Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Тема 5 Пристрої введення інформації

(тривалість 2 години)

До пристроїв уведення інформації можна віднести наступні пристрої:

  • клавіатура,

  • графічний планшет,

  • засіб мовного уведення,

  • миша,

  • джойстик,

  • сканер,

  • світлове перо й т.п.

Клавіатура.

Універсальним пристроєм уведення інформації є клавіатура, за допомогою якої вводяться алфавітно-цифрові дані й реалізується керування роботою комп'ютера. Клавіатура перетворить механічне натискання клавіші в так званий скэн-код, що передається в контролер клавіатури на материнській платі. Контролер у свою чергу ініціалізував апаратне переривання, що обслуговується спеціальною програмою, що входить до складу ROM-BIOS. При надходженні скэн-кода від клавіш зрушення (<A1t>/<Ctrl>) або перемикача (<Shift>, <Caps Lock>) зміна статусу клавіатури записується в ОЗУ. У всіх інших випадках скэн-код трансформується в ASCII-коди або розширені коди, які вже обробляються прикладною програмою. Таблиця кодування визначає взаємну відповідність зображень символів на екрані дисплея з їхніми числовими кодами.

Стандартна комп'ютерна клавіатура, також називана клавіатурою PC/AT або AT-клавіатурою (оскільки вона початку поставлятися разом з комп'ютерами серії IBM PC/AT), має 101 або 102 клавіші. Клавіатури, які поставлялися разом з попередніми серіями - IBM PC й IBM PC/XT, - мали 86 клавіш.

Розташування буквених клавіш на комп'ютерних клавіатурах стандартно.

Сьогодні повсюдно застосовується стандарт QWERTY - по першим шести латинських буквених клавішах верхнього ряду. Йому відповідає вітчизняний стандарт ЙЦУКЕН розташування клавіш кирилиці.

По своєму призначенню клавіші на клавіатурі діляться на шість груп:

  • функціональні;

  • алфавітно-цифрові;

  • керування курсором;

  • цифрова панель;

  • спеціалізовані;

  • модифікатори.

Дванадцять функціональних клавіш розташовані в самому верхньому ряді клавіатури. Нижче розташовується блок алфавітно-цифрових клавіш. Правіше цього блоку перебувають клавіші керування курсором, а в самого правого краю клавіатури - цифрова панель.

Для підключення клавіатури до комп'ютера використаються два провідних інтерфейси. Більшість дешевих і порівняно старих моделей орієнтовано на інтерфейс PS/2. Відповідне кругле 6-контактне рознімання присутній на більшості материнських плат і звичайно виведені на задню панель системного блоку у вигляді порту з фіолетового пластику. З'єднання через порт USB (відповідним розніманням оснащені сучасні клавіатури) має ряд переваг. Наприклад, USB-клавіатуру можна підключати й відключати в «гарячому» режимі (виконання даної операції із клавіатурою стандарту PS/2 може привести до системного збою або ушкодження контролера на материнській платі).

Види нестандартних клавіатур

Портативні. Вони менше стандартних і звичайно мають 83 клавіші, які встановлений майже впритул друг до друга. У першу чергу портативні клавіатури характерні для ноутбуків.

Ергономічні. Стурбовані станом здоров'я користувачів, багато часу провідних за комп'ютером, виробники всі частіше випускають такі моделі клавіатур, форма корпуса й взаємне розташування клавіш на яких відповідають природному положенню рук людини.

Мультимедійні. Останнім часом майже всі виробники оснащують клавіатури додатковими кнопками, за допомогою яких можна, наприклад, управляти відтворенням музики або відео.

Мобільні. Вони призначені для використання в парі з кишеньковим комп'ютером, коммуникатором або ультрапортативним ноутбуком (тобто з тими пристроями, власна клавіатура яких для набору тексту неоптимальна) і для зручності перенесення складаються або навіть згортаються в трубочку.

Ігрові. Для геймеров випускають спеціальні моделі з коротким ходом клавіш і багатим набором додаткових кнопок.

Дизайнерські. Для особливо вимогливих до зовнішнього вигляду техніки користувачів існують ексклюзивно оформлені моделі клавіатур.

Лазерні. Єдиним відчутним компонентом такої клавіатури є компактна коробочка» проектора. Промінь світла, що випускає нею, «малює» клавіші на поверхні стола, а інфрачервоні датчики стежать за тим, коли і яку з них «натискає» користувач.

Комп'ютерні миші.

Серед пристроїв для уведення графічної інформації найпоширеніші оптико-механічні маніпулятори: миша, трекбол, тачпад. У них робочим органом є кулька, світловий промінь або палець користувача, його координати перетворяться в електричний сигнал, керуючий рухом покажчика миші на екрані.

Типи комп'ютерних мишей.

Кулькові миші використають обертову кульку. Він монтується в корпусі миші так, щоб небагато виступати через отвір на дні, а з боків до нього «пристроюються» два валики (найчастіше й третій валик, але він виконує службові функції - притискає кульку), кожний з яких обертає диск із радіальними прорізами.

Оптичні миші мають світлодіод (звичайно червоний), що висвітлює робочу поверхню. мікрокамера, Що Перебуває поруч, «спостерігає» і безупинно робить знімки із частотою кілька тисяч кадрів у секунду. На підставі розходжень між ними робляться виводи про зміну положення миші, які й відправляються на ПК.

Лазерні миші — це вдосконалений варіант оптичних. Замість світлодіода в них використається напівпровідниковий лазер, що забезпечує більше високий дозвіл зйомки робочої поверхні, завдяки чому збільшується точність позиціювання курсору. За рахунок цього з'являється можливість «ганяти» миша по ще більше «важким» поверхнях, аж до тканини.

BlueTrack. Миша BlueTrack персоніфікує «відкіт» від лазерної технології до використання традиційного світла, тільки замість червоного світлодіода (що очевидно з назви) у ній установлений синій - він дозволяє одержувати більше контрастне зображення робочої поверхні. Крім того, освітлюваний ділянка - у чотири рази ширше, ніж в оптичних маніпуляторів першого покоління. Для з'єднання із ПК мишу може використати різні варіанти інтерфейсу.

Лише деякі миші в цей час підключаються до зеленого рознімання PS/2. Недолік цього інтерфейсу відомий: під час роботи комп'ютера відключати або підключати миша не можна, тому що це може привести до системного збою. Крім того, цифрова техніка прагне до уніфікації інтерфейсів, тому рознімання PS/2 уже зникають із панелей материнських плат, як у свій час зник порт СОМ, до якого ніколи підключалися «древні» миші.

Мишей з інтерфейсом USB сьогодні більшість. Їх можна підключати й відключати під час роботи комп'ютера, а якщо вільного USB-порту на комп'ютері немає - приєднувати до рознімання PS/2 за допомогою перехідника.

Миші з радіоінтерфейсом не мають потреби в проводах, а приймач їхнього сигналу підключається до USB-рознімання комп'ютера.

Миші з підтримкою Bluetooth коштують дорожче, ніж їхні аналоги зі звичайним радіоінтерфейсом, але використання цифрового каналу зв'язку дозволяє не тільки захистити передані дані від перехоплення, але також уникнути проблем, пов'язаних із взаємним впливом двох або більше маніпуляторів, що працюють в одному приміщенні. Більшість таких моделей комплектується мініатюрним USB-адаптером і можуть бути підключені до ПК, що не має убудованого Bluetooth-модуля. Недолік бездротових мишей - як з інтерфейсом Bluetooth, так і без нього - у необхідності використати для їхнього живлення акумулятори або батарейки. По цій же причині бездротові миші завжди виявляються важче своїх «хвостатих сестер» й їхня вага нерідко буває погано збалансований.

Сенсорні дисплеї.

Найбільш перспективні конкуренти миші — сенсорні дисплеї. Логіка появи таких пристроїв керування зрозуміла: миша виступає лише як посередник між рукою людини й користувальницьким інтерфейсом на екрані, а безперервні вдосконалення її функціональності й ергономіки переслідують одну мету - забути про її існування під час роботи й рухати «безпосередньо» курсор, а не маніпулятор.

Дигитайзер - графічний планшет.

Куди більше затребуваними виявилися близькі за концепцією пристрою — графічні планшети. Пристрій уведення графічної інформації, що має поки порівняно вузьке застосування для спеціальних цілей. Застосовується такий дигитайзер для поточкового координатного уведення графічних зображень у системах автоматичного проектування, у комп'ютерній графіці й анімації. На те, щоб повністю замінити миша, вони не претендують.

Графічний планшет звичайно містить робочу площину, поруч із якої перебувають кнопки керування. На робочу площину може бути нанесена допоміжна координатна сітка, що полегшує уведення складних зображень у комп'ютер.

Сам дигитайзер також підключається до комп'ютера кабелем через порт зв'язку. Розв'язна здатність таких графічних планшетів не менш 100 dpi (крапок на дюйм).

Трекбол.

Інший пристрій, намагавшийся потіснити мишу з п'єдесталу, — трекбол. У сутності - це та ж сама мишка, але перевернена "нагору ногами", точніше - перевернена нагору кулею. Курсор у цьому випадку контролювати куди сутужніше. Сьогодні трекболы по більшій частині забуті, ними користуються лише деякі професіонали (наприклад, звукооператори). Але саме трекболы встигли породити своєрідний маніпулятор для керування ПК «лежачи на дивані». Такий маніпулятор береться в долоню, а його кулька користувач обертає більшим пальцем тієї ж руки.

Маніпулятор типу «Тачпад».

Тачпад - пристрій уведення, застосовуване, найчастіше, у ноутбуках. До тачпадов у ноутбуках використалися трекболы. Робота тачпадов заснована на вимірі ємності пальця або вимірі ємності між сенсорами.

Геймпад і джойстик.

Єдина область, де «хвостате» пристрій уже давно потіснили конкуренти, — це гри. Всі ігрові приставки використають як основний маніпулятор геймпад і джойстик.

А от веб--серфінг на приставках з геймпадом або джойстиком залишається важкоздійснюваним.

Маніпулятор типу «Кермо».

Ігровий маніпулятор, що призначений для автомобільних симуляторів, звичайно забезпечується ножними педалями, важелями "швидкості" і системами зворотного зв'язку, що імітують керування машиною в реальних умовах.

Рули можуть харчуватися як від USB-інтерфейсу, так і від окремого блоку живлення, що підключає до мережі. Також у них може бути встановлений власний процесор, як у комп'ютері.

Шолом віртуальної реальності й рукавички.

Існують рукавички, які призначені для використання в комплекті із шоломами віртуальної реальності. По ідеї, подібні рішення чи дозволяють не стерти грань між реальними й віртуальними об'єктами, але на практиці вони настільки ж далекі від масового використання, як й у момент своєї появи. І причина не стільки в складності адаптації інтерфейсів існуючого ПО до нового маніпулятора й дорожнечі рішення, скільки в тім, що людина не готова, для виконання будь-якої роботи за комп'ютером, відрізати себе від миру, надягаючи шолом, і розмахувати руками.

Характеристики миші. При виборі миші необхідно обертати увагу на ряд її характеристик.

Форма корпуса.

Габарити

Точність позиціювання

Частота сканування

Інтерфейс і довжина кабелю

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]