Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

2. Переговорно-контрактна робота учасників міжнародної оптової торгівлі

Переговорно-контрактна робота учасників міжнародного оптового ринку розпочинається після завершення підготовчо-передконтрактного етапу і передбачає переговорні процедури і укладення зовнішньоторговельних контрактів.

Комерційні переговори, як правило, відбуваються протягом тривалого часу і передбачають з'ясування і уточнення основних і додаткових умов, застережень і додатків до перспективного контракту, його форми, змісту, порядку прочитання і тлумачення окремих розділів і статей. Переговори в міжнародній оптовій торгівлі здійснюються різними способами: у письмовій формі; за допомогою електронних засобів зв'язку (телефон, факс, комп'ютерний зв'язок); шляхом особистих зустрічей.

Комерційне листування застосовується для найповнішого з'ясування позицій і намірів сторін і має на меті підготовку проекту контракту до затвердження.

Телефонно-електронні переговори широко застосовуються в галузі купівлі-продажу масових товарів із стандартними характеристиками, в біржовій торгівлі, посередницькій діяльності. Вони дозволяють спростити і прискорити контракти.

Особисті зустрічі представників продавця і покупця для проведення переговорів практикуються доволі рідко — у випадку підписання масштабних генеральних угод і контрактів, для погодження неузгоджених положень контракту, і звичайно поєднуються з проведенням визначних комерційних заходів (виставок, симпозіумів тощо). Загальною вимогою, що висувається до учасників процедури укладення контракту, є підтвердження ними своїх повноважень згідно з юридичним статусом фірм, які вони представляють.

Укладення зовнішньоторговельного контракту здійснюється в таких формах:

  • підписання узгодженого контракту уповноваженими представниками сторін;

  • акцепту покупцем твердої оферти експортера;

  • акцепту продавцем контроферти імпортера;

  • акцепту продавцем письмового підтвердження покупцем попередньо розісланої вільної оферти;

  • підтвердження експортером замовлення, надісланого імпортером;

  • письмового підтвердження раніше досягнутої усної домовленості.

3. Організація виконання зовнішньо-торговельних контрактів

Особливе місце в комерційній діяльності господарських суб'єктів на міжнародному ринку посідає комплекс організаційних, комерційних і технологічних прийомів і методів, покликаних забезпечити виконання укладених експортно-імпортних контрактів.

Виконання зовнішньоторговельного контракту полягає в належному — повному і своєчасному — виконанні прийнятих на себе зобов'язань, які в найбільш загальному вигляді можна представити як передавання продавцем покупцеві обумовленого матеріального блага, його прийняття і сплату останнім.

Процедура виконання міжнародного контракту є схожою до аналогічної процедури, що широко застосовується у вітчизняній оптовій торгівлі, однак містить і певні відмінності, пов'язані з перетворенням, товару у вантаж, заповненням і оформленням супровідних і розрахункових доку ментів.

Під час підготовки експортного товару до транспортування продавець повинен звертати особливу увагу на упакування і маркування вантажу, враховуючи характер транспортування і специфіку транспортного засобу, природно-кліматичні умови певних регіонів, особливості проведення митних доглядів тощо.

Упакування слід добирати таким чином, щоб воно не тільки забезпечувало повне збереження товару, але й відповідало виду товару і виду транспорту одночасно, не ставало предметом додаткового митного оподаткування тощо.

Маркування є обов'язковим атрибутом вантажу в міжнародній практиці, необхідним для полегшення перевалок, обліку і оперування вантажними місцями при комбінованих перевезеннях.

Маркування — це загальноприйняті написи, зображення і умовні позначення, нанесені на тару або безпосередньо на товар, які використовуються під час завантажувально-розвантажувальних робіт для кількісного обліку товарних партій. Воно містить інформацію для одержувача і транспортного перевізника, а також відомості про маршрут перевезення і характерні особливості товару.

Підготовка і здійснення зовнішньоторговельних операцій вимагає від комерсантів, що виходять на міжнародний оптовий ринок, високої комерційної кваліфікації, глибокої й різнопланової підготовки. Разом з тим, проведення міжнародних гуртових операцій потребує чималих матеріальних, фінансових, людських затрат і є, до того ж, високо ризиковою сферою комерційної діяльності, що повинно бути враховано потенційним учасником експортно-імпортних операцій під час прийняття рішення про вихід на зовнішні ринки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]