Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_dlya_zmistu_Praktikumu_z_psikh_kons_12shr.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

3.Корекція несвідомих комплексів і афектів.

Корекція комплексів потребує цілісного підходу. Усування окремих симптомів нічого не дає, бо, усунувши один симптом, отримаємо нові, оскільки першопричина, тобто комплекс продовжує існувати і має ту ж саму руйнівну дію. Щоб коригувати ці негативні напруження, потрібно визначити та добути з несвідомого емоційно заряджений "комплекс", переусвідомити його, змінити його емоційний знак та спрямування. Тобто метою роботи консультанта є усунення не симптому, а того афекту, який лежить в основі комплексу (див.: 4.5). Сповідуючи таку установку К.Юнг не підтримав поглядів З.Фрейда, який не визнавав центральної ролі афекту в терапевтичній роботі, а спирався переважно на мисленнєво-аналітичну діяльність клієнта. Завдяки свідомій установці на переробку несвідомого матеріалу сформується більш стійка індивідуальність. Реалізація компенсаторної функції несвідомого по відношенню до свідомого, творчий синтез свідомого і несвідомого змісту, тобто поєднання протилежностей виводить свідомість на рівень трансцендентного. Адже, за словами К.Юнга „архетип, наближений до свідомості, завдяки дослідженню несвідомого влаштовує індивіду очну ставку з безоднею суперечливої людської природи, і йому стає доступним безпосереднє переживання світла і темряви, Христа і чорта" (К. Юнг, 1991, с.249). Без переживання цієї суперечності, примирення з вічною дуальністю світобудови нема досвіду цілісності.

Тримати зв'язок з несвідомим потрібно ще й для того, щоб запобігти катастрофічним наслідкам неконтрольованого прориву енергії несвідомого в свідоме життя людини. Особливо це стосується громадян країн з високим рівнем цивілізованості. Вони все більше відриваються від свого несвідомого. У народів, що знаходяться на примітивній стадії розвитку, стосунки свідомого і несвідомого більш гармонійні, бо несвідоме спонтан­но проривається в свідомість, несучи свої послання та розряджаючись одночасно. А там, де воно пригнічується, слабшає його компенсаторна дія на свідомі установки. Вони можуть навіть підсилюватися, що теж погано, бо це призводить до диспропорцій психічного життя. Іноді, по мірі накопичення напруження в несвідомому, коли його імпульси не контролюються, несвідомі установки можуть утвердитись настільки, що відіграватимуть домінуючу роль в житті людини. Так виникають не тільки індивідуальні розлади психіки, але й масові психози.

Отже, як переважання несвідомої установки та ігнорування свідомості, так і гіпертрофування свідомої установки веде до втрати індивідуальності і розчинення її у колективній психіці. При цьому момент ,лтриростання персони" є не менш руйнівним для особистості, ніж поглинання архетипом. Прив'язування своїх життєвих смислів до реалій соціальних ролей та статусів роблять особистість занадто уразливою, тому що світ не дає жодних гарантій безпеки: він весь час у русі. Стійкість особистості в гармидері подій, стосунків та психологічних втрат може гарантувати тільки внутрішня опора, яку вона виробляє, приводячи в гармонію протистояння зовнішнього і внутрішнього, свідомого і несвідомого.

Запитання для самоперевірки

  1. Яку роль в саморегуляції особистості відіграють несвідомі процеси психіки?

  2. Які характеристики функціонування несвідомого потрібно брати до уваги у консультативній роботі?

3. Що таке комплекс та які умови його коригування?

4. Які наслідки має ігнорування несвідомої сфери в житті людини?

Заняття15. Робота з образом і символом

Не приєднуючись до міфу клієнта, важко очікувати суттєвої і, головне, надійної допомоги йому.

В.Ельмано

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]