Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
136
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Організаційні документи

У підвал..ному приміщен..і центрального корпусу куди не проникав шум міста обладнали камеру умовних рефлексів. Бджіл утримували у спостережних вуликах в умовах штучного освітлення.

З проявом умовно..рефлекторної діяльності пасічникам доводиться зустрічатися під час п..реміщення бджолиних сімей на пасіці формування відводків і нуклеусів коли велика кількість бджіл повертається в материнську сім'ю. Численними дослідами доведено що кількість бджіл які повернулися в материнську сім..ю залежить від стійкості умовного рефлексу на місце розташування вулика.

Завдання 4. Випишіть «Правила експлуатації …». Укажіть, які речення найчастіше використані? Чому?

§ 80. Статут

Статутом називають юридичний акт, що є зведенням правил, які регулюють діяльність установ, товариств, громадян, права та обов'язки в певній сфері державного управління або господарської діяльності.

Розрізняють статути:

1)типові,

2)індивідуальні.

Типові статути розробляють для певних систем установ, підприємств тощо.

Затверджують їх вищі органи державної влади та управління, з'їзди, громадські організації.

Індивідуальні статути розробляють для певної організації шляхом конкретизації окремих статутів. Їх затверджують вищі установи, яким підлягають організації, підприємства тощо.

Затверджені статути мають бути зареєстровані в органах Міністерства фінансів України.

Реквізити статутів:

гриф затвердження вищою установою чи органом управління;

назва виду документа;

заголовок;

текст (загальні положення, мета і завдання діяльності, функції, утворення і використання коштів, майно підприємства, управління, створення та використання пайового

506

Українська мова за професійним спрямуванням

Організаційні документи

фонду, членство, права і обов'язки, звіт, звітність, контроль, виробничо-господарська, зовнішньо-економічна діяльність, реорганізація та ліквідація);

відмітка про погодження та реєстрацію;

дата.

Зразок:

СТАТУТ

приватного сільськогосподарського підприємства с. Китайгород – 2009

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.Приватне підприємство «Урожай» є приватним сільськогосподарським підприємством (надалі – «Підприємство»), що створене

впроцесі реорганізації колективного сільськогосподарського підприємства «Савинці».

1.2.Підприємство є правонаступником колективного сільськогосподарського підприємства «Савинці» в частині належного йому майна з дня вилучення останнього з державного реєстру. Підприємство приймає на себе виконання і повну відповідальність за зобов'язаннями колективного сільськогосподарського підприємства «Савинці», приймає всі його права за укладеними ним угодами з юридичними і фізичними особами до закінчення строку дії цих угод, а також приймає інші його права, у тому числі права володіння і користування землею, що передана колективному сільськогосподарському підприємству «Савинці» в колективну власність і постійне користування, його права як засновника (учасника) міжгосподарських підприємств і організацій та інші права.

1.3.Засновником і власником Підприємства є громадянин України Чорногуз Микола Євгенович, що проживає за адресою с. Савинці Тростянецького р-ну, паспорт серія АД № 78374200 виданий Тростянецьким РО УМВС.

1.4.Місцезнаходження Підприємства: с. Китайгород Тростянецького р-ну, Вінницької обл., вул. Дружби, буд. № 98.

1.5.Підприємствостворенеіздійснюєсвоюдіяльністьвідповіднодо Конституції України, Законів «Про підприємництво», «Про власність», «ПропідприємствавУкраїні»,іншогочинногозаконодавстваУкраїни.

Українська мова за професійним спрямуванням

507

 

Організаційні документи

2.МЕТА І ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ

2.1.Головною метою діяльності Підприємства є отримання прибутку Засновником шляхом виробництва сільськогосподарської продукції, її переробки, реалізації та здійснення інших видів діяльності.

2.2.Предметом діяльності Підприємства є:

2.2.1.Сільськогосподарське виробництво та реалізація товарної продукції і сировини.

2.2.2.Переробка сільськогосподарської продукції як власного виробництва, так і придбаного.

2.2.3.Оптова і роздрібна торгівля товарами власного виробництва

іпридбаними, комерційна (фірмова) та комісійна торгівля через власні і орендовані бази (склади), магазини, кав'ярні, бари, ресторани.

2.2.4.Виробництво будівельних матеріалів, виконання будівельних та ремонтно-будівельних робіт.

2.2.5.Створення підсобних промислів.

2.2.6.Виробництво і реалізація товарів широкого вжитку.

2.2.7.Створення готелів, автостоянок, автозаправних станцій.

2.2.8.Надання послуг і консультацій фізичним і юридичним особам у обробітку землі, вирощуванні сільськогосподарських культур, ремонті технічному обслуговуванні автомобілів, сільськогосподарської техніки.

2.2.9.Постачання товаровиробникам:

технологічнихлінійпопереробцісільськогосподарськоїпродукції, техніки, запасних частин до неї, засобів малої механізації та інвентаря, інструментів;

транспортних засобів, у тому числі вантажних, легкових, спеціальних та інших самохідних машин та механізмів, які потребують реєстрації Державною автоінспекцією;

нафтопродуктів;

гербіцидів, пестицидів, міндобрив, насіння, племінної продуктивної худоби і птиці, комбікормів, ветеринарних препаратів зоотехнічних засобів, інших товарно-матеріальних цінностей сільськогосподарського призначення;

будівельних матеріалів, металоконструкцій, столярних, металевих і сантехнічних виробів.

2.2.10. Виготовлення малогабаритної сільськогосподарської техніки, інструменту, дрібного інвентаря, предметів побуту.

508

Українська мова за професійним спрямуванням

Організаційні документи

2.2.11.Надання комунально-побутових послуг населенню, перевезення вантажів, пасажирів в Україні і за її межі (межами).

2.2.12.Вирощування, переробка та реалізація лікарських рослин, виготовлення та реалізація лікарських препаратів.

2.2.13.Надання консультацій і організація навчання з агротехніки, зооветеринарних і економічних питань, у тому числі платних курсів з менеджменту.

2.2.14.Надання ветеринарних послуг.

2.2.15.Консультативно-інформаційна, брокерська, дилерська

діяльність.

2.2.16.Рекламна, видавнича діяльність.

2.2.17.Операції з нерухомістю.

2.2.18.Операції з цінними паперами.

2.2.19.Виготовлення пива, а також виготовлення та реалізація алкогольних напоїв, спирту етилового, коньячного і плодового.

2.2.20.Виготовлення та реалізація тютюнових виробів.

2.2.21.Інші види діяльності, які не заборонені чинним законодавством України.

2.3. Для здійснення окремих видів діяльності Підприємство отримує у встановленому чинним законодавством порядку спеці-

альні дозволи (ліцензії, сертифікати).

3.ЮРИДИЧНИЙ СТАТУС ПІДПРИЄМСТВА

3.1.Підприємствоєюридичноюособоюзгідноіззаконодавством України, має самостійний баланс, власні основні і оборотні кошти, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, круглу печатку та штамп зі своїм найменуванням, інші реквізити. Підприємство набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації.

3.2.Для забезпечення мети та предмета своєї діяльності Підприємство має право від свого імені укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права та інші обов'язки, бути позивачем і відповідачем у суді, арбітражному суді.

3.3.Підприємство має право здійснювати інвестування інших виробників.

3.4.Підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями держави, а держава не відповідає за зобов'язаннями Підприємства.

3.5.Власник не відповідає за зобов'язаннями Підприємства, а

Підприємство не відповідає за зобов'язаннями Власника.

Українська мова за професійним спрямуванням

509

 

Організаційні документи

3.6.Підприємство може бути засновником або членом асоціацій, консорціумів, корпорацій, інших об'єднань, господарських товариств, кооперативів, спілок підприємств з виробництва, переробки та реалізації сільськогосподарської продукції, а також несільськогосподарських підприємств та організацій, у тому числі, за участі іноземних партнерів, брати участь у створенні комерційних банків, бути акціонером.

3.7.Підприємство може створювати філії та представництва, які наділяє основними засобами та обіговими коштами, що належать Підприємству. Керівництво діяльністю здійснюється особами, що призначаються Власником Підприємства.

3.8.Підприємство створюється на невизначений термін.

4.МАЙНО ПІДПРИЄМСТВА

4.1.Підприємство є власником належного йому майна, володіє, використовує і розпоряджається ним, виходячи з мети та предмета статутної діяльності. Майно Підприємства складають основні фонди і оборотні засоби, а також цінності, що відображені в балансі Підприємства.

4.2.Майно Підприємства утворюється за рахунок:

внеску Власника;

прибутку, отриманого від реалізації продукції, робіт, послуг, а також інших видів господарської діяльності;

кредитів банків та інших кредиторів, у тому числі інвестицій українських та зарубіжних інвесторів;

прибутків від цінних паперів;

доброчинних внесків і пожертвувань українських та іноземних юридичних та фізичних осіб;

придбання майна інших юридичних та фізичних осіб;

інших джерел, не заборонених законодавством України.

4.3.Підприємство має право брати у володіння і користування, у тому числі на умовах оренди, лізингу майно в інших підприємств, установ і організацій, фізичних осіб.

4.4.Підприємство може орендувати майнові паї колишніх членів колишнього колективного сільськогосподарського підприємства «Савинці». Майнові паї утворюють собою майновий комплекс (споруди, техніка, обладнання, худоба та ін.), що є спільною

510

Українська мова за професійним спрямуванням

Організаційні документи

частковою власністю колишніх членів колективного сільськогосподарського підприємства «Савинці». Указане майно Підприємство приймає на баланс на підставі договору оренди. Розміри і форми орендної плати, умови використання орендованого майна (паїв), розпорядження ним обумовлюються у договорі оренди.

4.5.Підприємствомаєправопродавати,передаватибезкоштовно, обмінювати, передавати в оренду юридичним та фізичним особам власні засоби виробництва та інші матеріальні цінності, використовувати і відчужувати їх іншим способом, якщо це не суперечить законодавству України та цьому Статуту.

4.6.Підприємство створює за рішенням Власника статутний, резервний та інші фонди.

4.7.Статутний фонд створюється для забезпечення фінансовогосподарської діяльності Підприємства за рахунок грошових і матеріальних внесків засновника. Розмір статутного фонду визначається Власником Підприємства.

4.8.Резервний фонд створюється для покриття витрат, пов'язаних з відшкодуванням збитків та позапланових витрат шляхом щорічних відрахувань _% від чистого прибутку (доходу). Рішення про використання коштів фонду приймаються Власником Підприємства.

4.9.Підприємство відповідає за своїми зобов'язаннями всім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення на вимогу кредиторів.

5.ЗЕМЛІ ПІДПРИЄМСТВА

5.1.До земель Підприємства належать:

5.1.1.Землі, що є у власності та користуванні Підприємства, які засвідчені відповідним Державним актом про право приватної власності на землю. Державним актом на право постійного користування землею.

5.1.2.Підприємство застосовує оренду земельних паїв (часток) колишніх членів колективного сільськогосподарського підприємства «Савинці». Умови використання землі, розмір і форми орендної плати та інші умови обумовлюються в договорі оренди.

5.2. Підприємство здійснює комплекс заходів з охорони земель, передбачених Земельним Кодексом України.

Українська мова за професійним спрямуванням

511

 

Організаційні документи

5.3. Обов'язки Підприємства, як власника землі і землекористувача:

забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та відповідно до умов її надання;

ефективно використовувати землю, підвищувати її родючість, застосовувати природоохоронні технології виробництва, не допускати погіршення екологічного стану в результаті господарської діяльності Підприємства:

своєчасно вносити земельний податок відповідно до Закону «Про плату за землю»;

не порушувати прав власників інших земельних ділянок і землекористувачів у тому числі орендарів;

зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, межі зрошувальних та осушувальних систем;

дозволяти власникам і землекористувачам суміжних земельних ділянок прохід (проїзд) до доріг загального користування, а також спорудження та ремонт межових знаків та споруд;

не чинити перешкод у проведенні робіт для державних потреб, а також спорудженні необхідних комунікацій до суміжних земельних ділянок.

6.УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

6.1.Управління Підприємством здійснює його Власник, який самостійно вирішує всі питання виробничо-господарської діяльності, керуючись у своїй діяльності цим Статутом, законами та іншими нормативними актами України.

6.2.Власник організовує роботу Підприємства, представляє його

вусіх установах, організаціях, підприємствах (у тому числі за кордоном), розпоряджається майном і коштами Підприємства, укладає договори.

6.3.Власник здійснює прийом на роботу і звільнення працівників Підприємства, накладає стягнення відповідно до чинного законодавства, представляє Підприємство в суді, арбітражному суді, а також:

• визначає основні напрямки діяльності Підприємства, затверджує плани і звіти про їх виконання;

• затверджує зміни та доповнення до Статуту;

512

Українська мова за професійним спрямуванням

Організаційні документи

затверджує внутрішні локальні акти відповідно до законодавства;

приймає рішення про ліквідацію Підприємства чи його реорганізацію, призначає ліквідаційну комісію, затверджує ліквідаційний баланс.

6.4.За рішенням Власника для управління Підприємством може найматися Виконавчий директор, який виконує функції управління Підприємством відповідно до цього Статуту і укладеного з ним контракту та підзвітний у своїй діяльності Власнику Підприємства.

6.5.Виконавчий директор, який найнятий на роботу Власником, уповноважений керувати поточними справами Підприємства, представляти його у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами, вести переговори та укладати угоди від імені Підприємства. Питання повноважень, умов діяльності та матеріального забезпечення Виконавчого директора визначаються у контракті, що укладається між Власником та Виконавчим директором.

6.6.Трудовий колектив Підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі відповідних договорів.

6.7.Взаємовідносини між Власником і трудовим колективом регулюються законодавством України.

7.ГОСПОДАРСЬКА І ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

7.1.Підприємство самостійно визначає напрями своєї діяльності, спеціалізацію, організовує виробництво сільськогосподарської продукції, її переробку та реалізацію, на власний розсуд підбирає партнерів з економічних зв'язків у всіх сферах діяльності, у тому числі зовнішньоекономічній.

7.2.Господарські відносини Підприємства з іншими підприємствами, організаціями і громадянами у всіх сферах діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємство вільне у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, будь-яких інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать чинному законодавству України.

7.3.Підприємство має право придбати необхідні йому матеріально-технічні ресурси у будь-яких підприємств, установ та

Українська мова за професійним спрямуванням

513

 

Організаційні документи

організацій, на біржах, у фізичних осіб, тощо; володіти, користуватись і розпоряджатись ними на власний розсуд, брати технічні засоби в оренду.

7.4.Прибуток Товариства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З балансового прибутку Товариства сплачуються відсотки за кредитами банків та за облігаціями,

атакож вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після вказаних розрахунків, залишається в повному розпорядженні Підприємства та використовується за рішенням Власника.

7.5.Підприємство самостійно розпоряджається виробленою ним продукцією і товарами, самостійно встановлює ціни на продукцію і товари, тарифи на види послуг, якщо це не регулюється державою. Підприємство на добровільних засадах приймає до виконання державне замовлення на сільськогосподарську продукцію та сировину, виходячи із власних економічних інтересів і їх кінцевого результату, рівня прибутку.

7.6.Підприємство є платником податків і інших обов'язкових платежів до бюджету згідно з чинним законодавством України. Втручання в господарську та іншу діяльність Підприємства з боку державних, громадських та кооперативних органів, політичних партій і рухів не допускається, крім випадків, передбачених законодавством. Підприємство має право на відшкодування збитків (включаючи очікуваний і неодержаний прибуток), завданих незаконним втручанням в його діяльність державних та інших органів.

8.ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

8.1.Зовнішньоекономічна діяльність Підприємства здійснюється відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та інших нормативних актів, відповідно до мети та предмета діяльності Підприємства.

8.2.Підприємство може здійснювати експортно-імпортні операції, а також посередницьку діяльність.

8.3.Для досягнення статутних цілей Підприємство може створювати за участю іноземних партнерів спільні підприємства як в Україні, так і за її межами.

514

Українська мова за професійним спрямуванням

Організаційні документи

9.ПРАЦЯ ТА СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ

9.1.Трудова діяльність працівників Підприємства здійснюється на основі укладених з ними трудових договорів (контрактів) відповідно до чинного законодавства. Праця окремих працівників може здійснюватись як на основі штатних посад (у тому числі за сумісництвом), так і на підставі цивільно-правових договорів.

9.2.Власник Підприємства (або за його дорученням Директор) має право найму робочої сили, самостійно встановлює форми, системи, розмір оплати праці.

9.3.Підприємствозобов'язанезабезпечитидлявсіхпрацівниківбезпечні умови праці та несе відповідальність у встановленому законом порядку за шкоду, заподіяну здоров'ю та працездатності працівників.

9.4.Загальний розмір виплати за результатами праці окремих працівників Підприємства не обмежується. Мінімальний розмір заробітної плати не може бути нижчим від офіційно встановленого державою мінімального розміру заробітної плати.

9.5.Трудові відносини в Підприємстві визначаються і припиняютьсявідповіднодоКЗпПУкраїни,ПравилвнутрішньогорозпорядкуПідприємства, Положення про оплату праці та інших локальних актів.

10. ОБЛІК ТА ЗВІТНІСТЬ

10.1.Підприємство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, а також веде статистичну звітність

іподає її у встановленому порядку та обсязі органам державної статистики і податкової інспекції.

10.2.Перший фінансовий рік починається з дати реєстрації Підприємства і завершується 31 грудня цього ж року; наступні фінансові роки визначають відповідно до календарних.

11.ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ

11.1. Зміни та доповнення до цього Статуту вносяться за рішенням Власника Підприємства і набувають чинності з моменту їх державної реєстрації.

12. ПОРЯДОК ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

12.1. Припинення діяльності Підприємства відбувається шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) або ліквідації.

Українська мова за професійним спрямуванням

515

 

Організаційні документи

12.2.Реорганізація Підприємства здійснюється за рішенням Власника.

12.3.При реорганізації вся сукупність прав і обов'язків Підприємства переходить до правонаступників Підприємства.

12.4.Ліквідація Підприємства відбувається у випадках:

рішення Власника;

визнання Підприємства банкрутом;

з інших підстав, передбачених законодавством України. 12.5. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комі-

сією, яка утворюється Власником або призначається іншим уповноваженим органом відповідно до чинного законодавства України.

12.6.Ліквідаційна комісія проводить публікацію в офіційному органі преси за місцем знаходження Підприємства про наступну ліквідацію Підприємства.

12.7.3 моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять усі повноваження з управління справами Підприємства.

12.8.Порядок та терміни ліквідації Підприємства визначаються Власником або іншим уповноваженим органом.

12.9.Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно Підприємства:

– виявляє дебіторів та кредиторів Підприємства і проводить роз-

рахунки з ними,

– складає ліквідаційний баланс і подає його Власникові або уповноваженому органу відповідно до чинного законодавства України.

12.10.Майно, передане Підприємству в користування, повертається в натуральній формі його Власникові. Майно Підприємства, яке залишається після розрахунків з бюджетом, працівниками Підприємства, іншими кредиторами, використовується за рішенням Власника.

12.11.Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення про це відомостей до державного реєстру.

12.12.Ліквідаційна комісія несе відповідальність за шкоду, завдану Підприємству, Власникові, третім особам у відповідності з

чинним законодавством України.

Завдання 1. Перекладіть українською мовою подані нижче словосполучення. Із п'ятьма із них складіть речення.

В зависимости от оснований, в пределах своих полномочий, в

516

Українська мова за професійним спрямуванням

Організаційні документи

случае необходимости, в соответствии с действующим законодательством, исключительное право, если право не предусмотрено, наложение взысканий, не меньше чем одной третьей арендаторов, необходимо учитывать, обращаться в соответствующую организацию, по согласию сторон, совещательный голос, порядок разрешения споров, по вопросам коммерческой торговли, собственное имущество и средства.

Завдання 2. Складіть речення із поданими словами. Поясніть різницю у їх значенні.

Оснований – основний, вникати – уникати, економічний – економний, гривня – гривна, декваліфікація – дискваліфікація, компанія – кампанія, показник – покажчик.

Завдання3.Із поданих нижче речень випишіть складні прикметники, поясніть їх правопис.

Середовищетворчі функції, які розглядатимуться нижче, є вторинними щодо основних. Серед рослинних організмів ставу найважливіше значення в біологічному кругообігу речовин відігріють нижчі рослини – здебільшого мікроскопічні одноклітинні водорості. Проблема раціонального рибогосподарського використання багаточисельних водойм, які розташовані в зоні впливу великих та малих міст має надзвичайно важливе значення. Серед земноводних та плазунів найбільшої шкоди рибництву можуть завдати жаби (озерна та ставкова) і водяні вужі. З дренажним стоком у водосховище надходять мінеральні добрива та ядохімікати з усієї площі зрошення. Племзаводи корпорації беруть активну участь у проведенні щорічних сільськогосподарських виставок-ярмарків. Особливий інтерес для хімії становлять високотехнологічні матеріали для електроніки та техніки. Цікаві дані одержано при експерименально-клінічному дослідженні.

Завдання 4. Складіть речення з поданими словами й словосполученнями.

Проте – про те, щоб – що б, теж – те ж, сонце – сон це.

Завдання 5. Поясніть відмінність у значенні слів. Складіть з ними речення.

Ділянка – дільниця, корисливий – корисний, лікувати – лічити, мотив – мотивація.

Українська мова за професійним спрямуванням

517

 

Організаційні документи

Завдання 6. Поясніть значення слів, користуючись тлумачним та іншомовним словниками.

Протокол, етикет, тираж, примірник, формуляр, криза, криз. Завдання 7. Допишіть речення.

Реквізити статутів: …

Розрізняють статути: …

Типові статути розробляють … Затверджують їх …

Індивідуальні статути розробляють … Їх затверджують … і реєструють …

У тексті статуту описують …

Статут – це …

Ділова людина... Якою вона має бути?

Відрядження

До службового відрядження потрібно ставитися спокійно. Дехто із ділових людей завжди напоготові тримають напівспаковану валізу, оскільки більшу частину робочого часу проводять у відрядженнях. Готуючись до відрядження, потрібно пам’ятати, що не варто переобтяжувати себе зайвими речами. Нині дуже розповсюдженим у ділових колах є набір: велика дорожня сумка та аташе-кейс.

Кейс – місце для ділових паперів, ділового щоденника, мінідиктофона з касетами, олівців, фломастерів і маркерів. Досвід показав, що в кейсі повинна знаходитися й невеличка аптечка та несесер із зубною щіткою та туалетним приладдям.

Розкладіть усе це в зручному для вас порядку й намагайтеся часто його не змінювати. Вироблений під час поїздок автоматизм стане вам у нагоді, й ви будете знати на дотик, що де знаходиться.

Нині існують спеціальні валізи для тривалих відряджень. Це

518

Українська мова за професійним спрямуванням

Організаційні документи

вдало придумані „споруди», у яких передбачено все до дрібниць. Такі валізи дають змогу захопити дещо солідне з гардеробу – навіть ще один костюм. Особливе місце відведене для сорочок і білизни тощо. І навіть якщо ви, поспішаючи, щось забули, то це одразу буде помітно: відділення вільне, отже, необхідно його заповнити. Чемодан наче має власний зміст. Для кожної речі – своє місце.

До того ж валізи такого типу виготовляються з легкого, але напрочуд міцного пластику, вони мають зручну зовнішню кишеню, безвідмовні й надійні основні замки та заскочки-фіксатори збоку. Розраховані вони на вантаж понад шість кілограмів, мають два, а найбільші валізи – чотири маленьких колеса та висувну ручку, що дає змогу котити її навіть по нерівному асфальту.

Пропонують мінімальний список стандартного дорожнього комплекту: паспорт, проїзні квитки, візитки, електрокип'ятильник, несесер, фотоапарат із додатковою плівкою, диктофон, ніж, домашні черевики, сорочки (бажано з розрахунку на кожен день) і те, без чого, ви вважаєте, не зможете обходитися.

При всій індивідуальності – це стандарт, який ви для себе повинні визначити конкретно. І лише залежно від специфіки відрядження додавайте необхідні речі.

Наприклад, на семінар, конгрес, симпозіум варто захопити кілька зошитів і папку для паперів. Дуже зручним є дорожній канцелярський „несесер». Це невеличка коробочка з міцного пластику. До неї входять: лінійка, скотч, ніж для паперу, ножиці, клей, „степлер», кілька відділень для скріпок та інших дрібниць.

Звичайно, з вами повинен бути бізнес-блокнот.

Якщо ви правильно визначите список речей, то це стане гарантією вашої продуктивної праці в далекому місті.

Українська мова за професійним спрямуванням

519