Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_dlya_zmistu_Praktikumu_z_psikh_kons_12shr.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

2. Узагальнення.

Втрата конкретності в консультуванні завжди загрожує тим, що консультативна бесіда перетвориться на дискусію або гру в піддавки. Універсальні квантифікатори, або слова-узагальнення, „розмивають" картину переживання, вносять відчуття безнадійності. Пошук винятків, суперечностей та контрприкладів, звернення до конкретики розширюють сприймання, збільшують можливості вибору.

2.1. Універсальні узагальнення - слова типу „все", „ніколи", кожен", „завжди", „увесь час" тощо, які вказують на узагальнення. В метамоделі є кілька способів нівелювати безвихідь, в яку заганяє себе людина при їх використанні. Так, наприклад:

а) можна нівелювати сказане, перебільшивши, поставивши під сумнів, підкреслюючи інтонацією, додавши інший універсальний квантифікатор, перепитавши: „Все-все?", „Ніколи-ніколи?". Такий поворот змушує людину шукати винятки, тобто відмовлятись від узагальнення.

Наприклад:

  • Всі жінки - егоїстки. - Реакція: „Всі-всі? ".

  • Всім на мене наплювати ". - Реакція: „Всім - всім, справді? ".

- Я ніколи нічого не роблю правильно. - Реакція: „Ви абсолютно ніколи нічого не робите правильно? ".

б)можна конкретизувати зроблене надузагальнення: „Хто конкретно?", „Що саме?".

Наприклад:

  • Всі жінки - егоїстки. - Реакція: „Які конкретно жінки вчинили егоїстично? Кого конкретно ви маєте на увазі? ".

  • Всім на мене наплювати. - Реакція: „Назвіть для початку хоча б одну людину, котрій дійсно на вас наплювати ".

в)можна знайти досвід, який буде суперечити зробленому узагальненню, тобто навести контрприклади. Як правило, такі приклади були або будуть в житті самої людини, або вона знає реальні приклади інших людей з найближчого оточення, що заперечують сказане. В метамоделі можна зреагувати так: „І ви хочете сказати, що у вашому житті не було випадку, щоб ... (контрприклад)?", „Знаєте, в моєму житті зустрічались ситуації... (контрприклад)", ,А ви могли б уявити собі, що... (контрприклад)?".

Наприклад:

- Всі жінки - егоїстки. - Реакція: „Невже ви не згадаєте хоча б одну жінку, яка 6 не була б егоїсткою?", „Чи здатні ви уявити ситуацію, в якій жінка по відношенню до вас не вела б себе егоїстично? ".

  • Всій на мене наплювати. - Реакція: „ Невже не було жодної людини, яка турбувалася про вас? ", „Якщо ви говорите про це з таким надривом, то, мабуть, ви до себе не байдужі і вам на себе не наплювати ".

  • Ви завжди підтримуєте протилежну позицію. - Реакція: „Я ЗАВЖДИ підтримую протилежну позицію? ".

г) можна запропонувати або створити досвід, який виходить за р узагальнення. Наприклад, провокувати клієнта - зробити явно безпід ну пропозицію, довести сказане до абсурду, збільшуючи або зменш масштаби узагальнення, або просто перевести все на жарт.

Наприклад:

  • Всі жінки - егоїстки. - Реакція: „І ваша мама теж?", „Я теж жін тільки й думаю про те, як вас використати у власних цілях? Чи не так?".

  • Всім на мене наплювати. — Реакція: „Імені в тому числі? Так?", „ Тобто хочете сказати, що втомились віддавати запльований одяг до хімчистки? ".

  • Неможливо отримати те, чого я хочу. - Реакція: „А коли-небудь отримували те, чого хотіли? ".

22. Універсальні посилання або втрачені референтні індекси - в мовленні немає вказівки на те, до чого відноситься або кому належить сказане, вжиті сл множини: неконкретні" іменники (наприклад, „чоловіки", „жінки", ,депуга „люди" тощо) і займенники („всі", „це", „вони", „ми" та ін.). Цей тип узагальн" обмежує модель світу людини внаслідок відсутності деталей, необхідних отримання свободи дії в ситуації. Людина накопичує і узагальнює досвід так, він не вкладається у відповідні рамки і не проектується на майбутнє. В подіб ситуації корисно поставити запитання: „Хто саме?", „Що саме?", , конкретно", „І ви хочете сказати, що у вашому житті, ніколи не було вшг" (контрприклад)", „ Знаєте в моєму житті був випадок... (контрприклад)", „ А г) можна запропонувати або створити досвід, який виходить за р узагальнення. Наприклад, провокувати клієнта - зробити явно безпід ну пропозицію, довести сказане до абсурду, збільшуючи або зменш масштаби узагальнення, або просто перевести все на жарт.

Наприклад:

  • Всі жінки - егоїстки. - Реакція: „І ваша мама теж?", „Я теж жін тільки й думаю про те, як вас використати у власних цілях? Чи не так?".

  • Всім на мене наплювати. — Реакція: „Імені в тому числі? Так?", „ Тобто хочете сказати, що втомились віддавати запльований одяг до хімчистки? ".

  • Неможливо отримати те, чого я хочу. - Реакція: „А коли-небудь отримували те, чого хотіли? ".

22. Універсальні посилання або втрачені референтні індекси - в мовленні немає вказівки на те, до чого відноситься або кому належить сказане, вжиті сл множини: неконкретні" іменники (наприклад, „чоловіки", „жінки", ,депуга „люди" тощо) і займенники („всі", „це", „вони", „ми" та ін.). Цей тип узагальн" обмежує модель світу людини внаслідок відсутності деталей, необхідних отримання свободи дії в ситуації. Людина накопичує і узагальнює досвід так, він не вкладається у відповідні рамки і не проектується на майбутнє. В подіб ситуації корисно поставити запитання: „Хто саме?", „Що саме?", , конкретно", „І ви хочете сказати, що у вашому житті, ніколи не було вшг" (контрприклад)", „ Знаєте в моєму житті був випадок... (контрприклад)", „ А могли б уявити собі, що.... (контрприклад)?", „Тобто ви хочете сказати (справжнісінька неправда або узагальнення доведене до абсурду)?"

Наприклад:

- Мене ніхто в світі не любить. - Реакція: "Хто саме вас не любить?", „І хочете сказати, що у вашому житті, ніколи не було людини, яка б до ставилась з любов 'ю?... ".

- Вони вперті. - Реакція: „Хто саме впертий? ".

- Це важко. - Реакція: „Що саме в цьому вам важко?", „Невже ви вважа це найважчим з того, що вам доводилось робити в житті? ".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]