Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

3. Поняття ліцензування імпортно-експортних операцій

Ліцензування- це метод державного адміністративного регулювання зовнішньоторговельної діяльності шляхом видачі уповноваженими державними органами дозволів на здійснення експортно-імпортних операцій.

Система ліцензування зовнішньоторговельної діяльності включає в себе встановлення порядку отримання спеціального дозволу (ліцензії) на проведення комерційних операцій визначеною номенклатурою товарів (послуг, робіт) протягом конкретного періоду часу.

Експорті та імпортні ліцензії бувають генеральними і індивідуальними (разовими).

Генеральна ліцензія – це спеціальний дозвіл, виданий уповноваженим органом або організацією суб’єктові міжнародної торгівлі на проведення експортно-імпортних операцій із визначеним товаром у дозвільній кількості або на довільну суму.

Генеральна ліцензія може обмежуватися тільки конкретним періодом дії або регіоном ,на який поширюється (країна, група країн).

Індивідуальна (разова)ліцензія-це одноразовий дозвіл на проведення конкретної комерційної операції щодо вказаної в ній кількості товару(на зазначену суму).

Індивідуальна ліцензія містить дані про термін її дії та контрагента – одержувача товару.

4. Поняття квотування імпортно-експортних

Ліцензійна система базується на квотуванні (контингентуванні) експорту та імпорту окремих найменувань товарів.

Квота, або контингент – це кількісне обмеження на певний період фізичного обсягу чи вартісного виразу чітко визначеної номенклатури матеріальних благ, що ввозяться або вивозяться з країни.

Квоти і ліцензії є тимчасовими адміністративними важелями, що застосовуються у зовнішньоекономічній політиці держави. Зі змінами у внутрішньо торгівельному балансі, структурі експортно-імпортних операцій змінюється, а часто і скорочується перелік товарів, віднесених до ліцензованих. Ліцензійна система зовнішньоторговельної діяльності найчастіше застосовується слаборозвинутими країнами для захисту вітчизняного ринку від закордонних конкурентів, для регулювання валютного обігу, стимулювання власного експортного потенціалу.

5. Поняття митного товару

Економічне регулювання міжнародної оптової торгівлі ґрунтується на системі митних тарифів, податків і зборів.

Митний тариф - це систематизований на основі товарної номенклатури обсяг відрахувань у дохід держави, що справляються при перетині товаром державного кордону (митного простору)країни.

Базовою для митного тарифу є Гармонізована система опису і кодування товарів, що визнається і широко застосовується митними органами всього світу.

Митні тарифи можуть мати національний або міжнаціональний характер. Прикладом міжнаціонального митного тарифу є Єдиний митний тариф Європейського Союзу, що застосовується країнами-членами ЄС стосовно третіх країн.

Мита, внесені до митного тарифу, відрізняються за методом розрахунку. Якщо адвалерне мито збирається у відсотках від ціни одиниці або вартості усієї партії товару ,то специфічне мито вираховується у певній сумі від маси, об’єму або одиниці товару, що перетинає кордон. Відносно різко застосовується змішане мито ,яке включає в себе адвалерні ф спеціальні відрахування. Важливим економічним регулятором міжнародної торгівлі є так звані антидемпінгові мита . Вони запроваджуються, коли в країну ввозяться (імпортуються)товари за цінами які є нижчими від нормальних цін. Антидемпінгове мито встановлюється на суму заниження ввізної ціни товару проти нормальної ціни, за якою товар реалізується на внутрішньому ринку імпортера або на ринках третіх країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]