Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Як приймають худобу по живій вазі?

  2. Як приймають худобу по кількості і якості м’яса?

  3. В яких випадках використовують формулу. Трухановського наведіть її.

  4. Які супровідні документи оформляють на партію яєць?

  5. Як розраховується переробні підприємства з індивідуальними виробниками молока?

  6. Що таке партія зерна.

  7. Яким чином обмежувальні норми впливають на результати приймання зерна?

  8. Які показники якості олійних культур враховують при прийманні насіння олійних культур?

  9. Хто є основним постачальником картоплі на продовольчому ринку?

  10. Визначте нормативні показники якості картоплі.

Тема 2.3. Комерційні зв’язки суб’єктів оптового ринку

План

  1. Поняття господарських зв’язків.

  2. Класифікація господарських зв’язків.

Література:

1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 580с.

Ключові терміни

Господарські зв’язки, товаропросування, система комерційних зв’язків, посередники, учасники, дистриб'ютори, дилери, брокери

1.Поняття господарських зв’язків

Важливою умовою динамічного розвитку економіки і збалансованості попиту і пропозиції на ринку товарів і послуг є налагодження раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринку.

Під господарськими зв'язками суб'єктів ринку розуміють систему економічних відносин розподілу, обміну і споживання, що виникають між учасниками просування товарів від виробництва до споживання.

Запровадження раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринку — невід'ємна умова комерційної діяльності, що передбачає економічні, організаційно-правові, фінансові відносини між постачальниками і покупцями товарів.

Об'єктивною запорукою господарських зв'язків у ринковій економіці є суспільний розподіл праці й товарний характер виробництва. Оскільки товарне виробництво регулює закон вартості, то господарські зв'язки між учасниками ринкового товаропросування будуються на засадах пріоритетності економічних інтересів і еквівалентного відшкодування. Саме тому основними категоріями господарських зв'язків є: ціна, вартість, гроші, кредит. Завдяки цьому зв'язки набувають форми товарних відносин комерційного характеру.

Різноманітність товарного асортименту і зумовлені цією обставиною особливості виробництва, транспортування, реалізації та споживання товарів визначають систему і структуру комерційних зв'язків.

Система комерційних зв'язків — це упорядкована сукупність комерційних зв'язків суб'єктів ринку, притаманна певному рівневі розвитку виробничих і ринкових відносин, що склалися в суспільстві на певному етапі його розвитку. Вона має надзвичайно важливе значення для підвищення ефективності народного господарства.

Виробництво може тільки тоді безперервно розвиватися, коли його продукція вчасно реалізується, і затрати матеріальних і трудових ресурсів у процесі виробництва одержують своє відшкодування. Реалізуючи товари споживачам, торгівля відшкодовує затрати суспільної праці на їхнє виробництво і створює умови для відновлення нового циклу виробництва.

Однак для народного господарства важливий не будь-який збут виробництвом товарної маси, а лише той, який здійснюється з найменшими затратами коштів на її доведення до споживачів. Виконання цього завдання можливе лише за умови встановлення раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринкової взаємодії.

Господарські зв'язки суб'єктів оптового ринку відрізняються за характером і метою, структурою, кількістю учасників, рівнем регульованості відносин, термінами дії, відомчою підпорядкованістю, формою укладання (рис. 1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]