Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_dlya_zmistu_Praktikumu_z_psikh_kons_12shr.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

2.Метафорична модель логічних рівнів свідомості.

Представники нейро-лінгвістичного програмування вважають, що людина краще орієнтується в зовнішній карті (тобто в тому, як влаштований світ), ніж у внутрішній карті - в тому, як влаштована її психі­чна діяльність. Зрозуміло, що місія практикуючого психолога полягає в тому, щоб допомогти клієнту більш диференційовано сприймати себе і свою психічну діяльність, бо в цьому запорука підвищення рівня його життєвої адаптації. Краще реалізувати це завдання дозволяє метафорична модель логічних рівнів свідомості, запропонована Р.Ділтсем. Беручи за основу процеси відображення-відреагування, він виділив сім рівнів, які описують прояви особистості, особистість та ядро особистості. Вони виглядають так:

Рівень

Когнітивні питання

1

Оточення

Що? Де? Коли?

2

Поведінки

Що відбувається? Що робить?

3

Навичок і здібностей

Як? Яким способом? Які здібності і можливості?

4

Вірувань, цінностей, переконань

Чому? Навіщо? Що хоче?

5

Світогляду

Який світ? Яке моє місце в світі?

6

Самоідентифікації

Хто я такий? Яка моя унікальна сутність?

7

Місії

В чому моє призначення? Що є все? В чому сенс життя?

Табл. 3. Логічні рівні свідомості.

3.Індивідуальний ступінь доступності рівнів свідомості.

Сприймаючи себе та своє життя людина думає чи говорить про щось, залучаючи певні засоби мовлення. Таким чином логічні рівні знаходять своє відображення в мові. Наприклад: „Лісова галявина, хвойні дерева, велике озеро, жовтогаряче багаття, намети, прохолодний вечір" - це фрази, що подаються з рівня Оточення. „Ми зібралися, розвели багаття, сіли навколо нього, готували вечерю та співали пісень, багато розмовляли і сміялись", - це рівень Поведінки. „Я можу написати поему", „Я краще всіх танцюю „брейк", „Я читаю швидше за інших", „Я вмію розповідати анекдоти", - це Здібності. „Якщо я не буду ходити на лекції, то не складу екзамени", „Я не можу вивчити англійську мову, тому що в моєму оточенні нема носія мови", „Життя дається людині один раз і прожити його потрібно достойно"- це Переконання. „Емпатія - основа консультативної взаємодії-", „Професійна компетентність та порядність - ось що відрізняє фахівця від дилетанта", - це Цінності. „Я -людина", „Я - жінка", „Я - відкрита світу і досвіду", „Я - унікальна і неповторна частка життя" - це Ідентичність.

Кожній людині доступні всі логічні рівні, але не кожен рівень однаково представлений в конкретній діяльності людини. Доступними логічні рівні стають тоді, коли людина за власним бажанням може вільно оперувати інформацією. Однак виявляється, що для більшості людей можливими є тільки два-три рівні оперування, інколи чотири із семи. Якщо рівень доступний, то ми можемо з нього так само вільно сприймати життя, як плавати чи грати на музичному інструменті, якщо ні - він залишається у несвідомому і психічні властивості людини виявляються дуже обмеженими. Проводячи клієнта при аналізі його ситуації по всіх семи рівнях, ми значно розширюємо його можливості усвідомити те, що відбувається. Якщо ж до цього додати ще часовий параметр (минуле, теперішнє, майбутнє) та три позиції сприйняття, то усвідомлене стає об'ємним та довершеним. (Ковалев С.В., 2002, с.720-723).

Роль консультанта полягає у тому, щоб допомогти клієнту відсторонитися (дисоціюватися, перейти в позицію спостерігача) від своїх думок, емоцій та переживань і перейти на вищі рівні усвідомлення життя.

Модель логічних рівнів можна використовувати не тільки стосовно розуміння закономірностей побудови суб'єктивного світу людини, але й стосовно будь-яких інформаційних процесів, навчання та спілкування. Для визначення взаємостосунків між класами інформації різних логічних рівнів Б. Расел сформував універсальний закон, що дістав назву "Закон Пірамід",: "Зміни, які відбуваються на більш низькому логічному рівні, майже ніколи (дуже рідко) не приводять до змін на більш високому логічному рівні; а зміни, що відбуваються на більш високому логічному рівні, майже завжди призводять до змін на більш низьких логічних рівнях".

Секрети ефективного консультанта

Чим вищий рівень осмислення життя людиною, тим більшою є її здатність управляти ним.

З точки зору психотерапевтів та консультантів НЛП врахування законів логічних рівнів - важлива умова роботи з клієнтом. Адже суттєві зміни в ставленні клієнта до світу стають можливими лише за умови трансформації вищих логічних рівнів усвідомлення життя, тобто сфери духовності та системи вірувань людини. Тому, як би ми до цього не ставилися, психологічна робота в остаточному підсумку є шляхом пошуку та розвітку духовності.

Запитання для самоперевірки

1. Які дві функціональні складові визначають якість діяльності усвідомлення?

2. Чому метальний рівень аналізу проблеми не гарантує ефективність психологічної допомоги?

3. Які логічні рівні усвідомлення повинна засвоїти людина, щоб добре адаптуватися в навколишньому світі?

Заняття 18. Аксіологія консультування

Будь-яка психологія, яка відкидає мислення (думки), відрізає людину від її «інтенціональних референтів», - тобто каструє себе.

В. Франкл

1.Тілесно-психічні зв’язки.

Якщо виходити з того, що людина – істота багатопланова, то й консультування потрібно будувати в кількох площинах одночасно і ніколи не забувати про це.

Природно, що психолог перш за все цікавиться душевними якостями людині. Про душу кажуть, що вона в-тіл-юється, тобто знаходиться в тілі. Людство довго йшло до розуміння того, що тіло – така ж законна частка душі, як і разум. Воно, може не «перша скрипка», але ні в якому разі не остання. Тіло – основа всієї нашої психічної діяльності. Тому, лікуючи душу, потрібно досить серйозно працювати з тілом, адже воно як матеріальний носій консервує переживання в м’язових затисках, і, щоб досягти емоційної трансформації, потрібно спочатку звільнити тіло від попередніх вражень, які задають стійкій контур сприйняття актуальної дійсності.

Якщо ефективна психотерапія немислима без роботи з тілом, то в консультуванні часто до цього «руки не дозодять». Виправданням консультантові служить начебто те, що проблематика, яка виноситься на консультативну роботу, не настільки глибоко „в'їлася" в тіло, адже зміни на фізичному тілесному рівні потребують часу (не менше як 2-3 роки постійних схожих переживань), а на консультацію приносять зазвичай „свіженькі" проблеми. З таким аргументом не можна не погодитись, хоча варто пам'ятати, що більшість ситуативно проявлених проблем мають „дитяче коріння", а тому вже представлені в тілі.

„Вистежити" будь-яку психологічну проблему потрібно не тільки психологічно, але й тілесно. Коригувати її теж варто на обох рівнях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]