Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

5. Комерційна діяльність у роздрібній торгівлі

Тема 5.1. Роздрібна торговельна мережа

План

  1. Поняття та суб’єкти роздрібної торговельної мережі.

  2. Принципи організації роздрібної торговельної мережі.

  3. Вимоги до організації роздрібної торговельної мережі.

Література:

1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 5580с.

Ключові терміни

Роздрібна торгівля, суб’єкти роздрібної торговельної мережі, принципи організації роздрібної торговельної мережі

  1. Поняття та суб’єкти роздрібної торговельної мережі.

Як уже зазначалось, процес товарного обігу, що має на меті доведення товарів до безпосередніх споживачів, завершується в роздрібній торгівлі. У процесі торговельної продажу товари зі сфери обігу переходять у сферу особистого споживання, відшкодовуються витрати на їх виробництво й обіг, а створений доданий продукт набуває грошової форми. Кошти, що надходять у сферу виробництва, використовуються для відтворення предметів споживання, фінансування подальшого; розвитку підприємства, економіки країни.

Перехід від планової до ринкової економіки об'єктивно усунув зі споживчого (роздрібного) ринку значну кількість зайвих у цих умовах суб'єктів роздрібної торгівлі з характерними ознаками організації: об'єднань, торгів, трестів, управлінь районного і обласного рівнів. Процеси роздержавлення, приватизації, корпоратизації та інші чинники, що мали місце в галузі торгівлі, спричинили переміщення центру комерційної роботи до роздрібних та дрібнороздрібних торговельних підприємств і одиниць. Зі зникненням розподілу економічних, організаційних і комерційних функцій та вертикальної ієрархії між учасниками роздрібної торгівлі уніфікуються зміст та функції торговельної діяльності всіх суб'єктів системи роздрібної торгівлі. Унаслідок цього на споживчому ринку формується поняття роздрібного торговця — основного елементу сфери роздрібної торгівлі.

Роздрібний продаж товарів здійснюється через роздрібну торговельну мережу, що становить основу матеріально-технічної бази роздрібної

Роздрібна торговельна мережа — це сукупність підприємств і торгових одиниць (магазинів, палаток, ларків тощо), що розміщені діють на визначеній території.

Відповідно до законодавчих актів України основною ознакою торговельно підприємства є статус юридичної особи: наявність самостійного балансу, основних і обігових коштів, здійснення закінченого циклу торгово процесу, починаючи від закупівлі й закінчуючи продажем товарів з метою одержання прибутку. До торговельних підприємств належать фірми, комерційні структури, засновані на приватній або колективній власності, великі універсальні й спеціалізовані магазини, що перебувають на повному господарському розрахунку, а також споживчі товариства, роздрібні торгівельні об'єднання, дирекції, оптові бази, ринки і т. ін.

Комерціалізація і наступна приватизація роздрібних підприємств державної торгівлі, відкриття великої кількості колективних і приватних торгівельних закладів, що мають права юридичної особи і виконують увесь цикл комерційної роботи, призвели до різкого збільшення кількості самостійних торговельних підприємств. При цьому торговельні організації, що існували до комерціалізації в державній торгівлі, об'єднували самостійні торгівельні підприємства і здійснювали керівництво ними, були ліквідовані. Їх функції передані торговельним підприємствам, які в умовах ринкової економіки можуть об'єднуватися в асоціації, спілки, корпорації та відрізняються один від одного функціями регулювання господарської діяльності.

Поряд з підприємствами продовжують функціонувати пункти продажу (торгові одиниці) — магазини, палатки, павільйони, кіоски, які входять до складу торговельного підприємства і виконують тільки частину торговельного процесу — продаж товарів. Таким чином, не всі магазини є торгівельними підприємствами, а об'єднання, споживчі товариства — організаціями.

Розвиток торговельної мережі тісно пов'язаний з обсягом товарообороту, змінами його структури, житловим будівництвом, зростанням або скороченням чисельності населення, рівнем його матеріального достатку, Забезпечення раціональної структури торговельної мережі потребує оптимального поєднання різноманітних типорозмірів магазинів для використання можливостей всіх видів роздрібної торговельної мережі, проведення їх раціональної спеціалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]