Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_dlya_zmistu_Praktikumu_z_psikh_kons_12shr.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

1.Скарга

Слухаючи скаргу, можна легко виокремити її суб'єктний (на кого: на себе, когось з рідних, чи знайомих людей) або об'єктний (на що: обстановку, психологічні особливості, перепони тощо) локуси. З огляду на зміст і локус скарги, можна визначити ступінь її обгрунтованості. В змісті скарги можна виокремити явний і прихований зміст. Не варто вважати, що прихований зміст скарги завжди є чимось неусвідомленнм; Тактично правильно уже на першій зустрічі так побудувати розмову (поставити запитання), щоб перевести прихований зміст в явний. Реакція клієнтів у такому випадку, як правило, позитивна: вони починають більше поважати консу­льтанта за його уважність та проникливість.Не слід чимдуж йти в „глибину",адже судячи з того, що людина не змогла впоратися з проблемою сама, її корені містяться глибоко в несвідомому, для дослідження якого потрібна певна психологічна підготовка клієнта.

Другий момент, який може дещо прояснити, полягає в тій мотиваційній орієнтації, яка супроводжує консультативні стосунки, тобто у ставленні клієнта до психолога. Це ставлення до практично незнайомої людини відображає деяку загальну тенденцію у відносинах клієнта з іншими людьми. (Семья в психологической консультации..., 1989, с. 47). Інформація, що витікає з підтексту сказаного клієнтом, є досить ризикованою, і її виявлення на першій зустрічі може порушити формування довірчих стосунків.Неусвідомленнм або витісненим може стати й підтекст скарги. Його зміст стає очевидним при аналізі двох моментів. Перший стосується ставлення клієнта до тієї людини, про яку він говорить, причому може декларуватися одне ставлення, а емоційно виражатися - інше. Так, декларація любові й турботи до дитини може супроводжуватися емоційними проявами симпатії, відчуттям близькості і поваги або емоціями антипатії, дистанційованості та неповаги. Другий момент, який може дещо прояснити, полягає в тій мотиваційній орієнтації, яка супроводжує консультативні стосунки, тобто у ставленні клієнта до психолога. Це ставлення до практично незнайомої людини відображає деяку загальну тенденцію у відносинах клієнта з іншими людьми. (Семья в психологической консультации..., 1989, с. 47). Інформація, що витікає з підтексту сказаного клієнтом, є досить ризикованою, і її виявлення на першій зустрічі може порушити формування довірчих стосунків.

2.Самодіагноз

Зазвичай, клієнт намагається відразу ж пояснити характер того, що відбувається, тобто пропонує самодіагноз. Самодіагноз - це власне пояс­нення клієнтом природи тих чи інших психологічних труднощів, пов'язане з його уявленнями про самого себе, навколишній світ та людські стосунки. Самодіагноз демонструє ставлення клієнта до життя і деякою мірою готовність до змін. Інколи самодіагноз може бути настільки логічним, що заганяє початківця-консультанта в глухий кут. Однак не варто впадати паніку, бо яким би правдоподібним і науково зваженим не було пояснення клієнта, воно ніколи не буде повним. Завжди знайдуться аспекти, яких він не помічає або не хоче помічати, інакше зі своїми труднощами він впорався б самостійно.

Не варто панікувати, яким би якісним не був би самодіагноз клієнта. Психологічні глибини людини, як і Всесвіт, безмежні - там є що відкривати, тим більше, що метою психологічної допомоги є не стільки визначення того „що є що", скільки те, що з цим можна зробити

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]