Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

3. Асортиментний перелік товарів.

Документом, що сприяє правильному формуванню асортименту товарів на конкретних оптових підприємствах, є асортиментний перелік товарів.

У зв'язку з тим, що умови роботи оптових підприємств мають свої особливості, склад оптимального асортиментного переліку в них різний. Він зумовлений тими маркетинговими рішеннями, які приймає для себе оптове підприємство. Разом з тим, при розробленні обов'язкового асортиментного переліку слід виходити з необхідності:

  • забезпечення рентабельної роботи підприємства;

  • товаропостачання роздрібної торговельної мережі широким асортиментом товарів;

  • наявності обігових коштів для закупівлі товарів та можливостей залучення кредитів.

В асортиментному переліку оптового підприємства передбачається групова і внутрішньогрупова структура асортименту товарів. При цьому для кожного виду товару визначається кількість різновидів асортименту, яка пропонується оптовим покупцям. Це мінімальна кількість товарів, яка повинна постійно знаходитися на складах оптової бази. Однак у кожний період часу ця кількість буде залежати від стану виробництва і постачання певного товару, попиту на нього з боку магазинів, сезону та інших причин.

Розробка асортиментних переліків товарів на оптовому підприємстві здійснюється зазвичай у два етапи.

На першому етапі встановлюється груповий асортимент товарів. Основою для його визначення служать маркетингові дослідження в галузі цільового ринку, який представлений оптовими покупцями — магазинами та іншими підприємствами роздрібної торгівлі.

На другому етапі розраховується кількість різновидів кожного виду товару, тобто визначається кількість різновидів товарів, надходження яких обов'язкове для забезпечення виконання замовлень оптових покупців.

Розроблені асортиментні переліки товарів на оптовому підприємстві повинні підлягати коригуванню з урахуванням змін попиту покупців, випуску промисловістю нових товарів, результатів закупівель на оптових ярмарках тощо. Основою їх створення є укладені договори з постачальниками та оптовими покупцями.

Головна мета розробки обов'язкових асортиментних переліків для оптових баз полягає в необхідності здійснення контролю за повнотою і стабільністю асортименту товарів на складах і постачання ними оптових покупців цільового ринку.

Щоб асортиментні переліки дійсно сприяли створенню на оптових підприємствах достатнього і стабільного асортименту, необхідно регулярно контролювати наявність на складах бази всіх товарів, включених в обов'язковий асортиментний перелік, їх відповідність попиту оптових покупців.

Результати перевірок за дотриманням асортименту товарів на оптовому підприємстві повинні аналізуватися для прийняття необхідних заходів щодо поновлення запасів окремих різновидів товарів до встановлених величин, а аналіз асортименту повинен бути використаний під час укладання договорів на постачання товарів у наступному році та під час уточнення і зміни в поточному році.

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте процес формування асортименту товарів.

  2. Що таке асортиментний перелік товарів?

  3. Хто укладає асортиментний перелік товарів?

Тема 2.4.2. Товарні запаси та управління ними

План

  1. Значення товарних запасів

  2. Управління товарними запасами

  3. Визначення оптимального розміру товарних запасів

  4. Моделі оптимізації запасів

  5. Облік і контроль запасів. Регулювання запасів

Література:

  1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 5580с.

Ключові терміни

Виробництво, споживання, товарні запаси, потреби, покупці, роздрібні торгові підприємства,, асортимент, асортиментний перелік, оптова торгівля, оптимальний розмір товарних запасів, моделі оптимізації запасів, динамічні моделі, точка замовлення, страховий запас, облік товарів, контроль за асортиментом, регулювання запасів.

1. Значення товарних запасів

Головна мета розробки обов'язкових асортиментних переліків для опто­вих баз полягає в необхідності здійснення контролю за повнотою і стабіль­ністю асортименту товарів на складах і постачання ними оптових покупців цільового ринку.

Щоб асортиментні переліки дійсно сприяли створенню на оптових під­приємствах достатнього і стабільного асортименту, необхідно регулярно контролювати наявність на складах бази всіх товарів, включених в обо­в'язковий асортиментний перелік, їх відповідність попиту оптових по­купців.

Результати перевірок за дотриманням асортименту товарів на оптовому підприємстві повинні аналізуватися для прийняття необхідних заходів щодо поновлення запасів окремих різновидів товарів до встановлених ве­личин, а аналіз асортименту повинен бути використаний під час укладан­ня договорів на постачання товарів у наступному році та під час уточнення і зміни в поточному році.

Процеси виробництва, обігу і споживання в суспільстві відбуваються безперервно. Однак у розвинутому суспільстві вони не збігаються ні в просторі, ні в часі. Тому для забез­печення безперервності даних процесів необхідні товарні за­паси.

Основне призначення товарних запасів на оптових підприємствах — забезпечення потреб у товарах своїх покупців, а в роздрібних торгових підприємствах необхідно домагатися сталої пропозиції товарів з урахуван­ням попиту покупців. При цьому пропозиція товарів повинна бути вира­жена у вигляді сформованого асортименту для такого типу торговельних підприємств. Таким чином, асортимент у магазинах служить відправною точкою для створення товарних запасів на оптових підприємствах.

Відповідно до асортиментного переліку оптові бази повинні створювати і товарні запаси, ідентичні за своєю структурою. їх необхідно поновлюва­ти шляхом регулювання завезення товарів.

Товарні запаси в оптовій торгівлі повинні служити реальною пропози­цією товарів, що забезпечує безперебійний їх продаж оптовим покупцям.

У процесі реалізації товарні запаси вичерпуються, і на заміну їм повин­ні завозитися нові, відповідні за розміром і структурою необхідному асор­тименту. В іншому випадку порушується сталість сформованого асорти­менту і створюються несприятливі умови, наслідком яких буде недоодер­жання прибутків підприємством, погіршення обслуговування оптових покупців. Усе це вимагає постійного управління товарними запасами на підприємствах оптової торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]