Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні завдання.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
16.65 Mб
Скачать

З

До задачі 5.6

адача 5.6.Кривошип ОА обертається зі сталою кутовою швидкістю . ДовжинаОА=АВ=80см. Знайти рівняння руху і траєкторію середньої точки М шатуна, а також рівняння руху повзуна В, якщо в початковий момент повзун знаходився в крайньому правому положенні, осі координат вказані на рисунку.

Відповідь: 1) хМ=120cos10t, yM=40sin10t ;

2) траєкторією точки М є еліпс ;

3)рівняння руху повзуна В: х=160cos10t.

Практичне заняття №6

Тема: Швидкість та прискорення матеріальної точки

Програмні питання

Середня швидкість матеріальної точки за проміжок часу ∆t. Вектор швидкості матеріальної точки в даний момент часу. Середнє прискорення точки за проміжок часу ∆t. Вектор прискорення матеріальної точки в даний момент часу. Визначення швидкості та прискорення точки при координатному і натуральному способах задання її руху.

Деякі поодинокі випадки руху точки: прямолінійний, рівномірний та рівнозмінний криволінійний, рівномірний та рівнозмінний прямолінійний.

Література

  1. Курок В.П. Технічна механіка. Курс лекцій: навч. посіб. для студ. вищих навч. закл. – К.: Пед. преса, 2007. – 272с., л.10, л.11.

  2. Курок В.П. Технічна механіка. Розділ: Кінематика: навч. посібник. – К., 2004. – 90 с., §§3 – 6.

  3. Тарг С.М. Краткий курс теоретической механики. – М.: Высшая школа, 1986. – 416с., §§. 38 – 45.

  4. Никитин Е.М. Краткий курс теоретической механики. – М.: Наука, 1983. – 400с., §§. 44 – 49.

  5. Цасюк В.В. Теоретична механіка: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 402с., §§8.4 – 8.7.

  6. Мещерский И.В. Сборник задач по теоретической механике. – М.: Наука, 1986.–448с.

Короткі теоретичні відомості

Однією з важливих кінематичних характеристик руху точки є її швидкість, яка є мірою руху точки і характеризує бистроту зміни її положення з плином часу. Швидкість – величина векторна.

Відношення вектора переміщення точки до проміжку часуΔt назвемо середньою за модулем і напрямком швидкістю точки за цей проміжок часу Δt, тобто:

.

Середня швидкість напрямлена вздовж переміщення точки в бік її руху.

Швидкістю точки в даний момент часу називається векторна величина , до якої прямує швидкість з наближенням проміжку часу до нуля. А оскільки граничне значення відношенняпри t0 є не що інше, як перша похідна від вектора по аргументу t, то маємо:

.

Отже, вектор швидкості в даний момент часу дорівнює першій похідній від радіуса-вектора точки за часом.

Величина, яка характеризує бистроту зміни швидкості точки з плином часу (як за модулем, так і за напрямком), називається прискоренням точки. Прискорення – величина векторна.

Відношення приросту вектора швидкості до проміжку часу ∆t визначає вектор середнього прискорення точки за цей проміжок часу:

.

Напрямок вектора , як видно, збігається з напрямком.

Прискоренням точки в даний момент часу називається векторна величина , до якої прямує середнє прискоренняз наближенням проміжку часуΔt до нуля:

або .

Отже, вектор прискорення точки в даний момент часу дорівнює першій похідній від вектора швидкості або другій похідній від радіуса-вектора точки за часом.

У загальному випадку вектор лежить у стичній площині й напрямлений у бік угнутості кривої.

Визначення швидкості й прискорення точки при координатному способі задання її руху

Проекції вектора швидкості точки на осі координат дорівнюють першим похідним від відповідних координат точки за часом:

Знайдемо модуль і напрямок вектора швидкості за формулами:

;

Проекції вектора прискорення точки на координатні осі дорівнюють першим похідним від проекцій вектора швидкості або другим похідним від відповідних координат точки за часом:

Модуль і напрямок прискорення визначаються за формулами:

Визначення швидкості й прискорення точки при натуральному способі задання її руху

Числова величина швидкості в даний момент часу дорівнює першій похідній від відстані (криволінійної координати) s точки за часом:

Вектор швидкості напрямлений по дотичній до траєкторії точки, причому, якщо v>0 , то в додатному напрямку відліку відстані, а якщо v<0, то у від'ємному (рис. 26).

Прискорення при натуральному способі задання руху точки визначається через його проекції на осі натурального тригранника Мτnb: дотичну вісь Мτ, напрямлену по дотичній до траєкторії руху точки в бік додатного відліку відстані, та головну нормаль Мп, яка лежить у стичній площині й напрямлена в бік угнутості кривої.

Проекція вектора прискорення точки на дотичну вісь дорівнює першій похідній від числової величини швидкості або другій похідній від відстані (криволінійної координати) s за часом, а проекція вектора прискорення на головну нормаль дорівнює квадрату швидкості, поділеному на радіус кривизни траєкторії в даній точці кривої:

.

Рис.26

Повне прискорення визначимо як геометричну суму складових (рис.26):

.

Перший доданок у рівнянні називається дотичним прискоренням, а другий – нормальним. Вектор напрямлений завжди в бік угнутості кривої (величиназавжди додатна), аможе бути напрямлений або в додатному, або у від'ємному напрямку осі Мτ, що залежить від знака проекції . Оскільки вектор нормального прискорення напрямлений до центра кривизни траєкторії, то його ще називаютьдоцентровим.

Розглянемо деякі поодинокі випадки руху матеріальної точки.

  1. Прямолінійний рух. Якщо траєкторією точки є пряма лінія, то ρ=∞, тоді , і повне прискорення точки дорівнює одному тільки дотичному прискоренню:

.

  1. Рівномірний криволінійний рух. Рівномірним називається такий криволінійний рух точки, в якому числове значення швидкості весь час залишається сталим (v=const). Тоді , і повне прискорення дорівнює одному тільки нормальному прискоренню:

3.Рівномірний прямолінійний рух. У цьому випадку an=aτ=0, а отже, a=0. Це єдиний рух, в якому прискорення точки весь час дорівнює нулю.

4.Рівнозмінний криволінійний рух. Рівнозмінним називається такий криволінійний рух точки, в якому дотичне прискорення залишається весь час сталим: aτ= const.

Закон рівнозмінного криволінійного руху точки:

v=v0+aτt;