Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

3.Правила укладання договору

Під час укладання договорів керуються такими основними правилами:

  • прийняття комерційного рішення щодо укладання договору постачання передбачає узгодження волі щонайменше двох (а інколи і декількох) сторін; це обов'язкова програма господарської взаємодії, де немає дрібниць;

  • комерція — це політика компромісів; комерсанти повинні вміти вести переговори при укладанні договорів, висувати умови, від яких пізніше можна буде відступити, не втрачаючи основних вигод від передбачуваного співробітництва;

  • договір — це правовий акт, що забезпечує правовий захист інтересів сторін, а отже, вимагає творчого поєднання використання законодавчої бази і принципу: дозволено все, що не заборонено законом;

  • договір приречений на неуспіх, якщо він не орієнтований на перспективу, на закріплення ділового співробітництва з партнером на все життя;

  • в комерції немає постійних партнерів, у ній є лише постійний інтерес.

ТзОВ "Мрія" 25 листопада 2006 р. уклало договір на постачання кондитерських виробів з АТ "Продтовари", відповідно до якого сторони повинні погоджувати ціни за 15 днів до початку поставки. 13 грудня 2006 р. АТ "Продтовари" телефонограмою запросило представника ТзОВ "Мрія" для погодження цін на товари, однак представник ТзОВ не з'явився. АТ "Продтовари" відвантажило на адресу ТзОВ "Мрія" партію кондитерських виробів 12 січня 2007 р., однак ТзОВ від їх приймання і оплати відмовилося. Яка зі сторін договору порушила свої зобов'язання?

Питання для самоконтролю

1. Яке значення мають господарські зв'язки торгівлі з промисловістю в економіці держави?

2. Яка структура господарських зв'язків торгівлі з промисловістю використовується під час постачання різних груп товарів і чим вона визначається?

3. Які основні завдання організаційно-правового регулювання взаємодії суб'єктів на ринку?

4. Яку роль відіграють договори в комерційній діяльності підприємств?

5. У чому полягає суттєва відмінність договору купівлі-продажу товарів від договору постачання товарів?

6. На обґрунтування яких основних чинників договору постачання слід звертати особливу увагу в умовах перехідної економіки?

7. Як врегульовуються розбіжності при укладанні договорів?

Тема 2.3: Організаційно-правове регулювання комерційних зв`язків План

  1. Суть регулювання зв`язків.

  2. Завдання регулювання зв`язків.

  3. Державне регулювання комерційних зв`язків в Україні.

  4. Суть і функції господарського договору.

  5. Класифікація договорів.

Література

1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008.

Ключові терміни:

Організаційно-правове регулювання господарської діяльності суб'єктів комерційної діяльності — це система зумовлених об'єктивним рівнем розвитку суспільних відносин нормативних документів, що регулюють ці відносини.

Договором є домовленість двох або декількох сторін, спрямована на запровадження, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Контракт — різновид господарського договору, в якому акцент переноситься зі строків і характеру взаємодії суб'єктів на предмет цієї взаємодії: його визначення, кількість, якість, умови передавання права власності на нього.

Угода — різновид господарського договору, в якому акцент зміщується на певні умови взаємовідносин, права чи зобов'язання сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]