Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Тема 7. Системне програмне забезпечення та операційна система Windows

(тривалість 16 години)

7.1. Класифікація програмного забезпечення.

Управляють роботою комп'ютера програми, які мають різні функції й призначення. Сукупність програм, необхідних для обробки різних даних, називається програмним забезпеченням ПК.

Числова, текстова, графічна й звукова інформації повинні бути представлені й оброблені на комп'ютері у формі даних.

Дані — це інформація, представлена у формі, придатної для її передачі й обробки за допомогою комп'ютера, тобто машинною мовою (у вигляді послідовності нулів й одиниць).

Команда — це елементарна інструкція, що пропонує комп'ютеру виконати ту або іншу операцію. Для рішення якого-небудь завдання процесору потрібна послідовність команд, називана програмою.

Програмна обробка даних на комп'ютері реалізується в такий спосіб. Після запуску на виконання програми, що зберігається в зовнішній пам'яті, вона завантажується в оперативну пам'ять. Процесор послідовно зчитує команди програми й виконує їх. Дані, отримані в процесі виконання команди, можуть записуватися в оперативну або в зовнішню пам'ять, пересилатися на пристрої виводу. Можуть запитуватися дані із пристрою уведення.

Програмне забезпечення ПК можна розділити на три основних класи:

  • системне;

  • інструментальне (системи програмування);

  • прикладне.

Системні програми містять базові функції для забезпечення працездатності комп'ютера, організації процесу пошуку й обробки інформації й надання користувачеві зручних способів діалогу з комп'ютером. До цього класу ставляться: операційні системи (ОС), драйвери, операційні оболонки, утиліти.

Операційні системи (MS DOS, сімейство Windows (95/98/ 2000/XP/Vista), UNIX. LINUX й ін.) забезпечують організацію процесу обчислень й обробки, розподіл ресурсів, запуск і завершення програм користувача, спосіб спілкування користувача з комп'ютером (інтерфейс). Операційні системи можна розбити натри групи: однозадачні, многозадачні, мережні.

Однозадачні ОС призначені для роботи одного користувача в кожен конкретний момент часу з одним конкретним завданням (наприклад, MS DOS).

У многозадачні ОС, наприклад MS Windows, UNIX, OS/2 й ін., у пам'яті комп'ютера може перебувати кілька програм, і процесор розподіляє ресурси ПК між програмами (завданнями).

На комп'ютерах, використовуваних як сервери локальних мереж, застосовуються мережні операційні системи: NetWare фірми Novell, Microsoft Windows NT, UNIX, IBM LAN.

Кожна програма користується послугами ОС і може працювати тільки під керуванням тієї ОС, що забезпечує ці послуги. Вибір ОС дуже важливий, тому що він визначає, з якими програмами зможе працювати користувач, яка буде продуктивність його роботи, ступінь захисту даних, необхідні апаратні засоби й т.д.

Драйвери — спеціальні програми, керуючими пристроями вводу-виводу й оперативною пам'яттю, що забезпечують підключення нових зовнішніх пристроїв і нестандартне використання вже наявних (драйвери відеокарти, графічного прискорювача, CD-ROM, клавіатури, миші, модему, мережної карти й т.д.). Більшість ОС містять у комплекті поставки драйвери, і програма установки ОС підключає ті, які потрібні для підтримки пристроїв і функцій ОС, зазначених користувачем.

Операційні оболонки(наприклад, Norton Commander, WinCom, Norton Navigator, Total Commander) — надбудови операційних систем, що полегшують роботу з ними.

Утиліти— програми, що забезпечують обслуговування складових частин ПК і спеціальних завдань. До них можна віднести наступні види:

  • для резервування - дозволяють швидко скопіювати потрібну інформацію, що перебуває на жорсткому диску комп'ютера, на дискети, диски й т.п.;

  • антивірусні - призначені для запобігання зараження комп'ютерними вірусами й ліквідації наслідків зараження;

  • архіватори — дозволяють стискати інформацію на дисках;

  • русифікатори - пристосовують програми для роботи з російськими буквами;

  • для діагностики комп'ютера - перевіряють конфігурацію ПК, виявляють дефекти й запобігають втраті даних на дисках;

  • для оптимізації дисків - забезпечують швидкий доступ до інформації на диску за рахунок оптимізації розміщення даних на ньому;

  • для обмеження доступу - дозволяють захистити дані, що зберігаються на комп'ютері, від несанкціонованих користувачів;

  • для видалення додатків - забезпечують коректне видалення комплексів програм, які записують свої файли в системні каталоги, вносять зміни у файли конфігурації ОС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]