Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Витрати матеріалів на 1 м3 мурування

Товщина стіни, мм

Вид мурування

250

380

51,0

640

• звичайне: цегла глиняна звичайна або

силікатна одинарна, шт.; розчин, м3

400

395

94

392

0,221

0,234

0,24

0,245

• з облицюванням: лицювальна цегла, шт.;

цегла глиняна, цегла звичайна або силікатна

одинарна, шт.;

розчин, м3

180

219

0,241

134

265

0,242

106

289

0,250

2.7. Визначення потреби в паливно-мастильних матеріалах

Раціональне використання нафтопродуктів у господарствах обумовлюється правильним обґрунтуванням річної потреби в них; підбором якісного (марочного) складу на конкретний період з урахуванням структури машинно-тракторного парку, напряму рослин­ництва, тваринництва, відстані від місця забезпечення нафто­продуктами.

Річну потребу в паливно-мастильних матеріалах визначають на підставі плану механізованих робіт і встановлених нормативів витрат на кожен вид роботи, виходячи з технологічних карт вирощування сільськогосподарських культур, завдань виробничого підрозділу, а також обсягів робіт у тваринництві, використання стаціонарних двигунів, забезпечення роботи ремонтних майстерень тощо.

Варто розрізняти поняття: норматив витрат і норми витрат нафтопродуктів.

Питання для самоконтролю

  1. В чому полягає суть закупівельної діяльності підприємства?

  2. Назвіть основні етапи закупівельної діяльності?

  3. Які складові плану МТЗ?

  4. Як визначити потребу в сировині та матеріалах?

  5. Які показники необхідні для визначення потреби в спецодязі та інструментах?

Тема 2.2. Організація продажу товарів на оптових продовольчих ринках

План

  1. Суть і завдання оптових продовольчих ринків.

  2. Завдання і функції оптових продовольчих ринків.

  3. Класифікація оптових продовольчих ринків.

  4. Нормативно-правове забезпечення діяльності оптових продовольчих ринків.

  5. Правила торгівлі на оптових продовольчих ринках.

  6. Припинення діяльності оптових продовольчих ринків.

Література:

  1. Апопій В.В., „Комерційна діяльність” К. „Знання” 2008р. ст. 343-358.

Ключові терміни:

оптовий продовольчий ринок, товаропросування, унітарне підприємство, корпоративне підприємство, спільне підприємство, товарний профіль.

1. Суть і завдання оптових продовольчих ринків.

Центральним завданням аграрної реформи в Україні є перехід від централізованої планованої системи до ринкової. Це передбачає не тільки формування ринково орієнтованих виробників безпосередньо в самому господарстві, а також створення принципово нової ринкової інфраструктури, що дозволяє, з одного боку, ефективно просувати продукт від поля до кінцевого споживача, а з іншого ефективно здійснювати зворотний зв'язок, тобто доставляти ринкову інформацію від споживача до виробника.

Сучасний стан ринку сільськогосподарської продукції та продовольства характеризується досить повільним формуванням ринкової схеми просування продукції до споживача, яка була б здатна забезпечити скорочення втрат сільськогосподарської продукції, підвищити її якість, сприяти формуванню ринкових цін.

На сьогодні в ланцюгу "виробник оптовик роздрібний продавець споживач", який лише формується, відсутні тривалі, стабільні зв'язки, не запроваджено контрактний механізм. Поява на ринку сільськогосподарської продукції неорганізованих посередницьких структур, багаторазовий перепродаж товарів цими структурами призводять до завищення роздрібних цін. Торгівля сільськогосподарською продукцією, в основному, ґрунтується на особистих контактах учасників ринку, переважають бартерні форми розрахунку.

У більшості товаровиробників відсутні навички та уміння знаходити вигідні умови для реалізації власної продукції. Вони ще більше ускладнюються внаслідок того, що не створена мережа посередницьких структур, які б сприяли впровадженню механізму реалізації сільськогосподарської продукції та продовольства, що гарантує усім його учасникам збут продукції за вигідною ціною на конкурентних засадах.

Під оптовим продовольчим ринком розуміють суб'єкт комерційної діяльності, який утворено згідно з вимогами господарського законо­давства, метою діяльності якого є забезпечення необхідних умов для здійснення операцій оптової купівлі-продажу наявних видів продовольства (сільгосппродукції та продуктів її переробки) і укладання відповідних комерційних угод.

Необхідність формування оптових продовольчих ринків в Україні зумовлена такими чинниками:

  • формуванням структури виробництва відповідно до вимог споживача;

  • прискоренням процесу товаропросування та скороченням втрат на шляху від виробника до споживача;

  • ліквідацією централізованої системи планування і розподілу товарів, порушенням зв'язків між товаровиробниками і споживачами;

  • труднощами збуту продукції вітчизняних товаровиробників;

  • значним зростанням кількості товарообмінних операцій (бартерні угоди, угоди з давальницькою сировиною) з продовольством;

  • наявністю великої кількості імпортної неякісної продукції;

  • необхідністю підвищення якості продукції та поліпшення рівня обслуговування споживачів;

  • необхідністю створення умов для здійснення належного ветеринарного та санітарно-епідеміологічного контролю;

  • створення умов для контролю щодо відповідності продукції вимогам стандартів.

Створення і функціонування мережі оптових продовольчих ринків дає змогу врахувати інтереси та забезпечити потреби всіх суб'єктів комерційної діяльності на продовольчому ринку, зокрема:

  • товаровиробникам забезпечується створення однакових умов для виходу на ринок, спрощення та прискорення процесу товаропросування, забезпечення належного попиту на продукцію, зменшення комерційного ризику, належне обслуговування, концентрація комерційної діяльності у визначеному місці, можливість реалізації продукції через кваліфікованого оптового посередника;

  • оптовим посередникам забезпечується діяльність на ринку без додаткових капітальних затрат, зниження комерційного ризику, збільшення кількості клієнтів; можливість спеціалізації без ризику втрати споживачів; налагодження комерційних зв’язків з великими товаровиробниками та крупними торговельними компаніями; можливість порівняння цін та якості товарів, що пропонують конкуренти;

  • споживачам гарантується постачання якісних та порівняно дешевих продуктів;

  • інвестори мають змогу запроваджувати інвестиції під гарантії місцевих органів влади;

  • у регіонах забезпечується розвиток сучасної ринкової інфраструктури, надходження нових інвестицій, створення нових робочих місць;

  • держава може стимулювати ефективний розвиток вітчизняного продовольчого ринку і гарантувати забезпечення продовольчої безпеки країни.

Оптові продовольчі ринки відіграють помітну роль у доведенні сільськогосподарської продукції і сировини до кінцевого споживача у багатьох країнах з ринковою економікою (Франція, Японія, Португалія та ін.). Разом з тим в Україні, незважаючи на прийняття Постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.1999 р. № 997 "Про основні напрями створення та функціонування оптових продовольчих ринків", оптові продовольчі ринки ще не сформували ефективного механізму взаємодії виробників сільськогосподарської продукції й продовольства з роздрібною торгівлею.

Оптовий продовольчий ринок "Рюнжи" (Франція, м. Париж) один з найбільших у Європі. Це центр оптової торгівлі, що являє собою змішане державно-приватне підприємство. Ринок розташований на території в 220 га, характеризується розвинутою інфраструктурою, має у своєму розпорядженні сховища з автоматично регульованим температурним режимом для одночасного зберігання 250 тис. т. Торгові зали обладнані сучасним торговельно-технологічним устаткуванням й електронним табло, що відображає номенклатуру й ціну продукції. Постачальниками є великі виробники й об'єднання виробників — кооперативи, «ото, на ринок за імпортом надходить продукція з багатьох країн світу. По-продукції, насамперед, є роздрібна торгівля, супермаркети, гіпермаркети і т. ін.., а також населення Парижа. Щорічно через ринок реалізується понад 2 млн т різноманітної продукції. При цьому торговий оборот сягає близько 45 млрд франків. Ціни на продукти формуються залежно від попиту та пропозиції. Вони служать орієнтиром цін на реалізовану продукцію по всій країні. І в спанії в системі ОПР провідне місце посідає національний ринок продовольства *Маркаса", у складі якого перебувають 22 продовольчі об'єднання. Одне з них центральний постачальницький ринок Валенсії — АТ "Меркаваленсія". Ринок надає необхідні площі й інфраструктуру аграрнопродуктовому сектору, що гаоантує стабільне постачання свіжих сільськогосподарських продуктів населенню й прилеглих районів. На території "Меркаваленсії" розміщуються ринки: м'ясних, рибних, молочних продуктів, овочеві, фруктові, квітів тощо. Крім того, є великий парк підприємств різних розмірів і напрямків діяльності пов’язаних зі сферою розподілу й продажу продукції. Увесь комплекс послуг у сукупності з парком підприємств привели до утворення великої бази забезпечення необхідною номенклатурою продовольства міста і його околиць, що позитивно впливає на всю область Валенсії.

Оптові продовольчі ринки посідають проміжне місце між оптовими ярмарками і товарно-сировинними біржами. Проте, на відміну від двох останніх, ОПР має в своєму розпорядженні власне складське господарство. Окрім того, він забезпечує торгівлю ширшою номенклатурою продовольчих товарів, завжди організовує торгівлю наявним товаром і не працює з форвардами і ф'ючерсами. На відміну від ярмарків, оптові ринки працюють тільки на постійній основі й забезпечують учасникам оптових торги більш широкий перелік сервісних послуг.

Оптовий ринок є складовою частиною інфраструктури торгової галузі міста і самостійною господарською структурою. Його призначення здійснювати організацію купівлі-продажу сільськогосподарської сировини і продовольчих товарів незалежними операторами (продавцями і покупцями) у певних місцях і за встановленими правилами.

Як самостійний різновид оптової інфраструктури оптовий ринок не замінює і, тим паче, не відміняє всі інші різновиди. Тільки в сукупності з ними оптовий ринок здатний створити ефективну ринково орієнтовану систему товаропросування споживчих товарів. Він може чинити вплив на організацію товаропросування тільки тоді, коли охоплює не менше 25 усього товарообороту. В різних країнах цей відсоток коливається від 30 до 40 % за окремими видами товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]