Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Основні поняття й терміни, використовувані при створенні текстової інформації

Розглянемо основні поняття, пов'язані із зовнішнім оформленням сторінок документа.

Сторінка документа визначається наступними характеристиками (параметрами)1:

  • венижнім, правим і лівим полями;

  • полем для плетіння (якщо передбачається відповідна технологія зберігання документа);

  • верхнім і нижнім колонтитулами;

  • форматом;

  • орієнтацією.

Поле — це відстань від краю сторінки (аркуша) до початку тексту.

Поле для плетіння — це поле від лівого краю сторінки (аркуша) до початку тексту, передбачене для підшивки або плетіння документа.

Колонтитул — це область на кожній сторінці документа, у якій може бути надрукована яка-небудь інформація, наприклад номер сторінки. Залежно від розташування вгорі або внизу сторінки колонтитули відповідно називаються верхніми або нижніми. У документі можливе створення особливого колонтитула тільки для першої сторінки, що відрізняються колонтитулів для парних і непарних сторінок, а також можна взагалі їх не використати.

Формат — це розмір аркуша, на якому буде надрукований документ. Основними форматами для документів є А4 (210x297 мм) і А5 (148x210 мм).

Орієнтація — це форма розташування тексту на сторінці. Прийнято дві форми орієнтації сторінок: книжкова й альбомна. Книжкова форма орієнтації передбачає розташування рядків тексту паралельно меншої по розмірі стороні аркуша, а альбомна - паралельно більшої по розмірі стороні аркуша.

Розглянемо поняття, зв'язані безпосередньо зі створенням оформленням тексту.

Абзац — це новий рядок, відступ на початку рядка, або текст між двома такими відступами.

Другий варіант визначення абзацу, на нашу думку, більшою мірою відбиває особливості комп'ютерного набору тексту в сучасних редакторах. Текст усередині абзацу набирається на клавіатурі безупинно без переходу на новий рядок (до натискання клавіші Enter). Перехід на новий абзац виробляється натисканням клавіші Enter — команди переходу на новий рядок. Число символів у рядку усередині абзацу встановлюється автоматично при завданні формату й орієнтації сторінки.

Абзац характеризують наступні параметри:

  • відступ (ліворуч, праворуч) - відстань від краю відповідного поля сторінки до початку тексту;

  • інтервал - відстань між абзацами (у міліметрах або пикселах).

Перший рядок абзацу характеризується розміром відступу або виступу. При завданні відступу початок першого рядка стосовно початку всіх наступних рядків зрушується вправо на деяку відстань. При завданні виступу початок першого рядка стосовно початку всіх наступних рядків зрушується вліво на деяку відстань.

При створенні документа перші й останні рядки абзацу можуть виявитися відповідно або в останньої, або в першому рядку сторінки. У цьому випадку їх називають висячими рядками. При настроюванні параметрів абзаців варто виключити можливість появи висячих рядків.

Міжрядковий інтервал — це інтервал між рядками усередині абзацу, що задається в розмірах висоти символу. У текстових редакторах прийняті наступні основні розміри міжрядкових інтервалів: одинарний, полуторний, подвійний.

Текстовий редактор Word 2007

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]