Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
136
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Розділ IV

Як правильно сказати українською мовою?

Російська сполука

Українська сполука

по два одновременно

по два нараз

по девятьсот

по дев’ятсот

по делам службы

у службових справах

по делу

у справі

по диагонали

по діагоналі

по дипломатическим каналам

дипломатичними каналами

по Днепру (плыть)

Дніпром (пливти)

по доброте

по доброті

по доверенности

за дорученням; з доручення

по договоренности

за домовленістю

по договору

за договором; за угодою

по докладу

на доповідь

по долгу службы

виконуючи службовий обов’язок;

по должности

зі службового обов’язку, з обов’язку

по донесениям

за донесеннями; з донесень

по дороге

дорогою; по дорозі

по душам

щиро, відверто

(поговорить,побеседовать)

(поговорити,порозмовляти)

по душе (нравиться)

до вподоби

по жалобе

на скаргу

по железной дороге (приехать)

залізницею (приїхати)

по заказу

на замовлення

по закону

за законом; згідно із законом

§ 31. Реферат

Реферат – це наукова робота, виконана на основі критичного огляду і вивчення ряду публікацій. СУМ в 11-ти томах подає таке тлумачення цього слова: «Реферат – це 1. Короткий усний або письмовий виклад наукової праці, результатів наукового дослідження, змісту книги. 2. Доповідь на будь-яку тему, написана, зроблена на основі критичного огляду літературних та інших джерел».

Для того, щоб підготувати реферат (написати текст), потріб-

190

Українська мова за професійним спрямуванням

Текст. Найтиповіші наукові тексти.

но опрацювати літературу, вибрати суттєве, основне, а також дати оцінку прочитаному, уміло зробити висновки. Зрозуміло, що у рефераті переказуються і власні думки, і чужі, опубліковані в різних виданнях. Реферат готується за кількома джерелами. При доборі літератури слід керуватися тим, що у тексті реферату має бути матеріал, який відповідає темі. Учені зазначають, що реферат може бути написаний і за одним джерелом (за даною вам темою написана монографія, ви з неї виберете те, що, на вашу думку, найголовніше і в доступній формі зреферуєте однокурсникам). Отже, перший етап підготовки реферату знайомство з літературою (у бібліотеці за різними каталогами – алфавітним, тематичним, систематичним – та бібліографічними виданнями, довідковою літературою ви зможете сформувати список літератури, яку використаєте при написанні реферату). Другий етап – опрацювання цієї літератури (визначен-

ня основної думки, виписка цитат, добір аргументів). Третій етап

складання плану реферату. Четвертий етап написання тексту реферату (для зручності ви можете тримати перед собою кілька текстів, щоб на основі них створити один текст відповідно до теми). Якщо ви маєте власні думки, висловлюйте їх. Реферат, як і доповідь складається з трьох частин (вступу, основної частини, висновків), списку використаної літератури.

На титульній сторінці реферату слід вказати назву вузу, в якому вчитесь, назву кафедри, на якій виконана ваша робота, тему реферату, свої прізвище, ім’я та по батькові, назву факультету, номер групи, прізвище, ім’я та по батькові керівника, місто, рік написання. Текст реферату має бути охайно і без помилок переписаним чи передрукованим на білих аркушах паперу (друкувати чи писати слід лише з однієї сторони, дотримуючись правил залишати поля (береги): зліва – не менше 3–3,5 см, справа – не менше 1 см, зверху – не менше 2 см, знизу – не менше 2,5 см). Порядковий номер проставляється посередині верхнього поля сторінки. Звичайно, сторінки реферату мають бути скріплені. Важливе значення має і зовнішній вигляд роботи.

Список використаної літератури оформляється з нової сторінки за тими ж правилами, що і список використаної літератури у курсовій роботі (див. нижче). Аналогічно робляться і посилання.

Українська мова за професійним спрямуванням

191

 

Розділ IV

Завдання 1. Зробити аналіз виступу студента (з рефератом, доповіддю), скориставшись поданим планом:

1.Тема (чи зрозумів її студент(ка), чи повністю розкрита тема, чи виділена основна думка?).

2.Кому адресований виступ і як підпорядковані цьому всі засоби мовлення виступаючого?

3.Як побудований виступ (вступ, основна частина, висновки, логічність і послідовність у викладі думок, словниковий запас виступаючого, тон, інтонація)?

4.Чим аргументовані думки (факти, приклади, деталізація)?

5.Які прийоми для доведення своїх думок використав виступаючий (порівняння, аналогія, протиставлення, приклади з життя)?

6.Ваші зауваження, поради.

§32. Загальні відомості про курсову та

дипломну роботи

Навчаючись у вищому навчальному закладі, студенти мають отримати грунтовні знання, оволодіти не лише програмовим матеріалом, але й навичками дослідження, творчої діяльності. Важливе місце у цьому процесі має такий вид самостійної діяльності студентів, як написання курсових та дипломних робіт.

Учені і методисти схиляються до думки, що ці наукові роботи можуть мати реферативний і дослідницький характер. «У першому випадку робота має теоретичний характер і пишеться на основі аналізу й узагальнення ряду літературних джерел: монографій, брошур, статей, методичних рекомендацій і т. ін. Студент повинен взяти з літератури основний матеріал, який стосується проблеми, що вивчається, дати оцінку вивченим роботам, висловити свою точку зору; зв’язано, грамотно, логічно обґрунтувати вибрану тему, зробити наукові або методичні висновки.

Удругомувипадку,колироботамаєдослідницькийхарактер,студент використовує як науково-методичну літературу, так і свої спостереження і факти, результати експерименту, якщо він проводився, може висувати власні гіпотези і т. д.» [Мороз І. В., с.130 – 143].

192

Українська мова за професійним спрямуванням

Текст. Найтиповіші наукові тексти.

Курсові та дипломні роботи мають

торкатися розв’язання актуальних і перспективних проблем сучасного розвитку певної науки;

демонструвати знання студентом літератури з теми, історії досліджуваної проблеми;

розкривати вміння студента чітко характеризувати предмет дослідження, узагальнювати результати, робити висновки.

Автори навчального посібника «Методичні вказівки до виконання курсової роботи…» вказують, що основними вимогами до кур-

сової роботи є:

структурно-логічна послідовність викладення матеріалів роботи за розділами;

зміст роботи повинен відповідати темі;

формулювання повинні бути чіткими і простими для сприйняття;

аргументація повинна бути переконливою, а висновки – обгрунтованими»1.

Обравши тему, студент самостійно розробляє план своєї роботи, продумує хід її виконання, звертається до керівника за порадою.

Одним із важливих етапів написання роботи є добір і вивчення наукової літератури з теми. Як же організувати процес роботи з літературними джерелами та зробити їх бібліографічний опис?

1) Скласти бібліографію з теми наукової роботи (варто використати бібліотечні каталоги: алфавітні (картки на книжки розміщені в алфавітному порядку), систематичні (назви творів розташовані за галузями знань), предметні (вони містять назви творів з конкретних проблем і спеціальностей); бібліографічні довідникові видання (покажчики по окремих темах і розділах); виноски і посилання в монографіях, підручниках; періодику (варто переглянути останні номери журналів кожного року – у них є інформація про всі статті, які вміщені у всіх номерах журналу за рік тощо).

2) Щодо списку літератури знову варто звернутися до керівника за порадою і приступати до поступового її вивчення.

Варто, опрацювавши матеріали джерел, написати огляд літератури. Студент має продумати обґрунтування теми, вибір об’єкта, пред-

1Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Годівля сільськогосподарських тварин» студентами факультету ветеринарної медицини. Спеціальність 7.150501 / Укладачі: І.І.Ібатуллін, Ю.О.Панасенко, І. П. Чумаченко, В. І.

Хрипун. – К.: НАУ, 1999. – С. 5.

Українська мова за професійним спрямуванням

193

 

Розділ IV

мета, мети дослідження. Не секрет, що коло завдань дослідження залежить від можливостей самого дослідника, рівня його фахової підготовки і попереднього досвіду наукової роботи, наявності часу та матеріально-технічного забезпечення.

Після того, як погоджено план роботи, слід продумати методи і прийоми дослідження, відпрацювати гіпотези та теоретичні передумови дослідження. Ученим відомо, що гіпотеза є одним із методів розвитку наукового знання. Розрізняють гіпотези:

описові (передбачають існування якого-небудь явища, описують його причини і можливі наслідки);

пояснювальні (дається тлумачення можливих наслідків з певних причин, а також характеризуються умови та обставини, за яких ці наслідки обов’язково наступають, тобто, в силу яких чинників і умов буде даний наслідок);

описово-пояснювальні (поєднання гіпотез першого і другого типів) [там таки].

Якщо передбачається експериментальне дослідження, розробити програму, методику його проведення, пізніше проаналізувати результати експериментального дослідження, зробити висновки.

Обсяг курсової роботи – приблизно 25–30 сторінок. У роботі має бути титульна сторінка (оформлена за правилами), зміст, текст роботи, висновки, список літератури.

194

Українська мова за професійним спрямуванням

Текст. Найтиповіші наукові тексти.

Зразок титульної сторінки

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЛІСОВОГО І САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА ФАКУЛЬТЕТ САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА І ЛАНДШАФТНОЇ АРХІТЕТУРИ

Курсова робота

Розрахунок виробничих площ тепличного господарства для вирощування квітково-декоративних культур

Виконала: студентка ІІ курсу заочної форми навчання Мінькова Надія Юріївна Керівник: кан. біол. наук, доцент Крупкіна Л.І.

КИЇВ 2008

Українська мова за професійним спрямуванням

195

 

Розділ IV

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ННІ ЛІСОВОГО ТА САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА ФАКУЛЬТЕТ САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ЛАНДШАФТНОЇ АРХІТЕКТУРИ

Напрям підготовки 06.03.03. «Лісове і садово-паркове господарство»

Допускається до захист Завідувач кафедри декоративного садівництва та фітодизайну д.б.н., проф. __________С.Ю. Попович «____» ____________ 2009 р.

ВИПУСКНА БАКАЛАВРСЬКА РОБОТА на тему: «ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ

СОРТІВ БУЗКУ ЗВИЧАЙНОГО У РОЗСАДНИКАХ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЇХ В ОЗЕЛЕНЕННІ»

06.03.03. – БР 142 “З” 09.02.24 007 ПЗ

Студент-випускник ____________С.М. Костенко Науковий керівник, доцент ____________ Л.І. Крупкіна

2009

196

Українська мова за професійним спрямуванням

Текст. Найтиповіші наукові тексти.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ННІ Лісового і садово-паркового господарства

Факультет садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури

УДК 712.3/.42

Допускається до захисту: Завідувач кафедри декоративного садівництва та фітодизайну

д.б.н., проф. _________ Попович С.Ю. «____» __________ 2008 року

Магістерська робота на тему: «Проект реконструкції гірського саду на

території Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України»

Спеціальність: 8.1304.02 – «Садово-паркове господарство»

Магістерська програма: «Менеджмент садово-паркового господарства»

Спрямування Фахове

06.03.03. – МР 1755 «С» 08.10.30. 010 ПЗ

Виконав __________________________________________ Колос О.О. Науковий керівник: доц. ___________________________ Крупкіна Л.І.

Консультант з охорони праці: доц. __________________ Шеремет В.О.

Київ – 2008

Українська мова за професійним спрямуванням

197