.

Вузькоспеціалізовані роздрібні торговці обмежують товарний асортимент кількома найменуваннями товарів, найчастіше — товарною підгрупою (ґудзики, хліб, молоко, дитяче взуття).

Спеціалізовані торговельні підприємства й одиниці проводять реалізацію товарів тільки однієї товарної групи (взуття, одяг, хліб і хлібобулочні вироби).

Роздрібні торговці комбінованої спеціалізації займаються реалізацією товарів кількох споріднених за характером попиту груп (овочі-фрукти, галантерея-парфуми).

Універсальні магазини, до яких належать універмаги, універсами, гіпермаркети, супермаркети, реалізують, товари надзвичайно широкої номенклатури через спеціалізовані секції або торгові місця.

Змішана спеціалізація характерна для тих торговців, що одночасно реалізують продовольчі й непродовольчі товари без організації відокремлених спеціалізованих секцій чи торгових місць.

Спеціалізація за споживчими комплексами полягає в підборі з товарів різних груп споживчих комплексів тематично спрямованих на певний контингент споживачів; організацію побуту; організацію дозвілля і відпочинку тощо. Дана форма спеціалізації за рахунок забезпечення комплексного задоволення попиту є особливо привабливою для покупців, оскільки значно скорочує затрати часу населення на здійснення купівель.

Узагальнюючим показником спеціалізації роздрібної торговельної мережі є рівень спеціалізації сп), що розраховується за формулами:

Qсп - кількість спеціалізованих і універсальних роздрібних торговців, од.;

Qзаг - загальна кількість роздрібних торговців у регіоні, од.;

Sсп - торгова площа спеціалізованих і універсальних магазинів, м2;

Sзаг- загальна торгова площа магазинів регіону, м2;

Тсп — товарообіг спеціалізованих і універсальних роздрібних торговців, тис. грн;

Тзаг — загальний товарообіг торговельної мережі регіону, тис. гр.

Отже, даний показник можна розрахувати шляхом визначення частки чисельності, торгової площі, сукупного обороту спеціалізованих роздрібних торговців у загальній кількості, торговій площі, товарообігу торговельної мережі регіону.

4. Поняття роздрібної торговельної мережі.

Однією із характерних рис сучасної торгівлі є створення та високі темпи зростання і розповсюдження торговельних мереж, мережевих продуктів. Типовим прикладом масового мережевого продукту є телефонна і комп'ютерна мережі. Вони практично не потрібні, якщо телефоном чи комп'ютером послуговується одна людина. Однак потреба в них швидко зростає при збільшенні числа користувачів. Адже кожен з них не тільки сам отримує вигоди від користування цими мережевими продуктами, але і автоматично створює додаткову зручність для всіх користувачів мережею, причому без будь-яких витрат з їхнього боку. Зі зростанням числа користувачів знижується вартість продуктів (телефонних апаратів, комп'ютерів), послуг мереж для кожного абонента, підвищується цінність та ринкова вартість самої мережі.

Визначальну роль у розвитку мереж відіграє Інтернет. Завдячуючи йому та використанню сучасних інформаційних технологій, вся економіка поступово перетворюється на мережевий продукт.

Специфічний мережевий продукт —роздрібні торговельні мережі (мережевий ритейл). Особливість їх полягає в тому, що мережевим продуктом виступають не товари, а власне роздрібна торговельна мережа, "бренди" підприємств, які використовуються для "приваблювання" покупців.

Ефективність мережевої торгівлі залежить від середнього по країні рівня життя населення, який повинен бути достатньо високим, та відсутності дефіциту товарів. У результаті організаційні форми роздрібних мереж у кож­ній країні мають свої специфічні особливості.

Успішний розвиток мережевого ритейлу в країнах з розвинутою ринко­вою економікою свідчить про настання доби крупномасштабних роздрібних торговельних мереж, які здатні об'єднувати на своїх підприємствах найбільш широкий асортимент товарів та послуг з індивідуальними запитами покупців. Мережева організація ритейлу відрізняється тим, що традиційна вертикальна структура корпорацій, об'єднань підприємств торгівлі в нових умовах або трансформується в горизонтальну, або доповнюється горизонтальними зв'язками і набуває матричної форми. Завдячуючи мережевій організації роздрібної торгівлі, крупні компанії набувають елементів гнучкості, що більш характерно для підприємств малого та середнього бізнесу.

До переваг торговельних мереж слід віднести можливість закупівель партій товарів за більш низькими цінами, скорочення сукупних витрат на організацію торговельної діяльності, продаж товарів кращої якості, широ­кого асортименту, підвищення культури торгівлі та обслуговування по­купців.

Для торговельних мереж характерні загальний керуючий центр, єдина корпоративна стратегія, єдина технологія постачання товарів, управління запасами, матеріальними і грошовими ресурсами. При цьому можливість одночасного обслуговування різних сегментів ринку формує конкурентні переваги торговельної мережі на регіональних ринках товарів і послуг. Важлива також можливість мережі забезпечити більш тісні зв'язки з по­купцями.

Найбільшим у світі глобальним ритейлером вважається американська роздрібна торговельна мережа Wal Mari Stores з обсягом товарообороту у 2002 р. 246,5 млрд дол., яка представлена мережею у 4600 магазинів. Лише у типових гіпермаркетах мережі торгова площа становить 10 000 кв. м, а асортимент товарів становить десятки тисяч видів, які продаються за низькими цінами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]