Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Яке значення мають господарські зв`язки торгівлі з промисловістю в економіці держави?

2. Яка структура господарських зв`язків торгівлі з промисловістю використовується під час постачання різних груп товарів і чим вона визначається?

3. Які основні завдання організаційно-правового регулювання комерційних зв`язків?

4. Яку роль відіграють договори в комерційній діяльності підприємств?

5. У чому полягає суттєва відмінність договору купівлі-продажу товарів від договору постачання товарів?

Тема 2.4.1. Формування та регулювання асортименту товарів. Асортиментний перелік

План

  1. Формування асортименту товарів.

  2. Простий та складний асортимент.

  3. Асортиментний перелік товарів.

Література:

1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 55-80с.

Ключові терміни

Асортимент, формування асортименту, глибина асортименту, простий і складний асортимент, широта асортименту, товаропросування, асортиментний перелік товарів, груповий асортимент товарів, торгівельне підприємство, оптове підприємство

1. Формування асортименту товарів.

Формування асортименту — це процес добору груп, видів і різновидностей товарів відповідно до попиту населення з метою найбільш повного його задоволення.

Формування асортименту здійснюється постійно в усіх ланках товаропросування — від виробника до споживача. У кожній з них асортимент товарів різний. Основою формування асортименту в усіх ланках товаропросування є торговий асортимент роздрібних торговельних підприємств.

Необхідною умовою безперебійного постачання роздрібної торговельної мережі товарами в потрібному для неї асортименті є створення оптимального асортименту товарів на оптових підприємствах. Тому правильне, науково обґрунтоване формування асортименту належить до найважливіших функцій комерційних служб оптових підприємств.

2. Простий та складний асортимент

З урахуванням поділу товарів на групи, підгрупи та види прийнято виділяти груповий і внутрішньогруповий (розгорнутий) асортимент товарів.

Груповий асортимент — це перелік товарних груп, включених у номенклатуру.

Внутрішньогруповий (розгорнутий) асортимент — це деталізація групового асортименту за конкретними видами і різновидностями товарів. Ці два поняття, в свою чергу, тісно пов'язані з по­няттям ширини і глибини асортименту. При цьому ширина асортименту товарів визначається за кількістю товарних груп і найменувань, а глибина — за кількістю різновидностей товарів. У комерційній практиці важливе значення має класифікація товарів і за іншими ознаками.

В асортименті продовольчих і непродовольчих товарів розрізняють товари простого і складного асортименту.

До товарів простого асортименту відносять товари, що складаються з невеликої кількості видів чи сортів (цукор, овочі, сіль, віконне скло, господарське мило і т. ін.). Товари, що в межах одного виду мають свою внутрішню класифікацію за різними ознаками (фасон, розмір, забарвлення тощо), належать до товарів складного асортименту (кондитерські вироби, взуття, одяг і т. ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]